The Turning – Η Γκουβερνάντα

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2020 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Floria Sigismonti 

Πρωταγωνιστούν: Mackenzie Davis, Finn Wolfhard, Brooklynn Prince, Barbara Marten, Joely Richardson, Karen Egan, Mark Huberman,Niall Greig Fulton, Denna Thomsen. Kim Adis. 

1995: Η νεαρή δασκάλα Κέιτ έρχεται να εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο και μυστηριώδες κτήμα στο Μέιν, για να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση της μικρής Φλόρα που ζει μόνη στην τεράστια έπαυλη με μόνη συντροφιά την Οικονόμο κυρία Γκρόουζ. Όταν καταφθάνει στην έπαυλη και ο έφηβος αδελφός της Φλόρα ο Μάιλς, διωγμένος από το πολυτελές σχολείο του, η Κέιτ καλείται να αναλάβει και τα δύο παιδιά, που είναι εμφανώς ψυχικά διαταραγμένα και μοιάζουν να κρύβουν σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν. Σύντομα η Κέιτ θα αρχίσει να παρατηρεί και άλλα παράξενα φαινόμενα που θα κλονίσουν την πραγματικότητά της…

Η πολλοστή διασκευή ενός λογοτεχνικού αριστουργήματος όπως το Στρίψιμο της Βίδας, που είδε την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του το 1961 από τον Jack Clayton με τίτλο The Innocents, έρχεται να τροφοδοτήσει αυτή τη φορά τις αίθουσες των multiplex με ένα ακόμη μέτριου προϋπολογισμού φιλμ μεταφυσικού τρόμου που ξεφεύγει από τη σειρά απλά και μόνο λόγω της τρέλας μεγαλείου που κουβαλάει η Ιταλοκαναδέζα σκηνοθέτης του Φλόρια Σιγκισμόντι.

Η διάσημη εικαστικός, σκηνοθέτης video clips και τηλεοπτικών σειρών και σελέμπριτι, στο δεύτερο κινηματογραφικό της βήμα, μεταφέρει την ιστορία του Τζέιμς στις ΗΠΑ του 1995 ξεκινώντας με την αυτοκτονία του Κερτ Κομπαίν και εμπλουτίζοντας έκτοτε την φαντασματική πλοκή με ροκ και γκραντζ πινελιές στους χαρακτήρες, τόσο της πανέμορφης Γκουβερνάντας Κέιτ όσο και του νεαρού απροσάρμοστου Μάιλς που μοιάζει σαν θολωμένο μέλος γκραντζ μπάντας.

Πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του φιλμ είναι η επιβλητική και σχεδόν ζοφερή έπαυλη και το κτήμα γύρω της, ένα υπέροχο Ιρλανδέζικο τοπίο που αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο της Νέας Αγγλίας του βιβλίου. Σ αυτό τον λαβύρινθο δωματίων και τοπίων όπου οργιάζει κυριολεκτικά ο σχεδιαστής παραγωγής Πάκι Σμιθ, έμπειρος στο είδος λόγω και της πρόσφατης δουλειάς του στη Mary Shelley, οι σκιές, τα φαντάσματα και οι αμφιβολίες δίνουν και παίρνουν αλλά το σενάριο που αλληθωρίζει προς τις σύγχρονες jumpscare multiplex ευκολίες προδίδει την καλλιτεχνική προσπάθεια για κάτι που αμυδρά έστω να θυμίζει το αριστούργημα του Αμενάμπαρ The Others που είχε την ίδια περίπου πηγή έμπνευσης. Η πλήξη εντείνεται και από την απρόσμενα άτονη παρουσία της όμορφης πρωταγωνίστριας Μακένζι Ντέιβις που καλείται να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Τι να γίνει! Δεν γεννιούνται κάθε μέρα Τζούλι Κρίστι ή και Μισέλ Φάιφερ… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 23.01.20