A Vida Invisível – Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο

Παραγωγή: Βραζιλία/Γερμανία - 2019 

Διάρκεια: 139 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Karim Aïnouz 

Πρωταγωνιστούν: Julia Stockler, Carol Duarte, Flávia Gusmão, António Fonseca, Hugo Cruz, Nikolas Antunes, Maria Manoella, Gregório Duvivier και η Barbara Santos. 

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50, ζει ο αξιοσέβαστος φούρναρης Μανοέλ με τη γυναίκα του και τις δύο του κόρες την Ευρυδίκη και τη Γκουίδα. Η Ευρυδίκη, ταλαντούχα πιανίστα, ονειρεύεται κονσερβατουάρ και ταξίδια στο εξωτερικό ενώ η Γκουίδα ξεμυαλίζεται με έναν Έλληνα ναύτη και το σκάει μαζί του στην Ευρώπη. Όταν όμως η Γκουίδα επιστρέφει μετανιωμένη και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ο πατέρας της την πετάει έξω από το σπίτι και της λέει ότι η Ευρυδίκη έφυγε για σπουδές στην Ευρώπη. Η Γκουίδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει ολομόναχη το παιδί της, ενώ η Ευρυδίκη, που φυσικά μόνο στην Ευρώπη δεν έχει μεταναστεύσει, έχει δεχθεί το προξενιό που της έκανε ο πατέρας της με το γιο ενός μεγαλέμπορου και βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα κρύο γάμο χωρίς αγάπη και με τα όνειρά της ακυρωμένα. Αγνοώντας η μια την τύχη της άλλης, οι δύο αδελφές καταδικάζονται να ζήσουν μια ζωή χωριστά, πιστεύοντας παραπλανημένες ότι η κάθε μια τους έχει βρει την ευτυχία στη ζωή.

Ο Ντάγκλας Σερκ, ο βασιλιάς του Χολιγουντιανού μελοδράματος των 50s, ο δημιουργός που ενέπνευσε τον Φασμπίντερ να αφηγηθεί τις πιο δυνατές του ιστορίες, θα ήταν περήφανος που απέκτησε ακόμη έναν σπουδαίο μαθητή, αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική των παθών και των γυναικείων δραμάτων. Η Ήπειρος που γέννησε τις telenovelas, τις δακρύβρεχτες τηλεοπτικές σαπουνόπερες ήταν το ιδανικό έδαφος για μια επιστροφή στο καθαρό, μεγαλόπνοο, παθιασμένο και βγαλμένο από τη ζωή μελόδραμα, αυτή τη φορά σαν φόρο τιμής στην καταπίεση και καταδίκη σε ζωές αόρατες των γυναικών που μεγάλωσαν μέσα στα πλαίσια μιας αυστηρά πατριαρχικής και απόλυτα φαλλοκρατικής κοινωνίας. Ο Βραζιλιάνος Καρίμ Αϊνούζ, σκηνοθέτης, συγγραφέας και εικαστικός, αναπλάθει ένα Ρίο του 50 βυθισμένο σε μια   μουντή μελαγχολία που έρχεται σε αντίθεση με τα ζεστά υποτροπικά χρώματα και τα πολύχρωμα φορέματα των γυναικών που χρησιμεύουν απλά σαν διακοσμητικά στοιχεία ενός ανδρικού κόσμου, ενός στείρου και καταπιεστικού κοινωνικού ιστού, αόρατες και άνευ ταυτότητας. Σ αυτό τον εχθρικό κόσμο όπου βασιλεύει ο φαλλός (ενδεικτική η πρώτη νύχτα γάμου της Ευρυδίκης), οι γυναίκες του Αϊνούζ αποδεικνύονται τραγικές φιγούρες αλλά ταυτόχρονα και δυνατές, γεμάτες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αποδεικνύουν επίσης ότι το μελόδραμα κάθε άλλο παρά παρακατιανό είδος είναι, παρά τον χρόνιο τηλεοπτικό ευτελισμό του ανά την Υφήλιο.

Αυτή η Αόρατη Ζωή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάρτα Μπατάλια, είναι η πιο γοητευτική και συναρπαστική προσθήκη στο είδος τα τελευταία χρόνια. Συγκινηθείτε ελεύθερα! 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ «ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ» ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2019

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΟΣΚΑΡ 2020 

Διανομή: AMA Films 

Στις αίθουσες από 06.02.20