Jojo Rabbit - Τζότζο

Παραγωγή: ΗΠΑ/Τσεχία/Νέα Ζηλανδία - 2019 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Είδος: Δραματική Σάτιρα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Taika Waititi 

Πρωταγωνιστούν: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Archie Yates. 

Ο Τζότζο είναι ένα μοναχικό αγόρι που ζει με τη μητέρα του στη Ναζιστική Γερμανία, είναι μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας γιατί του αρέσει η στολή και έχει ένα φανταστικό φίλο για να τον συμβουλεύει τον οποίο μόνο αυτός βλέπει: τον Αδόλφο Χίτλερ αυτοπροσώπως. Η παιδική μακαριότητα του Τζότζο όμως θα διαλυθεί  όταν ανακαλύπτει ότι η αγαπημένη του μητέρα κρύβει μια νεαρή Εβραία στη σοφίτα τους. Και τώρα, τι να κάνει; Να την καταδώσει και να βάλει σε κίνδυνο τη μητέρα του; Ή να κρατήσει το μυστικό και να προδώσει έτσι τα πιστεύω του; Ο Τζότζο αποφασίζει να συμβουλευθεί και για αυτό τον φανταστικό του φίλο τον Αδόλφο. 

Ένα μοναδικό χωνευτήρι αισθητικών και πολιτικών επιρροών, ο Τζότζο του Νεοζηλανδού δημιουργού του Thor Ragnarok δεν μοιάζει με καμία άλλη ταινία που αναφέρεται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει σάτιρα εποχής με φόντο μια τραγική στιγμή της ανθρωπότητας. Από τον κλασσικό Μεγάλο Δικτάτορα του Τσάπλιν και τους Τρελούς Παραγωγούς του Μελ Μπρουκς μέχρι τα πιο πρόσφατα Η ζωή είναι ωραία του Μπενίνι και Άδωξοι Μπάσταρδοι του Ταραντίνο πολλοί σατίρισαν τη φρίκη του Ναζισμού. Ελάχιστοι όμως έφθασαν σε τέτοια αισθητικά και ιδεολογικά άκρα για να χλευάσουν απόλυτα ένα φρικαλέο κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα όπως ο Ναζισμός. 

Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν ήταν μια πανέμορφη Άρια χώρα με πανέμορφα ομοιόμορφα ντυμένα παιδάκια όπου επικρατούσε τάξη και ασφάλεια και οι κακοί Εβραίοι με τα πέντε κεφάλια και τα δέκα χέρια ήταν στη φυλακή γιατί είχε φροντίσει για αυτό ο μεγάλος φίλος του λαού ο πνευματώδης Αδόλφος Χίτλερ. Δόξα και τιμή λοιπόν στον μεγάλο ηγέτη που κατά βάθος ήταν κι αυτός ένα μεγάλο άτακτο αγόρι σαν τον Τζότζο που αγαπούσε τη μαμά του, την πατρίδα του και τη στολή του. Τι ωραία και τι καλά μέχρι εδώ και τα μαχαίρια έχουν βγει ήδη από τη θήκη για να τιμωρήσουν τον καλλιτέχνη που τολμάει να «παίξει εν ου παικτοίς»… 

Μια στιγμή όμως! Είναι χλευασμός αυτό που αναδίδουν οι διάλογοι στα όρια του παραλόγου; Είναι εξευτελισμός της Ναζιστικής ιδεολογίας αυτή η σκηνή ανθολογίας στο παιδικό στρατόπεδο με τους μικρούς ναζί να εκπαιδεύονται από έναν «ιδιαίτερο» αξιωματικό και μια cool τύπισσα-σαδίστρια του στρατοπέδου; Είναι το φιλμ ένα πονηρό παιγνίδι με τις προσδοκίες του κοινού για τους χαρακτήρες που τόσο ευφυώς έχει αναπτύξει ο Τάικα Γουαιτίτι, διασκευάζοντας το μυθιστόρημα «Caging Skies» της Κριστίν Λέουνενς; 

Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα και σοβαρότερα, σερβιρισμένα με μια pop culture αφέλεια και άπειρες αναφορές στην ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας και την κινηματογραφική ιστορία της απεικόνισης της ναζιστικής θηριωδίας. Και δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από ένα Μαορί δημιουργό που έχει βιώσει το ρατσισμό και τη διάκριση πολύ πιο πρόσφατα από την εποχή στην οποία έχει τοποθετήσει τους αλλόκοτους ήρωές του. Θαυμάσιο καστ με επικεφαλής τον μικρό θαυματοποιό Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις αλλά και την ιδιαίτερα γοητευτική Σκάρλετ Τζοχάνσον στον έναν από τους δύο οσκαρικούς φετινούς της ρόλους. Υψηλών προδιαγραφών και η δουλειά στον καλλιτεχνικό τομέα της ταινίας συντελεί και με το παραπάνω στις απρόβλεπτες 6 οσκαρικές υποψηφιότητες του φιλμ.

Πλησιάστε άνευ φόβου και προκατάληψης.

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 23.01.20