Monos – Οι Monos

Παραγωγή: Κολομβία – 2019 

Σε συμπαραγωγή με : Αργεντινή/Ολλανδία/Γερμανία/Σουηδία/Ουρουγουάη/ΗΠΑ/Ελβετία/Δανία 

Διάρκεια: 102 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Alejandro Landes 

Πρωταγωνιστούν: Sofía Buenaventura, Julián Giraldo, Karen Quintero, Laura Castrillón, Deibi Rueda, Paul Cubides, Sneider Castro, Moises Arías, Wilson Salazar, Valeria Solomonoff, Jorge Román και η Julianne Nicholson. 

Μια στρατιωτική ομάδα από αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται σε ένα απομονωμένο οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας έχει διπλή αποστολή: Να προσέχει την πολύτιμη Αμερικανίδα όμηρο της ομάδας τους και να διατηρεί στην ζωή μια αγελάδα σημαντική για την επιβίωσή τους. Τίποτα δεν είναι απλό όμως και τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν πολύ στραβά...

Μια χώρα βουτηγμένη εδώ και μισό αιώνα σε ένα πολλαπλό ανταρτοπόλεμο που όλο φουντώνει και όλο βρίσκεται σε ύφεση, ένας λαός εξαθλιωμένος, γεμάτος εθνικές και πολιτιστικές ανισότητες, ζωές χαμηλής αξίας και υψηλού κινδύνου, όλα αυτά αποτελούν τον καμβά για την ιστορία μιας ομάδας παιδιών-ανταρτών στον ταραγμένο ψυχισμό των οποίων απεικονίζονται όλα τα παραπάνω στραβά τόσο της χώρας τους όσο και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Αλεχάνδρο Λάντες (ακολουθεί βιογραφικό) συνθέτει τη δεύτερη μυθοπλασία του με απαράμιλλη σκηνοθετική μαεστρία, εικονογραφώντας το διεισδυτικό σενάριο του Αλέξις Ντος Σάντος με ήρωες βουτηγμένους σε μια κτηνώδη αθωότητα, μακριά από στερεότυπα περί καλού και κακού, που θα έκαναν τον Κόπολα της Αποκάλυψης να ζηλέψει. Παιδιά που ζουν στην Καρδιά του Σκότους, «μαϊμούδες» (αυτό σημαίνει στα Ισπανικά ο ελληνικής ρίζας τίτλος) στην υπηρεσία μιας βίας με ακυρωμένη πλέον αιτία, που καλούνται να ενηλικιωθούν μέσα από μια παρωδία σκληρής στρατιωτικής πειθαρχίας, χάνοντας σταδιακά κάθε ίχνος φύλου, ταυτότητας και ιδεολογίας καθώς βυθίζονται, μόνοι και μοναδικοί, σε ένα πνευματικό βούρκο απώλειας πολιτισμού. Είναι ανατριχιαστικός ο τρόπος που οι μικροί αντάρτες μετατρέπονται σε άγριους ιθαγενείς αλλά και ο τρόπος που το «αθώο» θύμα τους, η Αμερικανίδα όμηρος μετατρέπεται σε πρωτόγονη βερσιόν της Καίτνις Εβεργκριν του Hunger Games, όταν τα πράγματα ζορίζουν στο μη περαιτέρω.

Περιπέτεια, θρίλερ, μαύρη κωμωδία, κοινωνιολογικό σχόλιο και πολλές ακόμη ιδιότητες χαρακτηρίζουν αυτή την Κολομβιανή αλλά παγκόσμια ταινία, με τη στοιχειωμένη μουσική υπόκρουση της Μίκα Λέβι και το εκπληκτικό μοντάζ που επιμελήθηκε ως σύμβουλος ο Γιώργος Μαυροψαρίδης.  

Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που δεν πρέπει να χάσει κανείς! 

ΒΡΑΒΕΙΑ

BFI LONDON FILM FESTIVAL 2019: BEST FILM AWARD

SAN SEBASTIAN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL: BEST FILM AWARD

SUNDANCE FILM FESTIVAL 2019: SPECIAL JURY AWARD

BUENOS AIRES INTERNATIONAL FESTIVAL 2019: BEST INTERNATIONAL FILM                                       

HAIFA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2019: BEST INTERNATIONAL FILM

CARTAGENA FILM FESTIVAL 2019: AUDIENCE AWARD

LJUBLJANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2019: WINNER FIPRESCI PRIZE

MONTCLAIR FILM FESTIVAL 2019: WINNER NARRATIVE FEATURE COMPETITION

CARTAGENA FILM FESTIVAL 2019: BEST COLOMBIAN FILM

LJUBLJANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2019: BEST FILM (PERSPECTIVES SECTION)

Alejandro Landes-Σύντομη Βιογραφία

Ο Alejandro Landes είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος από την Κολομβία-Εκουαδόρ. Απόφοιτος του Brown University με πτυχίο στην Πολιτική Οικονομία, ο Landes ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία, γράφοντας για την Miami Herald. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του έγινε με το COCALERO, ένα ντοκιμαντέρ για τον ηγέτη της Βολιβιανής εργατικής δύναμης Evo Morales και την εκστρατεία για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, που παρουσιάστηκε το 2007 στο Sundance Film Festival και παίχτηκε σε περισσότερες από 20 χώρες. Το 2010, ο Landes επιλέχθηκε για υποτροφία στο Sundance Institute Director’s and Screenwriter’s Lab και στο Cannes Cinéfondation residence, όπου έγραψε την πρώτη του μυθοπλασία PORFIRIO. Η ταινία, στην οποία ο Landes ήταν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, έκανε πρεμιέρα στο Cannes Directors’ Fortnight το 2011 και κέρδισε κορυφαία βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, διερευνά αυτό που οδήγησε έναν άνθρωπο στην παράλυση εξαιτίας μιας αδέσποτης αστυνομικής σφαίρας σε μια αεροπειρατεία, και έπαιξε ο ίδιος τον ρόλο του Porfirio Ramirez.

Η ταινία ΟΙ MONOS,  είναι η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Landes κι έκανε  παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance του 2019. Ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Landes έχει πάθος με την αρχιτεκτονική και έχει σχεδιάσει μια μοντέρνα κατοικία στο Μαϊάμι, την Casa Bahia, το 2015. Επί του παρόντος ζει στη Νέα Υόρκη. 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 06.02.20