Hvítur, hvítur dagur – Μια λευκή, λευκή μέρα

Παραγωγή: Ισλανδία/Δανία/Σουηδία – 2019 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Hlynur Palmason 

Πρωταγωνιστούν: Ingvar Sigurdsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Björn Ingi Hilmarsson, Elma Stefania Agustsdottir, Haraldur Stefansson. 

Ο Ινγκιμούντουρ, αστυνομικός μιας απομονωμένης Ισλανδικής κοινότητας, βρίσκεται εκτός υπηρεσίας καθώς πενθεί την απώλεια της αγαπημένης συζύγου του σε τροχαίο δυστύχημα. Ένα τυχαίο γεγονός τον κάνει να υποψιαστεί ότι ένας νεότερός του χωριανός διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της. Ο απελπισμένος χήρος που μόνη του ουσιαστική συντροφιά είναι η μικρή εγγονή του, αποφασίζει να ανακαλύψει πάση θυσία την αλήθεια. Μια προσπάθεια που εξελίσσεται σε ψύχωση και θέτει σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους αγαπημένους του.

2η ταινία για τον Ισλανδό Χλίνουρ Πάλμασον που το 2017 είχε τιμηθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία με τα Αδέλφια του Χειμώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος  από ένα ισλανδικό γνωμικό, που λέει πως όταν ο λευκός ουρανός χάνεται στο λευκό των χιονισμένων τοπίων, το όριο ανάμεσα στους ουρανούς και τη γη εξαφανίζεται και οι νεκροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς. Σε μια παρόμοια κατάσταση μεταξύ ενόρασης και καταθλιπτικού παραληρήματος πέφτει ο δυναμικός αλλά «κατεστραμμένος» πρωταγωνιστής, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που μεταμορφώνεται αργά αλλά σταθερά σε επικίνδυνο έρμαιο της παράνοιάς του, σε πληγωμένο ζώο έτοιμο να χυμήξει για να αποκαταστήσει την θέση του στην φυσική τάξη των πραγμάτων. Η αμφιβολία είναι ένα τέρας που καθιστά τον οποιοδήποτε ευάλωτο και εκτεθειμένο στα πιο σκοτεινά ένστικτα, κάνοντάς τον να δείξει μια άλλη, άσχημη πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Ένα ιδιότυπο ψυχολογικό θρίλερ που χαρακτηρίζεται από την επιβλητική σκηνοθεσία του Πάλμασον που λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το φυσικό περιβάλλον και την ανθρωπογεωγραφία του μικρόκοσμου όπου εξελίσσεται το δράμα του πρωταγωνιστή, τονίζοντας με έμφαση το αδιάφορο για τα ανθρώπινα πάθη πέρασμα του χρόνου.  

Εκπληκτικός ο Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον, ανθρώπινος και απειλητικός ταυτόχρονα, δημιουργεί έναν σύγχρονο παροπλισμένο Βίκινγκ που το κοστούμι του φιλήσυχου χωριάτη του πέφτει στενό. Δίκαιη η βράβευσή του στις Κάννες αλλά και η υποψηφιότητα στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία. Η ταινία υπήρξε εξάλλου η επίσημη Πρόταση της Ισλανδίας για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2020. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 16.01.20