The Aeronauts – Οι Αεροναύτες

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2019 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Tom Harper 

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Phoebe Fox, Himesh Patel, Vincent Perez, Lewin Lloyd, Robert Glenister, Tim McInnerny, Thomas Arnold, Tom Courtenay, Anne Reid. 

Λονδίνο, 1862. Ο μετεωρολόγος James Glaisher και η πιλότος αερόστατου Amelia Wren ετοιμάζονται για μια πρωτοποριακή πτήση που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις αντιλήψεις της ανθρωπότητας για την ατμόσφαιρα. Καθώς τα πλήθη συγκεντρώνονται στο σημείο αναχώρησης, ο ανυπόμονος επιστήμονας πρέπει να ανεχθεί το show της πιλότου, ένα show με το οποίο ωστόσο θα εξασφαλίσουν το κόστος της αποστολής τους. Η πτήση τους έχει διπλό σκοπό: να σπάσει το γαλλικό ρεκόρ υψομέτρου και να βοηθήσει τον Glaisher να συλλέξει δεδομένα για να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες θεωρίες του για την πρόβλεψη του καιρού. Και ιδού ξεκινούν και ανεβαίνουν και ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα, ενώ ο αέρας γίνεται όλο και πιο αραιός και ψυχρός. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν από δω και πέρα θα κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Μια μικρή αλλά θαυματουργή ταινία που μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό κόσμο, αυτόν της επιστημονικής έρευνας και των πρωτοπόρων της τεχνολογίας, όπου το ρομαντικό στοιχείο της αφήγησης είναι η αφοσίωση στην εξέλιξη της επιστήμης και σε αυτό το «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα». Ιδανικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο της Θεωρίας των Πάντων για να φέρει εις πέρας μια κατά βάθος κλειστοφοβική περιπέτεια ακόμη κι αν η δράση εξελίσσεται στα ύψη και την απεραντοσύνη της γήινης ατμόσφαιρας. Ο Έντι Ρέντμειν γίνεται ένας πρωτοπόρος της ατμοσφαιρικής έρευνας που θα εξελιχθεί στην επιστήμη της μετεωρολογίας ενώ η Φελίσιτι Τζόουνς γίνεται η ατρόμητη πιλότος αερόστατου, χήρα με ένα μυστικό από το παρελθόν να βαραίνει την ψυχή της. Δυο ετερώνυμα που αναγκάζονται να συνυπάρξουν σε ένα περιορισμένο χώρο όπως το καλάθι ενός αερόστατου και να αποδειχθούν οι δύο όψεις του ίδιο νομίσματος καθώς καλούνται να διαχειριστούν απρόβλεπτες περιστάσεις και να ξεπεράσουν τις πύλες της ίδιας τους της αντίληψης για τον κόσμο. Δύο χαρακτήρες βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα που συμπυκνώνουν την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος στη βικτωριανή εποχή των ανακαλύψεων και της επιστημονικής προόδου.

Ο Τομ Χάρπερ, δημιουργός μεταξύ άλλων των τηλεοπτικών Peaky Blinders και Πόλεμος και Ειρήνη, σκηνοθετεί με μαεστρία αυτή την αεροναυτική περιπέτεια, δίνοντας έμφαση τόσο στο επιστημονικό υπόβαθρο όσο και στη σχέση επιστήμης και θεάματος σαν ειρωνική αντανάκλαση της σύγχρονης κινηματογραφικής βιομηχανίας. Σασπένς, χιούμορ και αμεσότητα χαρακτηρίζουν ένα τεχνικά άψογο θέαμα το οποίο ωστόσο υστερεί στην βαθύτερη ανάπτυξη των χαρακτήρων αν και αποφεύγει τις «ρομαντικές» ευκολίες.

Πενήντα χρόνια πριν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί έναν Ντέιβιντ Νίβεν να πρωταγωνιστεί σε παρόμοιες θεαματικές περιπέτειες για αγόρια. Ο δυναμικός και ουσιαστικός ρόλος που έχει εδώ η πρωταγωνίστρια προβιβάζει το φιλμ σε θέαμα για αγόρια και κορίτσια. Και όπως λέει ο ίδιος ο Χάρπερ στα production notes «Η ιδέα της εξερεύνησης και τον ορίων που καταρρίπτονται είναι πολύ επίκαιρη, είτε πρόκειται για ταξίδια στο διάστημα είτε για μια πτήση με αερόστατο το 1862. Υπάρχει πάντα ένα καινούριο τελευταίο σύνορο που περιμένει να το ανακαλύψουμε». Η «πολιτικά ορθή» διεύρυνση του κοινού της παραδοσιακής περιπέτειας είναι ένα ακόμη σύνορο που ξεπερνιέται εδώ. 

Διανομή: Seven Films με τη συνεργασία της Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 20.02.20