A Hidden Life – Μια Κρυφή Ζωή

Παραγωγή: Γερμανία/ΗΠΑ - 2019 

Διάρκεια: 174 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Terrence Malick

Πρωταγωνιστούν: August Diehl, Valerie Pachner, Maria Simon, Karin Neuhäuser, Tobias Moretti, Ulrich Matthes, Matthias Schoenaerts, Franz Rogowski,  Karl Markovics και οι Bruno Ganz και Michael Nyqvist. 

Στο τέλος της δεκαετίας του 30, στην προσαρτημένη από την Ναζιστική Γερμανία Αυστρία, ο φιλήσυχος αγρότης Φραντς Γιεγκερστέτερ μετατρέπεται σταδιακά σε αντιρρησία συνείδησης, αρνούμενος να αγωνιστεί για τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία, φυλακίζεται στο Βερολίνο και τελικά εκτελείται το 1943,  αρνούμενος μέχρι το τέλος να δώσει τον όρκο υποταγής στον Αδόλφο Χίτλερ. 

Μια υπερβατική, υπαρξιακή εμπειρία, η νέα ταινία του δημιουργού του Δένδρου της Ζωής μας μεταφέρει στο επιβλητικό Αλπικό τοπίο της Άνω Αυστρίας για να μας παρουσιάσει μια αγροτική οικογένεια που ζει μακριά από τα πλήθη και τη βοή της πόλης, απόλυτα δεμένη με τη φύση και τους ρυθμούς της. Σε αυτά τα ευλογημένα βουνά όπου αντηχεί λες η Μελωδία της Ευτυχίας, ο Φραντς ζει αφοσιωμένος στη Φύση και το Θείο που εκφράζεται μέσα από αυτήν. Ευτυχία για τον Φραντς αλλά και για τη σύζυγό του Φάνι είναι να υπάρχουν αναπόσπαστοι από το περιβάλλον τους, κάτι που γρήγορα θα γίνει πρόβλημα αφού στα τέλη της δεκαετίας του 30 το ναζιστικό σκότος απλωνόταν με τεράστιες ταχύτητες σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ο Φραντς κλήθηκε για κατάταξη, έφυγε και επέστρεψε με αναρρωτική αλλά και με την απόφαση να αρνηθεί να υποκύψει στις επιταγές του Ναζιστικού καθεστώτος, ερχόμενος σε σύγκρουση τόσο με το καθεστώς όσο και με την Καθολική εκκλησία που τον παρότρυνε να αφήσει κατά μέρος τη ρητορική και να γίνει πιο πρακτικός.

Όμως ο Φραντς, σαν άλλη χριστιανική βερσιόν του Γκάντι, αρνείται πεισματικά να υποκύψει και μετατρέπεται σε «εχθρό και προδότη του Γερμανικού έθνους». Η σύλληψη, ο εγκλεισμός και ο θάνατος είναι θέμα χρόνου.

Ο Φραντς όμως, πιστός στις αρχές της αγάπης και καλοσύνης, που κηρύττει ο χριστιανισμός, μετατρέπει εαυτόν σε ιδανικό μάρτυρα της Πίστης. Της Πίστης στον εσώτερο άνθρωπο, στην αρμονία της Φύσης και στο απόλυτο Θεϊκό σχέδιο για τον κόσμο. Το Φως του Φραντς απέναντι στο σκοτάδι του Αδόλφου.

Είναι γνωστό ότι ο πάντα ακριβοθώρητος Αμερικανός δημιουργός είναι πρώτα από όλα από καθέδρας φιλόσοφος, πανεπιστημιακός-αυθεντία στον υπαρξισμό του Χάιντεγκερ αλλά και θερμός πολέμιος των Ναζιστικών τάσεων αυτού μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου. Η αληθινή ιστορία του Φραντς Γιεγκερστέτερ που εκτελέστηκε το 1943 στις φυλακές Τέγκελ του Βερολίνου χρησιμεύει στον Μάλικ ως πρόσχημα για να ξεδιπλώσει στην οθόνη, στην μακρύτερη σε διάρκεια ταινία της καριέρας του, τη δική του φιλοσοφική αντίληψη, ένα είδος αντι-Χάιντεγκερ, που έρχεται να συγκρουστεί ειρηνικά αλλά αποφασιστικά μέχρι τέλους, τόσο με την πάντα επιβιώνουσα σε πολλές μορφές φασιστική ιδεολογία όσο και με την τρέχουσα πραγματιστική και ωφελιμιστική αντίληψη της ανθρώπινης ύπαρξης. Η έσχατη χριστιανική Θυσία ως πράξη αντίστασης ενάντια στο απόλυτο και πανταχού και πάντοτε παρόν Κακό.

Το ιδιαίτερο, επικολυρικό (και κατά πολλούς βαρετό και πομπώδες) σινεμά του Μάλικ που μετρά μόλις 10 ταινίες σε 47 χρόνια, συγγενές με το σινεμά των μεγάλων προπολεμικών σκηνοθετών, είναι μια υπερβατική εμπειρία μεγάλης εικαστικής δύναμης αλλά όχι για όλους.

Σινεμά αργό, ποιητικό, βασισμένο στα βλέμματα και τις χειρονομίες, που έχει τις μεγάλες στιγμές του (Η λεπτή κόκκινη γραμμή 1998), τις αμφιλεγόμενές του (Το Δένδρο της Ζωής 2011-Χρυσός Φοίνικας Καννών) αλλά και τις κακές του (To the Wonder).

Η «Κρυφή Ζωή» προβλήθηκε αρχικά στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών όπου άφησε διχασμένες εντυπώσεις. Υπήρξε συμπτωματικά και κύκνειο άσμα για τους γκεστ σταρ της Μίκαελ Νίκβιστ και Μπρούνο Γκαντζ  αλλά και η τελευταία ταινία της καλλιτεχνικής ετικέτας Fox Searchlight που έπαψε να λειτουργεί μετά την εξαγορά της Fox από την Disney. Η αδιαφορία του κοινού ίσως σημάνει και το τέλος εποχής για το σινεμά του ήδη 76χρονου Αμερικανού φιλόσοφου των εικόνων. Που ωστόσο απτόητος έχει ανακοινώσει το νέο του project που δεν είναι άλλο από τον…Ιησού Χριστό. Αμήν! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 13.02.20