La Gomera – Οι Σφυριχτές

Παραγωγή: Ρουμανία - 2019 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Γερμανία/Σουηδία 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Corneliu Porumboiu 

Πρωταγωνιστούν: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Agustí Villaronga, Sabin Tambrea, István Téglás, Cristóbal Pinto, Antonio Buíl, George Pistereanu. 

Ο Κρίστι, αστυνομικός επιθεωρητής στο Βουκουρέστι, αμφιβόλου ηθικής και μεθόδων, παρασύρεται από την όμορφη Τζίλντα στα Κανάρια Νησιά με σκοπό να βοηθήσει με το αζημίωτο στην δραπέτευση  ενός διεθνή μαφιόζου από την φυλακή. Εκεί θα μάθει την μυστική γλώσσα των Σφυριχτών, έναν αρχαίο μυστικό κώδικα επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση απελευθέρωσης. Είναι όμως πολλά που αγνοεί ο Κρίστι καθώς βυθίζεται σε ένα παιχνίδι προδοσίας και διαφθοράς.

Δέκα χρόνια μετά το διάσημο «Αστυνομία, Ταυτότητα», ο Κορνέλιου Πορουμπόιου, επιφανές μέλος του νέου κύματος του Ρουμάνικου σινεμά, επιστρέφει στον αστυνόμο Κρίστι-ήρωα εκείνης της ταινίας, για να τον κάνει πρωταγωνιστή ενός διεθνούς νέο-νουάρ με πινελιές μαύρου χιούμορ και παράδοξου και με σαφείς επιρροές από κλασσικά νουάρ όπως η Τζίλντα μέχρι Ταραντίνο και Γκάι Ρίτσι. Μια ασυνήθιστη μείξη κοινωνικού δράματος με αστυνομική κωμωδία, διαθέτει μια απολαυστική πινακοθήκη χαρακτήρων-επιφανών καθαρμάτων που μπλέκονται μεταξύ τους σε ένα βραδυφλεγές παιγνίδι εξουσίας και χρήματος. Το ποιος θα πει την τελευταία λέξη θα το μάθει ο υπομονετικός θεατής που θα παρακολουθήσει μέχρι τέλους αυτή την εναλλαγή σε αφηγήσεις και φιλμικούς χρόνους. Το γνωστό βαρύ κλίμα των ρουμάνικων κοινωνικών δραμάτων είναι και εδώ παρόν μέσα από την οξεία παρατήρηση ενός σχεδόν περιθωριακού κόσμου άνομης συναλλαγής που έχει διαδεχθεί το παλιό διεφθαρμένο καθεστώς με κοινό παρονομαστή τους τη βία. Πότε κρατική, πότε περιθωριακή είναι πανταχού παρούσα και κινεί τα νήματα των παικτών αυτού του υπόκωφου νουάρ που πολύ θα ήθελε να είχε κάνει ο Γκάι Ρίτσι. Υπάρχουν εμπνευσμένες σκηνές όπως η τυχαία έλευση ενός σκηνοθέτη στον τόπο του εγκλήματος ή η εκρηκτική α λα γουέστερν κλιμάκωση, όμως όσο και να προσπαθεί ο Πορουμπόιου, χιούμορ δεν θα καταφέρει να αποκτήσει τόσο όσο χρειάζεται για να προστεθεί entertainment value στο φιλμ. Μεγάλο ατού φυσικά ο επιβλητικός Βλαντ Ιβάνοφ, ο διασημότερος ίσως σύγχρονος Ρουμάνος ηθοποιός που εδώ ενσαρκώνει μια Βαλκανική εκδοχή «καταραμένου» ήρωα Χολιγουντιανού νουάρ.

Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία πέρυσι τον Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά το timing της εξόδου της τώρα, μάλλον δεν θα τη βοηθήσει να βρει το κοινό που δικαιούται… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 27.02.20