Cookies στο
Grand Magazine

To Grand Magazine χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Για να συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το site, παρακαλούμε επιτρέψτε τα cookies, αλλιώς μπορείτε να ανατρέξετε σε οδηγίες του browser σας για το πως θα τα αποκλείσετε.
Επιτρέπω τα Cookies
ΚουζίναΚρεατικάΠουλερικά

Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα
Για το γιορτινό τραπέζι...

Υλικά για 6-8 μερίδες

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

2 κλ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

150γρ. κάστανα σε σιρόπι κομμένα στα 4

50 γρ. σταφίδα μαύρη

50 γρ. κουκουνάρι

1 κ.σ. φιστικοβούτυρο

100 ml μαυροδάφνη

100 γρ. ρύζι Αμερικής

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια δυνατή φωτιά και σοτάρετε το φρέσκο κρεμμύδι με το πράσο για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τον κιμά και με κουτάλα σπάστε τον σε όλη την επιφάνεια του πάτου της κατσαρόλας. Μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι ο κιμάς να χάσει όλα τα υγρά του και να κολλάει στον πάτο. Αλατοπιπερώστε και συνεχίστε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη.

2. Σβήστε με τη μαυροδάφνη. Προσθέστε τα κάστανα, το κουκουνάρι και τη σταφίδα, το φιστικοβούτυρο και μαγειρέψτε επιπλέον 3-4 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το ρύζι.

3. Πλύντε και καθαρίστε καλά τη γαλοπούλα από τυχόν υπολήμματα από πούπουλα και αλείψτε τη με λίγο βούτυρο. Αλατοπιπερώστε και βάλτε τη γέμιση στο εσωτερικό της. Τοποθετήστε τη σε ταψί και προσθέστε λίγα υγρά. Ψήστε τη στο φούρνο στους 180° C για περίπου μιάμιση με δύο ώρες ή μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

 

Hints & Tips

Μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες στο ταψί μαζί με τη γαλοπούλα ως γαρνιτούρα.

Ρίξτε επιπλέον υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί.

Αν η γαλοπούλα έχει συκωτάκια, ψιλοκόψτε τα και τσιγαρίστε τα για 1-2 λεπτά πριν προσθέσετε τον κιμά.

Βαθμολογήστε:
Βαθμολογία: 0/5