Προστατέψτε τα μαλλιά και το δέρμα σας από το χειμωνιάτικο κρύο

Ο φετινός χειμώνας είχε πολλές κρύες μέρες και θα συνεχίσει να έχει, καθώς όπως φαίνεται η άνοιξη θα αργήσει ακόμη να έρθει. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον κρύο και ξηρό χειμωνιάτικο αέρα, μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα αλλά και τα μαλλιά. Κυρίως το πρόσωπο και τα χέρια που εκτίθενται περισσότερο στις καιρικές συνθήκες, έχουν την τάση να χάνουν την υγρασία τους, με αποτέλεσμα, τα σκασμένα χείλη και χέρια, αλλά και τα σημάδια της ηλικίας στο πρόσωπό μας να γίνονται πιο έντονα.

Το χειμώνα, τα ξηρά και σκασμένα χείλη είναι πολύ συχνό φαινόμενο και ταλαιπωρούν άντρες και γυναίκες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, γι' αυτό φροντίστε τα χείλη σας και ενυδατώστε τα συχνά, έτσι ώστε να μη φτάσουν στο σημείο της απόλυτης αφυδάτωσης. Ιδανικά είναι τα lip balm που περιέχουν βαζελίνη ή βούτυρο καριτέ, τα οποία έχουν έντονη ενυδατική δράση και συγκρατούν την υγρασία. Προτιμήστε ένα lip balm με δείκτη προστασίας από τον ήλιο, το οποίο είναι ιδανικό και για το καλοκαίρι. Ένα μυστικό επίσης είναι να χρησιμοποιείτε το lip balm πάντα μετά από το βούρτσισμα των δοντιών ή το πλύσιμο του προσώπου σας, καθώς οι οδοντόκρεμες και τα σαπούνια έχουν την τάση να διαταράσσουν το pH του δέρματος.

Τα χέρια είναι πολύ ευάλωτα στο κρύο του χειμώνα. Πλένοντας τα χέρια σας συχνά προστατεύεστε από τη μετάδοση της γρίπης, αλλά ταυτόχρονα αυξάνετε την ξηρότητά τους. Πάντα μετά το πλύσιμο των χεριών σκουπίστε τα πολύ καλά με μια πετσέτα και στη συνέχεια απλώστε μια ενυδατική κρέμα χεριών. Οι κρέμες χεριών που περιέχουν βιταμίνες Α και Ε, αλλά και εκχυλίσματα από χαμομήλι, μέλι ή αλόε βέρα, είναι πολύ θρεπτικές και αποτελεσματικές. Κάντε μασάζ στα χέρια σας με την κατάλληλη κρέμα πάνω από δύο φορές τη μέρα για σίγουρα αποτελέσματα. Φοράτε γάντια προτού βγείτε από το σπίτι ή πλαστικά γάντια όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι. Επίσης αν τα χέρια σας έχουν ανάγκη από εντατική θεραπεία, δοκιμάστε το βράδυ να τους απλώσετε βαζελίνη και μετά να πέσετε για ύπνο φορώντας τα γάντια σας. Το επόμενο πρωί τα χέρια σας θα είναι μαλακά, χωρίς κοκκινίλες και ερεθισμούς.

Όσο αφορά στο πρόσωπο, είναι γεγονός ότι κατά διάρκεια του χειμώνα μπορεί να αλλάξει ο τύπος του δέρματος μας, για παράδειγμα από λιπαρό να γίνει κανονικό και από κανονικό να γίνει ξηρό. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές ανάλογα. Ίσως λοιπόν χρειαστεί να αντικαταστήσετε την ελαφριά λοσιόν προσώπου με μια πιο πλούσια κρέμα. Επίσης αποφύγετε τη μεγάλη ποσότητα σαπουνιού όταν πλένετε το πρόσωπό σας. Πέρα από την κρέμα προσώπου, χρησιμοποιήστε επίσης έναν όρο ενυδάτωσης, ενώ αν έχετε παρατηρήσει στο δέρμα σας κοκκινίλες προμηθευτείτε ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα. Εφαρμόστε μια ενυδατική μάσκα μία φορά την εβδομάδα, αφού πρώτα έχετε κάνει απολέπιση με ένα ήπιο προϊόν, για να απαλλαχτείτε από τα νεκρά κύτταρα.

Πέρα από το πρόσωπο και τα χέρια όμως, ενυδάτωση χρειάζεται όλο μας το σώμα, όπως και το καλοκαίρι μετά από την έκθεση στον ήλιο. Καλό είναι το χειμώνα να περιορίζουμε τα ντους σε ένα την ημέρα και να φροντίσουμε να είναι γρήγορα, γύρω στα πέντε λεπτά. Όσο δελεαστικό και αν είναι ένα καυτό, μακράς διαρκείας ντους τις κρύες μέρες του χειμώνα, τόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία του δέρματος. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό και αν γίνεται χλιαρό, και όχι καυτό, για να μπορεί το δέρμα να διατηρεί τα φυσικά του έλαια. Επίσης μια φορά την εβδομάδα δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο στη μπανιέρα σας, στην οποία θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια. Μετά το ντους ή το μπάνιο μην παραλείπετε να ενυδατώνετε το σώμα σας με μια λοσιόν ή κρέμα σώματος με πλούσια υφή. Εάν νιώθετε το δέρμα σας ξηρό, ενυδατώστε το δύο φορές την ημέρα, μια το πρωί και μία το βράδυ.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σας το χειμώνα μοιάζουν θαμπά και άτονα, ενώ παράλληλα είναι πιο επιρρεπή στο στατικό ηλεκτρισμό. Εάν είναι πολύ ξηρά λούστε τα με ένα ενυδατικό σαμπουάν και στη συνέχεια απλώστε conditioner, ενώ μία με δύο φορές την εβδομάδα απλώστε στα μαλλιά σας μια πλούσια μάσκα ενυδάτωσης. Επίσης μια πιο φυσική μέθοδος είναι το αγνό ελαιόλαδο, το οποίο απλώνετε στα μαλλιά σας αντί για μάσκα, για περίπου δεκαπέντε λεπτά και μετά λούζεστε. Εάν τα μαλλιά σας έχουν την τάση να λαδώνουν στη ρίζα και να είναι ξηρά στις άκρες απλώστε το conditioner από τη μέση του κεφαλιού και κάτω. Όσο για το στατικό ηλεκτρισμό, ένα κόλπο είναι να ψεκάζετε τη βούρτσα σας με σπρέι μαλλιών προτού χτενιστείτε. Τα καπέλα και οι σκούφοι προστατεύουν τα μαλλιά μας, αλλά μπορούν να καταστρέψουν το χτένισμά μας. Γι' αυτό ποτέ μη φοράτε καπέλο ενώ τα μαλλιά σας είναι ακόμη νωπά, καθώς θα πάρουν το σχήμα του καπέλου, ενώ αποφύγετε τα καπέλα που είναι ιδιαίτερα στενά στο κεφάλι σας. Επίσης η εσωτερική επένδυση στα καπέλα από μετάξι, μειώνει σημαντικά το στατικό ηλεκτρισμό που μπορούν να εντείνουν υφάσματα και υλικά όπως το μαλλί ή το πολυέστερ.

Από τη Χριστίνα Καλατζή