Le Havre - Το Λιμάνι της Χάβρης

Παραγωγή: Γαλλία/Φινλανδία/Γερμανία – 2011

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Aki Kaurismaki

Πρωταγωνιστούν: Andre Wilms, Kati Outinen, Jean Pierre Darroussin, Blondin Miguel, Elina Salo, Evelyn Didi, Pierre Etaix, Jean Pierre Leaud, Francois Monnie, Little Bob και η Laika  η σκυλίτσα.

Υπόθεση: Ο Μαρσέλ Μαρξ, ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας όπου μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και τη φροντίδα της Αρλετί, της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως, θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ίντρισα, έναν ανήλικο λαθρομετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του…

Ο μέγιστος Φινλανδός κινηματογραφιστής που το 2002 απέσπασε στις Κάνες το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για τον αριστουργηματικό και υποψήφιο για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ «Άνθρωπο Χωρίς Παρελθόν», μας προσφέρει μια ακόμη, σπουδαία ταινία, με ανθρωπιά, ρομαντισμό, αισιοδοξία, πλήθος κινηματογραφικών αναφορών αλλά και με το χαρακτηριστικό σαρκαστικό του χιούμορ σε περίοπτη θέση.

Το «Λιμάνι της Χάβρης» είναι ένα γλυκόπικρο ενήλικο παραμύθι που έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Κανών, εξασφαλίζοντας το Βραβείο της FIPRESCI, Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή αλλά και διθυραμβικές κριτικές. Σύμφωνα με τους New York Times «Το “Λιμάνι της Χάβρης” αποδεικνύει πως ο Άκι Καουρισμάκι αποτελεί τον γνήσιο διάδοχο των Τσάπλιν, Ρενουάρ και Τατί στο χώρο της ουμανιστικής κωμωδίας.» Εξάλλου όπως δήλωσε ο ίδιος ο δημιουργός, σκοπός του είναι η Χάβρη του να αποτελέσει την πρώτη ταινία μιας νέας τριλογίας με γενικό τίτλο «Harbor Town Trilogy», με τις δύο επόμενες ταινίες να διαδραματίζονται σε λιμάνια της Ισπανίας και της Γερμανίας

Στο καστ της ταινίας, σε μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, συναντάμε μεταξύ άλλων τον 67χρονο Ζαν-Πιέρ Λεό, θρυλική μορφή της Nouvelle Vague και πρωταγωνιστή στο «Προσέλαβα Έναν Επαγγελματία Δολοφόνο» (1990) του Καουρισμάκι, αλλά και τον 83χρονο σκηνοθέτη, ηθοποιό και…κλόουν Πιέρ Ετέξ, ηγετική μορφή της γαλλικής κωμωδίας.

Διανομή: Feelgood Entertainment & Ama Films

Στις αίθουσες από 05.01.12.