The Way Back – Ο Δρόμος της Επιστροφής

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2020 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Είδος: Αθλητικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Gavin O’Connor 

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Janina Gavankar, Al Madrigal, Glynn Turman, Melvin Gregg,  Michaela Watkins, Hayes MacArthur, Da'Vinchi, Rachael Carpani, Todd Stashwick, Marlene Forte, T.K. Carter, Lukas Gage, Jeremy Ratchford. 

Ο Τζακ Κάνινγχαμ είναι οικοδόμος σε μια μικρή πόλη. Χωρισμένος από τη γυναίκα του και βυθισμένος στη θλίψη, έχει πάρει την κάτω βόλτα, πνίγοντας την καθημερινότητά του στο αλκοόλ. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Στο σχολείο ήταν το παιδί - φαινόμενο στο μπάσκετ που είχε μάλιστα κατορθώσει να πάρει υποτροφία για το πανεπιστήμιο. Όμως, για ανεξήγητους λόγους, αποσύρθηκε από όλα καταστρέφοντας ένα λαμπρό μέλλον. Μια χαραμάδα φωτός παρουσιάζεται όταν του ζητούν να αναλάβει προπονητής στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου του, που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο Τζακ αποδέχεται την πρόταση, προσπαθώντας να κάνει μια νέα αρχή. Καθώς οι μικροί παίκτες δένουν μεταξύ τους ως ομάδα και πετυχαίνουν τη μία νίκη μετά την άλλη, ο Τζακ αισθάνεται ότι ίσως έχει βρει τελικά ένα τρόπο να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Θα τα καταφέρει;

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε χολιγουντιανά δράματα κοινωνικής επανένταξης με συνήθη πισωγυρίσματα που οδηγούν σε happy endings και με πολλά ηθικοπλαστικά διδάγματα. Σεναριακά τουλάχιστον, αυτό το χαμηλότονο δράμα δεν ξεφεύγει και πολύ από την πεπατημένη. Αυτό όμως που το ξεχωρίζει και το ανεβάζει ένα επίπεδο είναι περιέργως η ερμηνεία του πρωταγωνιστή. Ο ταλαντούχος σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος αλλά συνήθως άχρωμος ερμηνευτικά Μπεν Άφλεκ, εδώ υφίσταται μια θαυματουργή μεταμόρφωση. Σε συνεργασία με τον Γκάβιν Ο’ Κόνορ, τον σκηνοθέτη με τον οποίο έκαναν πρόπερσι τη μεγάλη επιτυχία του Λογιστή, συνθέτει σχεδόν βιωματικά το πορτραίτο ενός τσακισμένου αλκοολικού χαρακτήρα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να ζει μια παράλογη αυτοκαταστροφή μέχρι που αρχίζουν να ξεσκεπάζονται τα μυστικά από το τραγικό παρελθόν και να φωτίζουν το μουντό παρόν. Μέσα σε όλη του την παρακμή πάντως, ο Τζακ καταφέρνει να γίνεται πιστευτός και ως πρώην αθλητής-θαύμα χάρις στη στιβαρή σωματική ερμηνεία του Άφλεκ που γεμίζει την οθόνη σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ταινίας. Οι λάτρεις του μπάσκετ δεν θα απογοητευθούν εξάλλου από τις αθλητικές σκηνές και το μπασκετικό background αλλά και το γυναικείο κοινό μάλλον θα συγκινηθεί σε αρκετές στιγμές. Κι όταν η ερμηνεία του ανθρώπου που κατέστρεψε το Image του Batman καταφέρνει να φέρει δάκρυα στα μάτια, τότε μιλάμε για επίτευγμα. Αν δεν ήταν και τόσο προβλέψιμη από ένα σημείο και πέρα η εξέλιξη της πλοκής θα μιλούσαμε για μια πολύ καλή δραματική ταινία.

Ωστόσο δεν παύει να αντανακλά τα περιβόητα κατά καιρούς αληθινά προσωπικά προβλήματα του πρωταγωνιστή της με την εξάρτηση από το αλκοόλ, κάτι που προσθέτει ακόμη περισσότερη αληθοφάνεια στα τεκταινόμενα. Παραλίγο τρίποντο και νίκη στην εκπνοή από τον γοητευτικό αλλά απρόβλεπτο Χολιγουντιανό πρίγκηπα των tabloids. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 05.03.20