Χρυσές Σφαίρες 2020-Τα Βραβεία: Κάποτε στο…Beverly Hills Hilton έγινε του 1917!

 

Οι 77ες Χρυσές Σφαίρες απονεμήθηκαν χθες βράδι και ναι, άνοιξαν στόματα από έκπληξη (ή και για να καταπιούν καλύτερα το φαρμάκι). Το επίσημο δείπνο μετά βραβεύσεων της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ στο πολυτελές Beverly Hills Hilton, που φέτος ήταν χορτοφαγικό, εξελίχθηκε απρόβλεπτα, με πολλές εκπλήξεις και απογοητεύσεις, πολλά αιχμηρά αστεία από τον (για 5η και κατά δήλωση τελευταία φορά) παρουσιαστή Ρίκι Ζερβέ και μια σημαντική διαπίστωση: Το Netflix είτε κατά τύχη ή συντεταγμένα «έφαγε πόρτα». Από τις 34 συνολικά υποψηφιότητες για τις παραγωγές της διαδικτυακής πλατφόρμας οι μόνες που πήγαν σπίτι με Χρυσή Σφαίρα στο χέρι ήταν η Ολίβια Κόλμαν για το ρόλο της στο τηλεοπτικό Στέμμα και η Λόρα Ντερν για το β΄γυναικείο ρόλο στην Ιστορία Γάμου, ταινία που είδε τις υπόλοιπες 5 υποψηφιότητές της να γίνονται καπνός. Όπως και ο Ιρλανδός ή οι Δύο Πάπες και η φημισμένη επιστροφή του Έντι Μέρφι με το Dolemite is my name.

Ο Παρουσιαστής Ricky Gervais

Εκπλήξεις λοιπόν! Ξεκινώντας από τη διπλή αναπάντεχη βράβευση του πολεμικού δράματος 1917 ως καλύτερη δραματική ταινία και για τη σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες. Μια βράβευση-πρόκριση για τα Oscar καθώς η κάλπη που έχει ανοίξει από τις 2 του μήνα κλείνει αύριο, μέρα κατά την οποία θα μάθουμε και τις υποψηφιότητες των βασικών ενώσεων (σεναριογράφων, παραγωγών και σκηνοθετών).

Ο Μπραντ και το Χόλιγουντ του Ταραντίνο 

Τις περισσότερες σφαίρες τσίμπησε όμως το Κάποτε στο Χόλιγουντ του Κουέντιν Ταραντίνο κατανικώντας στα σημεία τον Ιρλανδό του Σκορσέζε. Καλύτερη ταινία Musical or comedy, σενάριο και β΄ρόλος για τον κασκαντέρ του Μπραντ Πιτ. Δεδομένης και της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας της ταινίας, όποιος είχε βιαστεί να βγάλει ξοφλημένο και επαναλαμβανόμενο τον Ταραντίνο ας το ξανασκεφτεί.

1917

Εκπλήξεις όμως υπήρξαν και στην περίπτωση του αμφιλεγόμενου Rocketman: ο νεαρός Τάρον Έγκερτον προσπέρασε αντιπάλους όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενώ το τραγούδι του Έλτον Τζον τα τραγούδια των animation της Disney. Η οποία Disney κατατροπώθηκε σε αυτό τον δικό της τομέα από τη μικρή Laika με το υπέροχο Missing Link.

Η δημιουργός και σταρ του Fleabag Φοίβη Γουόλερ Μπριτζ

Στο τηλεοπτικό τοπίο θριάμβευσαν το Chernobyl του HBO και το κωμικό Fleabag της Amazon ενώ οι βραβευθείσες για τις ερμηνείες τους Πατρίσια Αρκέτ (The Act) και Μισέλ Γουίλιαμς (Fosse/Verdon) έστειλαν ηχηρά γυναικεία μηνύματα σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πολλούς για έλλειψη γυναικείας αντιπροσώπευσης. Ηχηρά εξάλλου από πολιτικής άποψης ήταν και τα μηνύματα άλλων βραβευμένων όπως ο σαρωτικός Χοακίν Φίνιξ που βραβεύτηκε για το Joker.

Το πιο σίγουρο όμως στοίχημα δεν ήταν άλλο από τη Χρυσή Σφαίρα που παρέλαβε η Ρενέ Ζελβέγκερ για τη Τζούντι, ένα βραβείο που της ανοίγει το δρόμο για ένα ακόμη βραβείο Oscar.  

Εξάλλου ο πολυακουσμένος Μπονγκ Τζουν Χο και τα υπέροχα Παράσιτά του περιορίστηκαν στο Ξενόγλωσσο βραβείο, κλειδώνοντας ίσως και το αντίστοιχο Oscar το Φεβρουάριο.

Τέλος, συγκινητικός ήταν ο «δικός μας» πλέον Τομ Χανκς όταν ανέβηκε να παραλάβει το  ετήσιο Βραβείο Cecil B.DeMille, το οποίο καθιερώθηκε από την Ένωση το 1952 για να τιμήσει εξέχουσες προσωπικότητες και την προσφορά τους στον κόσμο του θεάματος.

Ραντεβού σε μια εβδομάδα με τις Οσκαρικές Υποψηφιότητες…

Ας δούμε τη λίστα με τα βραβεία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Καλύτερη Δραματική Ταινία

“1917” (Universal)

ΚαλύτεροςΗθοποιόςσεΔράμα

Joaquin Phoenix (“Joker”)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Δράμα

Renée Zellweger (“Judy”)

ΚαλύτερηΤαινία Musical ήΚωμωδία

“Once Upon a Time in Hollywood” (Sony)

Καλύτερος Ηθοποιός σε Musicalή Κωμωδία

Taron Egerton(“Rocketman”)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Musicalή Κωμωδία

Awkwafina (“TheFarewell”)

Καλύτερος Ηθοποιός Β΄Ρόλου γενικά

Brad Pitt (“Once Upon a Time in Hollywood”)

ΚαλύτερηΗθοποιόςΒ΄Ρόλουγενικά

Laura Dern (“Marriage Story”)

Καλύτερηταινία Animation

“Missing Link” (United Artists Releasing)

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

 “Parasite” (Neon)

Καλύτερος Σκηνοθέτης

Sam Mendes (“1917”)

Καλύτερο Σενάριο

Quentin Tarantino (“Once Upon a Time in Hollywood”)

ΚαλύτερηΜουσική

Hildur Guðnadóttir (“Joker”)

ΚαλύτεροΤραγούδι

“I’m Gonna Love Me Again” (“Rocketman”)

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Καλύτερη Δραματική Σειρά

Succession” (HBO)

Καλύτερος Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά

Brian Cox (“Succession”)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά

Olivia Colman (“TheCrown”)

Καλύτερη Σειρά – Musicalή Κωμωδία

Fleabag” (Amazon)

Καλύτερος Ηθοποιός σε Σειρά – Musicalή Κωμωδία

Ramy Youssef (“Ramy”)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Σειρά – Musicalή Κωμωδία

Phoebe Waller-Bridge (“Fleabag”)

Καλύτερη Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Chernobyl” (HBO)

Καλύτερος Ηθοποιός σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Russell Crowe (“The Loudest Voice”)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Michelle Williams (“Fosse/Verdon”)

Καλύτερος Ηθοποιός Β’ Ρόλου σε Σειρά, Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Stellan Skarsgård (“Chernobyl”)

Καλύτερη Ηθοποιός Β’ Ρόλου σε Σειρά, Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Patricia Arquette (“The Act”)