Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς

Παραγωγή: Ελλάδα - 2020 

Διάρκεια: 140 λεπτά 

Είδος: Μαύρη Κωμωδία Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης 

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου, Βασιλική Καλλιμάνη, Σοφία Κουνιά. 

Ελληνική επαρχία, μικροβιοτέχνες, σκυλάδες πολυτελείας, μικροκακοποιοί, η ημιμαθής μικροαστική υποκρισία στα καλύτερα της. Η Όλγα είναι η μοιραία γυναίκα που αποφασίζει να εγκαταλείψει τον επιχειρηματία σύζυγό της για ένα πρώην λαϊκό είδωλο της πίστας που σήμερα διατηρεί το τοπικό σκυλάδικο. Μαζί με τα ρούχα της θα βάλει όμως στη βαλίτσα και τις κρυμμένες οικονομίες του συζύγου, ένα «μαύρο» εκατομμυριάκι. Διπλό το σοκ για τον απατημένο που ορκίζεται εκδίκηση. Το νέο διαδίδεται όμως σε κόσμο και υπόκοσμο και όλοι βρίσκονται εναντίον όλων στο κατόπι του παράνομου ζεύγους και του ρευστού. Κανείς φυσικά δεν υπολογίζει τις φοβερές μανάδες των δύο αντεραστών που αρνούνται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια καθώς τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο...

Μετά το θεατρικό του θρίαμβο με το «Στέλλα Κοιμήσου» ο Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με διαβολεμένη όρεξη για να μας προσφέρει μια νέα, μεγάλου βεληνεκούς, βερσιόν του λούμπεν μικροαστικού του σύμπαντος, αυτή τη φορά επικεντρωμένη στα σύγχρονα «ήθη και έθιμα» της αγνής ελληνικής υπαίθρου. Γιατί, παρά το ταραντινικού ύφους περιτύλιγμα, για σύγχρονη ηθογραφία πρόκειται ή μάλλον για καταγραφή των νέων ηθών μια χώρας μετα-αμόρφωτης που το να πιάσεις πλέον την καλή μπορεί να είναι και συνώνυμο του να σπρώχνεις ναρκωτικά και να επαγγέλλεσαι τον οικογενειακό μικρογκάνγκστερ. Μια χώρα σε ηθικό και υπαρξιακό αδιέξοδο που οι τρόφιμοι της κάνουν σπασμωδικές κινήσεις για να ξεφύγουν, μαζεύοντας συνεχώς ατμό μέχρι να εκραγούν. Τρόφιμοι ενός τρελοκομείου μετά την καταστροφή που ο Οικονομίδης παρατηρεί με σαρκαστικό χιούμορ, δημιουργώντας μια αξέχαστη πινακοθήκη χρήσιμων ηλίθιων που παραδέρνουν ανάμεσα σε όνειρα ακυρωμένα. Έξοχο το καστ, ισορροπεί με ακρίβεια ανάμεσα σε πάθος και αυτοπαρωδία με τον Γιάννη Τσορτέκη να ξεχωρίζει λίγο παραπάνω στο ρόλο του απατημένου βιοτέχνη.

Ο διάσημος λεκτικός οχετός που εκσφενδονίζουν συνήθως οι ήρωες του Οικονομίδη είναι σχετικά περιορισμένος αλλά και πιο εφευρετικός από ποτέ με ατάκες που ίσως περάσουν στο κινηματογραφικό ανθολόγιο ενώ το σκηνοθετικό του στιλ έχει τελειοποιηθεί στον υπέρτατο βαθμό. Μια μπαλάντα έξοχα ενορχηστρωμένη που μιλάει για το ακυρωμένο πάθος και την ερωτική προδοσία έχοντας την τελειότερη τζαζ υπόκρουση από τον μαθητή του Λάλο Σίφριν, Ζαν Πιερ Μπερνάρ. Κι όποιος νομίζει ότι το έργο το έχει ξαναδεί, δίκιο έχει κι αυτός. Εδώ όμως έχουμε μια υπέροχα στιλιζαρισμένη και χιουμοριστικά κατάμαυρη παραλλαγή του. Κι όπως λέει παρακάτω και ο ίδιος ο δημιουργός: κι εις άλλα με υγεία! 

Διανομή: Αργοναύτες ( Tulip Entertainment εκτός Αθηνών) 

Αποκλειστικά στην αίθουσα ΑΣΤΥ από 05.03.20 (και σε όλη την Ελλάδα από 12.03.20)

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

«Όπου και να πάω, όπου και να κοιτάξω, ό,τι και να σκεφτώ• Ελλάδα! Αυτή η αλλόκοτη χώρα με τις χίλιες ευλογίες και τις χίλιες κατάρες. Ελλάδα. Ένας τόπος για τον οποίο το ρητό “εδώ τα πάντα μπορούν να συμβούν” δεν είναι υπερβολή, αλλά ο κανόνας. Ελλάδα. Ο ιδανικός καμβάς για να ζωγραφίσεις επάνω του την πιο απίστευτα πιστευτή κινηματογραφική ιστορία. Επαρχία, καλοκαίρι, σήμερα. Μια μικρή πόλη χαμένη στον κάμπο. Αφόρητη ζέστη και αφόρητη πλήξη. Μια συζυγική απιστία και ένα εκατομμύριο ευρώ που κάνει φτερά ανάβουν τα αίματα. Ο κόσμος κι ο υπόκοσμος συναντιούνται, τα όργανα αρχίζουν να βαράνε κι από κει και πέρα ο κακός χαμός. Έρωτες και καψούρες, πάθη και προδοσίες, συμβόλαια θανάτου, γιοι και μανάδες, σκυλάδικα και black metal, κροκόδειλοι, γλάροι, γουρούνια, χαρακτήρες με μεγάλα “εγώ” και τρύπιες καρδιές. Όλα αυτά και άλλα τόσα, μαζί με ένα αποθεωτικό μαύρο χιούμορ που όμοιό του δεν έχω ξαναδοκιμάσει ποτέ σε άλλη μου ταινία, αποτελούν τα υλικά του κοκτέιλ της “Μπαλάντας”. Οπότε, καθίστε αναπαυτικά κι απολαύστε. Καλή σας διασκέδαση και... εις άλλα με υγεία». 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Δημήτρης Κατσαΐτης

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Jean-Michel Bernard

ΜΟΝΤΑΖ: Γιάννης Χαλκιαδάκης

ΗΧΟΣ: Ντίνος Κίττου, Κώστας Φυλακτίδης

ΣΚΗΝΙΚΑ: Ιουλία Σταυρίδου

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Χριστίνα Λαρδίκου

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Γιάννης Παμούκης

VFX SUPERVISOR: Αντώνης Κοτζιάς

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ιωάννα Μπολομύτη

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Πάνος Παπαχατζής, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Elie Meirovitz, Ingmar Trost, Γιάννης Οικονομίδης

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε. | FALIRO HOUSE | EZ FILMS | SUTOR KOLONKO | Y.E. FILMS LTD ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΡΤ Α.Ε. | ONASSIS CULTURE | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (Σ.Ε.ΚΙΝ.) | DIGITAL DISTRICT | ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | POPION PRODUCTIONS | YAFKA  ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΟΜΕ Α.Ε. | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ | THE CNC AND THE GFC – FRENCH-GREEK CO-PRODUCTION FUND | FILM– UND MEDIENSTIFTUNG NRW | MEDIA CREATIVE EUROPE

INTERNATIONAL SALES: THE MATCH FACTORY