Ága

Παραγωγή: Βουλγαρία/Γερμανία /Γαλλία– 2018 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Milko Lazarov 

Πρωταγωνιστούν: Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova, Sergei Egorov, Galina Tikhonova, Afanasiy Kylaev. 

Στην απέραντη παγωμένη Γιακουτία στον Αρκτικό Κύκλο ζουν ο Νανούκ και η Σέντνα. Το σπίτι τους είναι μια μεγάλη σκηνή πάνω στις χιονισμένες εκτάσεις του Βορρά, εκεί που οι χειμώνες είναι ατέλειωτοι και τα καλοκαίρια σύντομα, και η ζωή τους ακολουθεί τον πατροπαράδοτο τρόπο: κυνήγι, ψάρεμα και ρεμβασμός στην απεραντοσύνη της μοναξιάς τους. Θα έλεγε κανείς ότι είναι οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη αν δεν ήταν το τρανζιστοράκι τους να μεταφέρει τους ήχους της μακρινής πόλης κι αν τον ουρανό δεν διέσχιζαν υπερσύγχρονα αεροπλάνα της γραμμής. Δεν ήταν όμως πάντοτε ολομόναχοι. Είχαν μια μοναχοκόρη, την Άγκα, που μετά από μια αντιπαράθεση με τον πατέρα της, τους άφησε να πάει να βρει την τύχη της στην πόλη, στα αδαμαντωρυχεία. Μόνο έναν επισκέπτη έχουν από καιρό σε καιρό που τους φέρνει πράγματα και νέα από τον έξω κόσμο. Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν δραματικά αφού ο έξω κόσμος έχει φροντίσει να βάλει το χεράκι του μέσω της κλιματικής αλλαγής. Το κυνήγι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, τα ζώα γύρω τους πεθαίνουν ανεξήγητα, ενώ οι πάγοι λιώνουν κάθε χρονιά και πιο νωρίς. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η υγεία της Σέντνα επιδεινώνεται και ο Νανούκ αποφασίζει να εκπληρώσει τη  μόνη της επιθυμία: να φύγει και να πάει να βρει την Άγκα, τη μοναχοκόρη τους. Μεγάλο ταξίδι, ίσως χωρίς επιστροφή, μεγάλος ο πόνος της απώλειας του φυσικού παράδεισου, αβάσταχτος ο ξεριζωμός φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Πριν από 100 σχεδόν χρόνια, ο πάπας του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ Ρόμπερτ Φλάχερτι ταξίδεψε στους πάγους και το αποτέλεσμα ήταν το αρχέτυπο εθνογραφικό αριστούργημα «Ο Νανούκ του Βορρά» του 1922. Ο Νανούκ της Άγκα μοιάζει με τον τελευταίο απόγονο εκείνου, με ένα απομεινάρι ενός τρόπου ζωής όπου τον πρώτο λόγο είχε η Φύση και όχι ο άνθρωπος και οι μοιραίες κλιματικές επεμβάσεις του. Η ζωή στον παγωμένο Βορρά όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες αγγίζουν τους 50 βαθμούς υπό το μηδέν, είναι ένα από τα πρώτα εμφανή θύματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της απληστίας του ανθρώπου που πληγώνει τα έγκατα της γης της Σιβηρίας για να αποσπάσει τους θησαυρούς της, αφού η Γιακουτία παράγει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών. Η σύγκριση του μικρού λάκκου που σκάβει στον πάγο για να ψαρέψει ο Νανούκ με τον τεράστιο, αχανή λάκκο του αδαμαντωρυχείου είναι συντριπτική και ενδεικτική της παρανοϊκής κλιμάκωσης της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Όλο αυτό το δραματοποιημένο ντοκουμέντο (η και ντοκιμαντερίστικο δράμα) οργανώνεται από τον Βούλγαρο δημιουργό του Μίλκο Λαζάροφ, σε εκθαμβωτικά σινεμασκόπ πλάνα που επιμένουν να εστιάζουν στο άγριο φυσικό τοπίο ακόμη και μετά το πέρας της δράσης, αρχικά μακρόσυρτα και νωχελικά και κατόπιν γρήγορα σαν την κίνηση του φορτηγού που μεταφέρει τον Νανούκ μακριά από τον κόσμο του που χάνεται, καταλήγοντας στο δραματικό κρεσέντο της αναμέτρησης στο μελαγχολικό τοπίο των ορυχείων που χάσκουν σαν πληγή πάνω στον πλανήτη. Άγκα ο τίτλος της ταινίας που σηματοδοτεί την απουσία και τη νοσταλγία για την κληρονόμο μιας παράδοσης που την αρνήθηκε με την φυγή της. Τέλος εποχής. Γενικά…

Η ταινία, συμπαραγωγή της Βουλγαρίας με Γαλλικά και Γερμανικά κεφάλαια, υπήρξε η επίσημη πρόταση της χώρας για το φετινό Όσκαρ διεθνούς ταινίας. 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 16.01.20