The Artist

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2011

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί Εποχής

Σκηνοθεσία: Michel Hazanavicius

Πρωταγωνιστούν: Jean Dujardin, Berenice Bejo, John Goodman, Penelope Ann Miller, James Cromwell, Missie Pyle, Beth Grant, Ed Lauter, Malcolm McDowell,  Joel Murray, Bitsie Tulloch, Nina Siemaszko, Ken Davitian.

Υπόθεση: Το 1927 στο Χόλιγουντ, ο λαμπερός και αυτάρεσκος Ζορζ Βαλεντίν, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του βωβού κινηματογράφου, αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η έλευση του ήχου θα σημάνει αναπόφευκτα το τέλος της καριέρας του. Την ίδια στιγμή, η Πέπι Μίλερ, μια χαριτωμένη όσο και φιλόδοξη στάρλετ, την οποία ο Βαλεντίν βοήθησε στα πρώτα της βήματα, θα αρπάξει την ευκαιρία να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, όταν, εντελώς αναπάντεχα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως μία από τις πιο υποσχόμενες εκπροσώπους του ομιλούντος κινηματογράφου. Άραγε, πόσο εύκολο πλέον είναι να διατηρηθεί μια ειλικρινής σχέση ανάμεσά τους;…

Η ταινία είναι ένας πρωτότυπος, συγκινητικός και εξαιρετικά απολαυστικός φόρος τιμής σε πρωτοπόρους της 7ης Τέχνης, όπως ο Φριτς Λανγκ, ο Λιούμπιτς και ο Μουρνάου. Ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μισέλ Χαζαναβίσιους δικαιώνεται απόλυτα για την έμπνευση και, κυρίως, για την τόλμη του να παρουσιάσει εν έτει 2011 μια ταινία που, εκτός από ασπρόμαυρη, είναι και σχεδόν ολόκληρη βωβή, γνωρίζοντας την αποθέωση του κοινού στο 64ο Φεστιβάλ Κανών όπου και απέσπασε το βραβείο ερμηνείας για τον μόνιμο πρωταγωνιστή του, τον χαρισματικό Ζαν Ντιζαρντέν («OSS 177: Αποστολή στο Κάιρο», «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το… Ρίο! Μυστικός Πράκτορας OSS 177»)..

Ζωτικό στοιχείο της ταινίας είναι και η μουσική του σταθερού συνεργάτη του σκηνοθέτη Λουντοβίκ Μπουρς που μελετούσε τις μονταρισμένες σκηνές προτού γράψει έστω μια νότα, καθώς, με τη μουσική να «ντύνει» κάθε σχεδόν πλάνο του «The Artist», έπρεπε κάθε μελωδία να ταιριάζει απόλυτα στο συναισθηματικό υπόβαθρο κάθε χαρακτήρα. Καλλιτεχνικός αλλά και εισπρακτικός θρίαμβος με αυθεντικό άρωμα Χόλιγουντ και σειρά βραβείων και υποψηφιοτήτων  (μεταξύ των οποίων 6 υποψηφιότητες για χρυσές σφαίρες) καθ΄οδόν προς την τελετή απονομής των Όσκαρ.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 22.12.11.