Om det oändliga – Η Ομορφιά της Ύπαρξης

Παραγωγή: Σουηδία/Γερμανία/Νορβηγία – 2019 

Διάρκεια: 78 λεπτά 

Είδος: Δραματική Σάτιρα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Roy Andersson 

Πρωταγωνιστούν: Martin Serner, Bengt Bergius, Anja Broms, Marie Burman, Amanda Davies, Tatiana Delaunay, Karin Engman, Jan-Eje Ferling. 

Η νέα ταινία του 76χρονου Σουηδού Master Ρόι Άντερσον, μέρος μιας άτυπης τετραλογίας που ξεκίνησε από τα αριστουργηματικά Τραγούδια από το Δεύτερο Όροφο του 2000, περιγράφεται σαν ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη ζωή, σε όλη της την ομορφιά και τη σκληρότητα, το μεγαλείο της αλλά και τα κλισέ της. Θα την χαρακτηρίζαμε ακριβέστερα ως μείγμα φιλοσοφικού δοκίμιου, σάτιρας του παραλογισμού που χαρακτηρίζει πολλές πλευρές της ύπαρξης αλλά και κινούμενη εικαστική εγκατάσταση που ορμάται από τη ζωγραφική και καταλήγει σε ένα κινηματογράφο ονειρικό και ανήσυχο για την πορεία του ανθρώπινου γένους.

Η ονειρική αφήγηση μας παρασύρει, με οδηγό μια μυστηριώδη φωνή, σε μια σειρά σύντομων και ασήμαντων ιδιωτικών στιγμών που αναμειγνύονται με σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης Ιστορίας. Ένας άνδρας επιστρέφει σπίτι με τα ψώνια της ημέρας. Ένα ζευγάρι πετάει αγκαλιασμένο πάνω από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Κολωνία. Στον δρόμο προς ένα πάρτι γενεθλίων, ένας πατέρας σταματά μέσα στη βροχή για να δέσει τα κορδόνια της κόρης του. Νεαρά κορίτσια χορεύουν έξω από ένα καφέ. Ένας ηττημένος στρατός κατευθύνεται προς ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Ένας Ιερέας πάσχει από κρίση πίστης και καταφεύγει στον Ψυχίατρο. Ένας παρανοϊκός Ηγέτης αναγνωρίζει την ήττα του.

Τι έχει σημασία τελικά στην ανθρώπινη ιστορία; Όλα; Τίποτε; Τι καθορίζει την απεραντοσύνη της ανθρώπινης εμπειρίας; Να θυμίσουμε εδώ τον πρωτότυπο τίτλο: Περί του Ατελεύτητου. Μια πραγματεία λοιπόν για την απεραντοσύνη της ανθρώπινης περιπέτειας όπως την έχουμε γνωρίσει: η Χριστιανική Θρησκεία ως βάση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού που πνέει τα λοίσθια, η σύγχρονη επιστήμη ως στείρα πηγή καθημερινού βιοπορισμού, η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης στις σύγχρονες κοινωνίες αναπτύσσονται σε μια σειρά από εντυπωσιακά ταμπλό βιβάν (ζωντανούς πίνακες) που συνδυάζουν υψηλές ζωγραφικές επιρροές με την αφηγηματική οικονομία διαφημιστικών κλιπ, τομέα στον οποίο ο Άντερσον έχει διαπρέψει. Ένα ποιητικό καλειδοσκόπιο που θα ενθουσιάσει τους πολυπληθείς φίλους του δημιουργού και θα εντυπωσιάσει αλλά και θα ιντριγκάρει το σινεφίλ κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται. Να μια ταινία που αξίζει παραπάνω από μια θεάσεις ! 

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας. 

Διανομή: AMA Films 

Από 09.01.20 στις αίθουσες ΑΣΤΥ ΚΟΡΑΗ 4 ΤΗΛ 210 3221925, ΠΤΙ-ΠΑΛΑΙ ΡΙΖΑΡΗ 24 και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ