Cats

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2019 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Musical 

Βαθμολογία:

Σκηνοθεσία: Tom Hooper 

Πρωταγωνιστούν: Francesca Hayward, Jennifer Hudson, Idris Elba, Judi Dench, Taylor Swift, Robbie Fairchild, Jason Derulo, Daniela Norman, Steven McRae, James Corden, Naoimh Morgan, Danny Collins, Rebel Wilson, Laurie Davidson, Freya Rowley. 

«Ο βραβευμένος με Όσκαρ Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά, Οι Άθλιοι, Το Κορίτσι από τη Δανία) μεταμορφώνει το λατρεμένο, πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ σε ένα κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός»...ΟΚ, είπαμε να πούμε ένα αστείο αλλά μην το χοντραίνουμε! Από το «μεταμορφώνει» μέχρι το «παραμορφώνει» μια πρόθεση δρόμος!

Καλή η πρόθεση, καλά τα βιογραφικά όλων των συντελεστών αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Και δυστυχώς τα μαντάτα είναι κακά.

Οι Γάτες του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, το θρυλικό μιούζικαλ του West End και του Broadway από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981 στο New London Theatre δεν σταμάτησε να προσελκύει το παγκόσμιο κοινό. 21 χρόνια συνεχών παραστάσεων, βραβεία Olivier και Tony,  περιοδείες σε όλο τον κόσμο και μετάφραση σε πλήθος γλωσσών έκαναν αυτή την γατοσύναξη, βασισμένη στο βιβλίο του μέγιστου ποιητή Τ. Σ. Έλιοτ «Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ», να κατακτήσει την ανθρωπότητα. Τώρα, ο λόγος που αυτό το μιούζικαλ είναι φτιαγμένο από ενέργεια προορισμένη να λάμψει αποκλειστικά πάνω στη θεατρική σκηνή γίνεται φανερός, όταν 38 ολόκληρα χρόνια αργότερα, το team πίσω από την κινηματογραφική διασκευή του Les Miz τολμά να το διασκευάσει για πρώτη φορά (και να φάει τα μούτρα του).

Η Ιστορία της γατούλας Βικτόρια που εγκαταλείπεται στα σκουπίδια κάπου στο Λονδίνο των 30s και υιοθετείται από την ιδιαίτερη γατοφυλή των Jellicle Cats που νιαουρίζει, χορεύει και ετοιμάζεται για το μεγάλο διαγωνισμό που θα στείλει μια τυχερή γάτα στον γατοπαράδεισο, προσφέρεται για χαριτωμένες αιλουροειδείς πιρουέτες και άφθονο 80s κιτς, με χορευτές και τραγουδιστές ντυμένους με τις γατοστολές τους να αλωνίζουν τη σκηνή και να κατακτούν το θεατρογατόφιλο κοινό. Μέχρι εκεί και όλα καλά και όλοι περνάμε υπέροχα και απενοχοποιημένα.

Η απόφαση τα κουστουμάκια να μετατραπούν σε CGI εφέ και οι μοντερνιές στην κινηματογράφηση με κοντινές λήψεις, άθλιο «σπιντάτο» μοντάζ και καμία αίσθηση συγκροτημένης εικαστικής σύλληψης εκθέτουν τα βαριά ονόματα του καστ και βασανίζουν το κοινό που προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται. Τι γίνεται; Τίποτα που να ενδιαφέρει πραγματικά το κοινό του 21ου αιώνα.

Ας αφήσουμε δε κατά μέρος τις ανέμπνευστες ενορχηστρώσεις που βγάζουν κάτι θαμπό και παλιακό στην εκτέλεση της μουσικής. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η επιλογή της Φραντσέσκα Χαίηγουορντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εξαιρετική πρίμα μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας δεν είναι ηθοποιός και η μόνιμα απορημένη έκφραση στο πρόσωπο της, δίκην συναισθηματικής φόρτισης, παραπέμπει περισσότερο σε έκφραση κοινής και επείγουσας σωματικής ανάγκης. Ε, μα! Όσο για την βραβευμένη με Oscar κάποτε Τζένιφερ Χάντσον, καλείται στο ρόλο της Γκριζαμπέλα να ερμηνεύσει το αριστούργημα του έργου, το κλασσικό Memory, κλαίγοντας σχεδόν σαν Μάρθα Βούρτση και δημιουργώντας μια άκομψα ιλαροτραγική ατμόσφαιρα. Ας αφήσουμε το υπόλοιπο καστ να βολοδέρνει στις CGI γούνες του και ας πούμε ότι η μόνη που διασώζεται και φέρνει κάτι από αέρα γνήσιου κινηματογραφικού μιούζικαλ είναι η σύγχρονη Pop superstar Τέηλορ Σουίφτ στο διάσημο ρόλο της Μπομπαλουρίνα που ερμηνεύει και το μόνο καινούργιο τραγούδι του έργου που έγραψε η ίδια για την ταινία και κατάφερε να το φέρει ως μοναδική υποψηφιότητα του φιλμ στις Χρυσές Σφαίρες. Από τις Σφαίρες όμως μέχρι τα Βατόμουρα ο δρόμος αναμένεται στρωμένος με γατίσια γούνα… 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 23.01.20