Απόστρατος

Παραγωγή: Ελλάδα - 2019 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής 

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου. 

Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στην ήσυχη συνοικία του Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους που μένουν ακόμη στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη. 

Υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα συναισθήματα που ξυπνάει αυτή η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Ζαχαρία Μαυροειδή. Η σαφώς καλύτερη Ελληνική ταινία της χρονιάς (μαζί με την Ευτυχία) συνδυάζει αρμονικά την κλασσική κινηματογραφική αφήγηση με μια απόλυτα σύγχρονη και ανατρεπτική προβληματική που την οδηγεί σε τολμηρές διαπιστώσεις και την κάνει σημαντική για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι πατάει στέρεα στις μνήμες και το χιούμορ της κλασσικής ελληνικής κωμωδίας, δημιουργώντας ένα εμπνευσμένο, διασκεδαστικό και απολαυστικό πρώτο μέρος το οποίο σταδιακά προσγειώνει στο σκληρό παρόν (συγκεκριμένα στο 2012) για να αποκαλύψει μυστικά και λάθη που ανατρέπουν το αφήγημα της αστικής μεταπολεμικής Ελλάδας. Μιας πατρίδας με επίπλαστη ευμάρεια και επιφανειακές αξίες, μια χώρα απολιτίκ μεταπρατών που το υλιστικό όραμά τους θα έκανε τους προγόνους τους να ντρέπονται.

Ο Απόστρατος είναι μια νοητή γέφυρα ανάμεσα σε ένα τραυματικό, ταραγμένο παρελθόν και ένα επίσης τραυματικό και ταραγμένο (αλλά με διαφορετικό τρόπο) παρόν που θέλει τον νεαρό πρωταγωνιστή της να την διασχίζει διστακτικά, καταφέρνοντας στο τέλος να σταθεί όρθιος απέναντι στο βάρος του αγέρωχου βουνού της Ιστορίας, σε ένα συγκλονιστικά λυτρωτικό φινάλε. Μέχρι εδώ όμως, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπέρα και να χαλάσουμε με spoilers την απόλαυση του θεατή.

Ένα φιλμ αστείο, τρυφερό, διακριτικό και συγκινητικό, ο Απόστρατος του σεμνού νεαρού δημιουργού είναι επιτέλους Σινεμά! Με ένα υπέροχο καστ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Σαράντη αλλά και τον σπουδαίο δάσκαλο της θεατρικής τέχνης Θανάση Παπαγεωργίου. Μια κινηματογραφική εμπειρία must για πλατύ κοινό το οποίο ευχόμαστε να βρει όπως το βρήκε και η Ευτυχία. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER & ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ-60ό ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 20.02.20 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχαν μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας.

Η γενιά του Β’ΠΠ ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός. Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης. 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής  

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Μαντά

Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος  

Ήχος: Θανάσης Παπαγεωργίου

Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης  

Παραγωγή: Faliro House Productions  

Παραγωγοί: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Κεφάλας

Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ  

Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη

Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Φορμάτ: DCP | Χρώμα: Έγχρωμο