Oscars 2020: Οι 9 λίστες πρόκρισης και ένα ημερολόγιο επιβίωσης

 

Για πρώτη φορά εδώ και άπειρα χρόνια, η οσκαρική κούρσα μοιάζει σαν γρήγορος αγώνας δρόμου, καθώς η απονομή των πολυπόθητων βραβείων έχει μετατεθεί για τις αρχές του Φεβρουαρίου 2020, συντομεύοντας την όλη διαδικασία. Έτσι λοιπόν απομένουν μόλις 27 ημέρες μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία ανακοίνωσης των οσκαρικών υποψηφιοτήτων, μέχρι την οποία θα έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι όλων των επί μέρους ενώσεων στις ΗΠΑ, θα έχουν απονεμηθεί οι Χρυσές Σφαίρες (5 Ιανουαρίου 2020) και θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και άλλων Ακαδημιών, όπως της Βρετανικής που θα ανακοινώσει τους υποψήφιους για τα BAFTA στις 9 Ιανουαρίου 2020.

Εφόσον όμως η Αμερικάνικη Ακαδημία ξεκίνησε από την περυσινή χρονιά να συντάσσει βραχείες λίστες πρόκρισης (πέρα από το σύνηθες Oscar ξένης ταινίας) σε εννέα συνολικά  κατηγορίες, έχουμε και φέτος να λέμε τώρα στις γιορτές μέχρι τις τελικές υποψηφιότητες!

Χθες ανακοινώθηκαν οι επιλεγέντες από ειδικές επιτροπές υποψήφιοι στις παραπάνω κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα ντοκιμαντέρ, τη μουσική και τα τραγούδια, τα εφέ και το makeup, τις ταινίες μικρού μήκους και κυρίως τα ξενόγλωσσα φιλμ η κατηγορία των οποίων από φέτος μετονομάσθηκε σε καλύτερη διεθνή ταινία.

Πάμε παρακάτω να δούμε αναλυτικά λίστες και επιλαχόντες !

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ (INTERNATIONAL FEATURE FILM)

Από τις 91 επιλέξιμες ταινίες που υποβλήθηκαν, αναδείχθηκε μια ημιτελική λίστα 10 ταινιών. 7 επιλέχθηκαν μετά από ψηφοφορία μελών όλων των κλάδων της Ακαδημίας που έπρεπε να έχουν παρακολουθήσει τις υποβληθείσες ταινίες , στις οποίες 7 προστέθηκαν άλλες 3 με βάση τις επιλογές της Ειδικής Επιτροπής Βραβείου Ξένης Ταινίας της Ακαδημίας. Από την παρακάτω δεκάδα θα επιλεγούν οι επικρατέστερες 5 υποψήφιες μετά από τη γενική ψηφοφορία των μελών που υποχρεούνται να τις έχουν παρακολουθήσει όλες!

ΤΣΕΧΙΑ Nabarvene Ptace (The Painted Bird) του Waclav Marhoul.

ΕΣΘΟΝΙΑ Tõde ja õigus (Truth and Justice) του Tanel Toom

ΓΑΛΛΙΑ Les Misérables του Ladj Ly

ΟΥΓΓΑΡΙΑ Akik maradtak (Those Who Remained) του Barnabás Tóth

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Medena Zemja (Honeyland) των Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

ΠΟΛΩΝΙΑ Boze Cialo (Corpus Christi) του Jan Komasa

ΡΩΣΙΑ Dylda (Beanpole) του Kantemir Balagov

ΣΕΝΕΓΑΛΗ Atlantique (Atlantics) της Mati Diop

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ Gisaengchung (Parasite) του Bong Joon Ho

ΙΣΠΑΝΙΑ Dolor Y Gloria (Pain and Glory) του Pedro Almodovar 

PARASITE

Χαμός! Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα Παράσιτα είναι η ταινία της χρονιάς και επίσης η πιθανότερη νικήτρια του Διεθνούς παραπάνω Oscar (Και όχι μόνο). 4 ταινίες εποχής εκ των οποίων οι 3 έχουν σχέση με το Ολοκαύτωμα, 1 ντοκιμαντέρ (!), 4 σύγχρονα κοινωνικά δράματα και ο Αλμοδόβαρ κάνουν μια εκρηκτική 10άδα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα μειωθεί σε 5άδα. Στην Ελλάδα έχουν προβληθεί 3, άλλες 3 έρχονται προσεχώς, 2 έχουν προβληθεί στα Φεστιβάλ και 2 αγνοούνται παντελώς. Περισσότερα σε επόμενο αναλυτικό άρθρο. 

MAKEUP AND HAIRSTYLING

10 είναι οι ταινίες που περιλαμβάνει η Λίστα από τις οποίες τα μέλη της Ακαδημίας που ανήκουν στον σχετικό κλάδο έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν 7λεπτα αποσπάσματα με βάση τα οποία θα ψηφίσουν για τις 5 επικρατέστερες. 

Η λίστα: Bombshell, Dolemite Is My Name, Downton Abbey, Joker, Judy, Little Women, Maleficent: Mistress of Evil, 1917, Once upon a Time…in Hollywood, Rocketman.

Δυνατές υποψηφιότητες όπως το Joker ή η Maleficent και το Downton Abbey, χωρίς βέβαια να έχουμε δει ακόμη τις “κομμώσεις’ του Bombshell! Μια κατηγορία που κανείς πλέον δεν υποτιμά μετά το θρίαμβο του Gary Oldman  στο Darkest Hour. 

ΜΟΥΣΙΚΗ (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ SCORE)

Από 170 σκορ που τηρούσαν τις προϋποθέσεις, επιλέχθηκαν 15 από τα μέλη του Μουσικού κλάδου της Ακαδημίας από τα οποία και θα προκύψει η Οσκαρική 5άδα.

Οι τίτλοι: Avengers: Endgame, Bombshell, The Farewell, Ford v Ferrari, Frozen II, Jojo Rabbit, Joker, The King, Little Women, Marriage Story, Motherless Brooklyn, 1917, Dolor Y Gloria (Pain and Glory), Star Wars: The Rise of Skywalker, Us.

Το αριστουργηματικό score του Alberto Iglesias για την ταινία του Almodovar έχει απέναντί του την αιωνιότητα του πακέτου John Williams/Star Wars αλλά και το jazz κομψοτέχνημα του Daniel Pemberton για το Motherless Brooklyn. Όχι ότι τα υπόλοιπα σκορ υστερούν (Us, Frozen II, Marriage Story για να αναφέρουμε λίγα).   

ΜΟΥΣΙΚΗ (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

Από 75 Τραγούδια επιλέχθηκαν 15 από την ίδια επιτροπή όπως παραπάνω από τα οποία και θα προκύψει η Οσκαρική 5άδα.

Τα τραγούδια και σε παρένθεση η αντίστοιχη ταινία: Speechless (Aladdin), Letter To My Godfather (The Black Godfather), I’m Standing With You (Breakthrough), Da Bronx (The Bronx USA), Into The Unknown (Frozen II”),  Stand Up (Harriet), Catchy Song (The Lego Movie 2: The Second Part), Never Too Late (The Lion King), Spirit (The Lion King), Daily Battles (Motherless Brooklyn), A Glass of Soju (Parasite), I’m Gonna Love Me Again (Rocketman), High Above The Water (Toni Morrison: The Pieces I Am), I Can’t Let You Throw Yourself Away (Toy Story 4), Glasgow (Wild Rose).

Τουλάχιστον 6 τραγούδια προέρχονται από ταινίες animation, με το πιασάρικο Into the Unknown από το Frozen II να μοιάζει πιθανός διεκδικητής σε μια καθόλου σίγουρη φέτος 5άδα.

VISUAL EFFECTS

Οι 10 ταινίες της Λίστας επιλέχθηκαν από Ειδική Κλαδική Επιτροπή της Ακαδημίας. Τα μέλη του σχετικού κλάδου θα ψηφίσουν τις 5 επικρατέστερες με βάση 10λεπτα αποσπάσματα που θα παρακολουθήσουν.  

Η λίστα: Alita: Battle Angel, Avengers: Endgame, Captain Marvel, Cats, Gemini Man, The Irishman, The Lion King, 1917, Star Wars: The Rise of Skywalker, Terminator: Dark Fate.

Το Βασίλειο του Ομίλου Disney απέναντι στην νέα τεχνολογία αντιγήρανσης 80χρονων superstars στο The Irishman του Netflix αλλά και ο Τζέιμς Κάμερον πάντα υπολογίσιμος.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

Τα μέλη του Κλάδου Ταινιών Animation επέλεξαν 10 από 92 ταινίες για να προχωρήσουν παρακάτω. Ένας στους δύο κερδίζει σε μια κατηγορία που πάντα προσφέρει εκπλήξεις…

Οι τίτλοι: Dcera (Daughter), Hair Love,  He Can’t Live without Cosmos,  Hors Piste,  Kitbull,  Memorable, Mind My Mind, The Physics of Sorrow, Sister, Uncle Thomas: Accounting for the Days

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Από 191 ταινίες επιλέχθηκαν 10 όπως παραπάνω και οι μισές από αυτές θα καταφέρουν να πάρουν το χαρτάκι της υποψηφιότητας.

Οι τίτλοι: Brotherhood, The Christmas Gift, Little Hands, Miller & Son, Nefta Football Club, The Neighbors’ Window, Refugee, Saria, A Sister, Sometimes, I Think about Dying.

Μια πάντοτε ενδιαφέρουσα κατηγορία όπου φιγουράρουν ταινίες από όλο τον κόσμο, όπως τώρα καλή ώρα το Ρουμάνικο Christmas Gift που θριάμβευσε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Πότε άραγε θα δεήσουμε να δούμε ελληνικές ταινίες σε αυτή τη λίστα, ειδικά τώρα που η ταινία μικρού μήκους στη χώρα μας είναι στα high της με έξοχους δημιουργούς όπως ο Νεοφώτιστος, ο Κεκάτος, η Κοτζαμάνη, η Λέντζου και τόσοι άλλοι! Μόλις χθες κυκλοφόρησε η είδηση ότι στο σημαντικότερο παγκοσμίως Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, αυτό του Κλερμόν Φεράν, συμμετέχουν με ταινίες τους 6 Έλληνες δημιουργοί και 1 ακόμη με έτοιμο project! Respect…

HONEYLAND

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

159 ταινίες υποβλήθηκαν και επιλέχθηκαν 15 από τον κλάδο Ντοκιμαντέρ της Ακαδημίας που θα κάνει και την τελική επιλογή.

Οι τίτλοι: Advocate, American Factory, The Apollo, Apollo 11, Aquarela, The Biggest Little Farm, The Cave, The Edge of Democracy, For Sama, The Great Hack, Honeyland, Knock Down the House, Maiden, Midnight Family, One Child Nation.

Δυνατοί τίτλοι σε μια σπουδαία κατηγορία! Σε μια γρήγορη πρώτη ματιά ξεχωρίζουμε το For Sama, νικητή του αντίστοιχου φετινού European Film Award αλλά και το Βορειομακεδονικό Honeyland που κατάφερε να ξεχωρίσει και στη 10άδα της Διεθνούς Ταινίας. Όσοι το είδαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα όπου έκανε απανωτά sold out μιλούν για αριστούργημα. Όπως και να έχει το μέλι από τα Σκόπια αποδείχθηκε πιο γλυκό από τις δικές μας υπέροχες Ντομάτες Καρδίτσας, ακόμη κι αν συναντήθηκαν με τον Βάγκνερ! Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η φετινή Ελληνική πρόταση για Διεθνή Ταινία ήταν το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες». Θα επανέλθουμε αναλυτικά.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Από 96 ταινίες επιλέχθηκαν 10 όπως παραπάνω από τις οποίες και θα επιλεγούν εκ νέου οι 5 που θα είναι υποψήφιες για το Oscar.

Οι τίτλοι: After Maria, Fire in Paradise, Ghosts of Sugar Land, In the Absence,  Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl), Life Overtakes Me, The Nightcrawlers, St. Louis Superman, Stay Close, “Walk Run Cha-Cha.

Προβλέψεις; Από τώρα; Αστεία πράγματα… Πάντως το Learning to Skateboard κλπ ακούγεται υπέροχο από τον τίτλο και μόνο!

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου και οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020. Όλες οι υποψηφιότητες για τα 92α Βραβεία Oscar θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020.

Η απονομή θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Dolby Theatre του Hollywood και θα μεταδοθεί και πάλι τηλεοπτικά στις ΗΠΑ από το ABC αλλά και σε 225 άλλες χώρες και περιοχές.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες θα τα πούμε μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων (που μετά τις φετινές «Prestige» υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, ο κόσμος το’χει τούμπανο πλέον ποιοι θα είναι οι βασικοί διεκδικητές: Marriage Story, The Irishman, Joker, Parasite, Once upon a time in Hollywood, Ford V Ferrari, 1917 άντε και οι Δύο Πάπες και το Bombshell.

FOR SAMA

www.oscars.org και...

μένουμε συντονισμένοι στο Grand Magazine

http://www.grandmagazine.gr/ngine/category/41/cine-news για επί μέρους άρθρα.

Και για να μη χάνεστε, παρακάτω ένα μίνι ημερολόγιο για το επόμενο Οσκαρικό διάστημα.

2/1/20 Ξεκινάει η ψηφοφορία για τα Oscar

3/1/20 Υποψηφιότητες της Αμερικανικής Ενωσης Κινηματογραφιστών (ASC)

4/1/20 Οι νικητές του National Society of Film Critics

5/1/20 Χρυσές Σφαίρες- η Απονομή

6/1/20 Υποψηφιότητες της Ένωσης Σεναριογράφων (WGA)

7/1/20 Κλείνουν οι κάλπες για τα Oscar

7/1/20 Υποψηφιότητες της Ένωσης Παραγωγών (PGA)

7/1/20 Υποψηφιότητες της Ένωσης Σκηνοθετών (DGA)

12/1/20 Critics Choice Awards Η Τελετή

13/1/20 Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων Oscar

17/1/20-1/2/20 Απονομές των Διάφορων Ενώσεων

30/1/20-4/2/20 Τελική ψηφοφορία Oscar

2/2/20 Απονομή των BAFTA

8/2/20 Απονομή των Spirit Awards

9/2/20 Τελετή απονομής Oscar

Και μετά να δούμε και καμιά ταινία εκτός λίστας ε;