Cosmic Candy

Παραγωγή: Ελλάδα - 2019 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη 

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Δρόσος, Φώτης Θωμαϊδης, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. 

Η Άννα, μια μοναχική, ιδιόρρυθμη και μάλλον αντικοινωνική ταμίας σουπερμάρκετ, ξεμένει ένα βράδι με το χαριτωμένο κοριτσάκι της διπλανής πόρτας όταν ο μπαμπάς του «εξαφανίζεται», καταδιωγμένος από ύποπτους τύπους. Το παράξενο αυτό δίδυμο γυναίκας και κοριτσιού, που η μια αντανακλάται ψυχολογικά στην άλλη, γρήγορα θα μπει σε περιπέτειες και απρόοπτα που θα φέρουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα τραύματα της μιας και την απροσποίητη αθωότητα της άλλης, όλα πασπαλισμένα με υπερβολική δόση cosmic candy μιας καραμέλας που σκάει στο στόμα και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στην οποία μοιάζει εθισμένη η Άννα. Η οποία Άννα ταυτόχρονα διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και έχει να διαχειριστεί και το πρώτο της ρομαντικό ειδύλλιο με έναν γοητευτικό συνάδελφο.

Δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα ο συνδυασμός κοινωνικού φιλμ με κωμωδία παραλόγου και στοιχεία φαντασίας και δυστυχώς δεν είναι το cosmic candy αυτό που θα το δικαιώσει. Παρά τις εικαστικές αρετές του φιλμ και το εντυπωσιακό soundtrack του Φελιζόλ, παρά την παρουσία του «καυτού» σήμερα (λόγω Άγριων Μελισσών) ονόματος της πάντα ικανοποιητικής Μαρίας Κίτσου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη χαριτωμένη και χαρισματική παρουσία της μικρής Μάγιας Πιπερά, γίνεται φανερή και κατά διαστήματα κουραστική μια αναποφασιστικότητα τόνου και σεναριακής κατεύθυνσης. Είναι βέβαιο ότι το όλο εγχείρημα θα φάνταζε πολύ πιο ενδιαφέρον στο χαρτί.  Ίσως την επόμενη φορά. 

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μικρή πρωταγωνίστρια Μάγια Πιπερά (μαζί με τον χαρισματικό μικρό Αύγουστο Λάμπρου Νεγρεπόντη του επίσης φετινού Ζίζοτεκ) είναι η πιο αξιόλογη παιδική παρουσία σε εγχώριο φιλμ τα τελευταία χρόνια. 

To Cosmic Candy έκανε την ελληνική του πρεμιέρα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και WIFT. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 30.01.20 

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

To Cosmic Candy είναι μια ταινία για τις καραμέλες που έσκαγαν στο στόμα αλλά με τα χρόνια έγιναν τερηδόνα, για τα ξεχασμένα κάπου παιδιά και τους μόνιμα χαλασμένους ενήλικες. Για όλα αυτά δηλαδή που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Για την κάθε εμμονή, την κάθε αλλαγή, την κάθε απώλεια. Για τον Τζον Χιουζ όταν και όπου συναντάει τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Γι’ αυτήν την κοσμική μάζα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον. 

Οι Συντελεστές

Οπτικά Εφέ: Γιάννης Αγελαδόπουλος / Kinematic,

Ειδικά Εφέ: Γιώργος & Ρούλης Αλαχούζοι,

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου,

Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη,

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πηνελόπη Βαλτή,

Σκηνογράφος: Σταύρος Λιόκαλος,

Ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Milk Audio, Simon Apostolou,

Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς,

Μουσική: Felizol,

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης GSC,

Συμπαραγωγοί: Patrick Sobelman, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος,

Παραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα,

Σενάριο: Κατερίνα, Κακλαμάνη, Ρηνιώ Δραγασάκη

Μια παραγωγή των: Βlonde, Εx Νihilo, Faliro House, ΕΚΚ, ΕΡΤ