Μαρόκο

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στον χρόνο και τον χώρο είναι το ταξίδι στο Μαρόκο. Σίγουρα μια επίσκεψη δεν φθάνει, αφού η χώρα είναι τεράστια, αντιφατική, μυστηριώδης και με πολλά κρυμμένα μυστικά. Θα συναντήσετε μοναδικά τοπία, σπάνια αρχιτεκτονική, αρκετές αντιθέσεις, την κουλτούρα των Βερβερίνων, μα πάνω από όλα τα εντυπωσιακά χρώματα του κοσμοπολίτικου Μαρακές, με συντροφία πάντα μουσικές νότες από τις χίλιες και μία νύχτες.
Το Μαρόκο σήμερα είναι μια σχετικά ασφαλής χώρα για τους επισκέπτες, με τις αρχές να καταβάλλουν κάθε δυνατή και εμφανή προσπάθεια για αυτό.
Καλό όμως είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες και τις υποδείξεις των ξεναγών, αφού βρίσκεστε σε μία χώρα με διαφορετική κουλτούρα από εμάς και μεγάλη φτώχεια. Επίσης όταν φωτογραφίζετε κάποιον να του ζητάτε την άδεια πρώτα. Στα παζάρια θα πρέπει να είστε υπομονετικοί με καλή διάθεση και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

Πρώτη στάση στην Καζαμπλάνκα.

Πόλη πασίγνωστη από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Χάμφρει Μπόγκαρτ, -η ταινία όμως δεν γυρίστηκε εκεί, αλλά στα studios του Hollywood- είναι η οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα του Μαρόκο με πληθυσμό άνω των 3.000.000 κατοίκων. Η εικόνα της είναι η εικόνα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης με μοντέρνα κτίρια, άνετες λεωφόρους και κοσμοπολίτικη εμφάνιση ανδρών και γυναικών. Το κτίσιμο της είναι σχετικά πρόσφατο και οφείλεται στις υποδομές της Γαλλίας όταν η πόλη ήταν προτεκτοράτο. Παρ'ολη τη μοντέρνα όψη διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα της Ανατολής. Η καρδιά της πόλης είναι η Place de Nations Unies, όπου εκεί θα γνωρίσετε και να φωτογραφήσετε τις cult φυσιογνωμίες των παλιών νερουλάδων του Μαρόκου. Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο της Καζαμπλάνκα, αλλά και από τα διασημότερα όλης της χώρας, είναι το Τζαμί του Χασάν του 2ου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό οικοδόμημα ασύλληπτων διαστάσεων, αρχιτεκτονικής αισθητικής και λάμψης.
Το τζαμί κτίστηκε από 12.000 τεχνίτες, μεταξύ 1987-1994 σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Πενσό, διαθέτει 15 πύλες, το μεγαλύτερο μιναρέ του κόσμου με ύψος 210 μ. και θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο θρησκευτικό οικοδόμημα παγκοσμίως. Η οροφή του είναι πτυσσόμενη, επενδυμένη με κέδρο του Μαρόκο και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά εντός - εκτός του μνημείου 100.000 περίπου πιστούς.
Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά σπίτια της Καζαμπλάνκα είναι κτισμένα σε ρυθμούς Art Nouveu και Art Deco.
Η Medina της Καζαμπλάνκα εκπέμπει μια εικόνα έντονης φτώχειας.
Η αριστοκρατική συνοικία είναι η Anfa που διαθέτει αρκετές πολυτελείς επαύλεις και καταπράσινους δρόμους. Το πιο κοσμοπολίτικο μέρος της πόλης είναι το Miami. Σε μια τεράστια παραλία θα συναντήσετε οργανωμένη πλαζ, πισίνες, καφετέριες αλλά θα απολαύσετε και με τις πέντε αισθήσεις σας ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα στα νερά του Ατλαντικού που χάρη της δροσιάς του, μας ανακούφιζε από την καυτή ανάσα του ήλιου της Αφρικής.

Ραμπάτ. Η πρωτεύουσα του Μαρόκου.

Αν και πρωτεύουσα της χώρας, δε νιώθεις να ασφυκτιάς σε κανένα της σημείο. Θα συναντήσετε όμορφες πολυκατοικίες στις παρυφές της πόλης, ιδίως στην περιοχή που βρίσκεται το κεντρικό στάδιο. Είναι πόλη ανθρώπινη και φιλική. Διαθέτει καταπράσινους σκιερούς δρόμους καλυμμένους από δένδρα και κήπους με φαρδιά πεζοδρόμια. Κρυμμένα πολλές φορές πίσω από τείχη, εκπέμπει έντονες ιστορικές μνήμες, πολιτισμό και ισλαμική κουλτούρα ενώ οι ρυθμοί της είναι αρκετά χαλαροί για όλους.
Πρώτη μας στάση ήταν στα ανάκτορα του Χασάν, γύρω από τα οποία υπάρχουν σημαντικά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Συνεχίζοντας, επισκεφθήκαμε το σημαντικότερο αξιοθέατο, που είναι ο πύργος του Χασάν και το Μαυσωλείο του Μοχάμετ του 5ου. Όλο το συγκρότημα περιβάλλεται από τείχη, όπου τις πύλες του τις φυλάνε έφιπποι φρουροί με εντυπωσιακές στολές. Στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει και το μοναδικά διακοσμημένο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, Μαυσωλείο του Μοχάμετ του 5ου.
Το γραφικότερο σημείο της Ραμπάτ είναι η Κασμπά της Oudaias, που μας θύμισε με αρκετή νοσταλγία Κυκλαδίτικο χωριό. Κτισμένο πάνω από μια μικρή παραλία, προσφέρει χαλαρωτικό αγνάντεμα στον Ατλαντικό και τις όχθες του ποταμού. Η είσοδος του οικισμού είναι από μία μεγάλη πύλη την Rab Oudaia.

Μεκνές. Άνεμος Αραβίας.

Είναι μια ακόμη ιστορική πόλη και πρωτεύουσα του Μουλά Ισμαήλ του 17ου αι. Η πόλη περιβάλλεται από τριπλό προστατευτικό τοίχο με επάλξεις και εντυπωσιακές πύλες. Η πλέον επιβλητική είναι η Bad Mansour, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα και είναι μεγαλύτερη στη Μεκνές και από τις διασημότερες σε όλη τη Β. Αφρική. Η πόλη δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από το σεισμό του 1755 που ισοπέδωσε τη Λισσαβόνα στην Πορτογαλία. Τα σπίτια της είναι χαρακτηριστικά κυβόσπιτα Ανδαλουσιανού ρυθμού, διώροφα ή τριώροφα. Στην πλατεία μπροστα από την πύλη του Βad Mansour η εικόνα είναι καθαρά Αραβική και η κοσμοπολίτικη εικόνα της Ραμπάτ γίνεται πλέον μακρινή ανάμνηση. Γυναίκες κυκλοφορούσαν με παραδοσιακές ενδυμασίες όπως και πολλοί άνδρες. Μια μικρή βόλτα στους διαδρόμους της αγοράς κρεάτων, γλυκών και μπαχαρικών μας έδωσε μία μικρή γεύση για τις εικόνες που θα αντικρίζαμε την επόμενη ημέρα στην Φεζ.
Τελευταία επίσκεψη ήταν το Μαυσωλείο του Moulay Ismail, του ανθρώπου που ταυτίστηκε με την πόλη της Μεκνές. Είναι ένα αριστουργηματικό οικοδόμημα στο σύνολο του.

Φέζ. Εμπειρία ζωής.

Κοιτώντας τη Μεδίνα της Φεζ από τους γύρω λόφους το απόγευμα, με το απαλό φως του ήλιου να γλυκαίνει την όποια παραφωνία, έμοιαζε με ένα τρισδιάστατο πίνακα ζωγραφικής. Είναι η παλιότερη από τις αυτοκρατορικές πόλεις της χώρας και ιδρύθηκε το 808 από τον Idrissi 1.
Το όνομά της, που σημαίνει ''αξίνα'', το πήρε από μια χρυσή αξίνα που βρέθηκε θαμμένη έξω από τα τείχη. Θεωρείται ιερή πόλη και είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του Μαρόκου. Η UNESCO την έχει κατατάξει ανάμεσα στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Παλάτι της, με τις εντυπωσιακές ψηφιδωτές πύλες και χρυσές πόρτες είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο του Μαρόκου. Η Μεντίνα της Φεζ, που έμελλε να μας απασχολήσει περιηγητικά με ένα τετράωρο ''βομβαρδισμό'' αναπάντεχων εικόνων, είναι η αρτιότερη στον Αραβικό κόσμο. Περιλαμβάνει χιλιάδες λαβυρινθώδη δρομάκια, που μερικές φορές μετά βίας περνάει ένα άνθρωπος. Φυσικά διακοσμείται από ανάκτορα, επαύλεις και εντυπωσιακά τεμένη, όπως το Karauina που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 20.000 πιστούς και διακρίνεται από μακριά, χάρη στις πράσινες κεραμοσκεπές του. Για την περιήγηση σας θα πρέπει να συνοδεύεστε από έμπειρο ντόπιο ξεναγό, αφού, αν χαθείτε, θα πρέπει να πληρώσετε γύρω στα 400-500 Dirham.
Μέσα στη Μεδίνα ζουν πάνω από 1.300.000 κάτοικοι!
Άνθρωποι ζουν και εργάζονται εξασκώντας ξεχασμένα επαγγέλματα, σε χώρους που αδυνατούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας. Από τα χαρακτηριστικότερα μέρη της είναι η πλατεία Nejarine όπου πωλούνται αναμνηστικά προϊόντα χειροποίητα από όλο το Μαρόκο. Η πλέον όμως σημαντική επίσκεψη ήταν αυτή στη γειτονιά των Βορσοδέψων και επεξεργασίας δερμάτων, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει δερμάτινα είδη σε σχετικά καλές τιμές. Η μυρωδιά του δέρματος σε όλες τις φάσεις της επεξεργασίας τους ήταν ανυπόφορη και τα φύλλα του δυόσμου που μας πρόσφεραν εξομάλυναν κάπως την κατάσταση.

Μαρακές. Μια Εδέμ γιά τους κοσμοπολίτες.

Σε όλο το Μαρόκο τα σπίτια έχουν γήινα χρώματα και δένουν με το χρώμα της φύσης. Φτάνοντας αργά το απόγευμα η γη είχε αρχίσει να ''παίρνει φωτιά'' καθώς έπεφτε το σούρουπο, ενώ οι φοίνικες άρχιζαν να οριοθετούν το μοναδικό σκηνικό της ερήμου, που ανέδιδε μια καυτή ''ανάσα'' από όλες τις κατευθύνσεις. Τα σπίτια έμοιαζαν να φλέγονται χάρις στο κόκκινο χρώμα και τις αποχρώσεις του, αφού είναι υποχρεωτικό όλες οι κατασκευές από επαύλεις μέχρι τα πιο λιτά σπίτια, να βάφονται έτσι για να εξασφαλίζεται η ατμόσφαιρα του σκηνικού του Μαρακές.
Το Μαρακές είναι η δεύτερη παλαιότερη πόλη στη χώρα, γνωστό και σαν ''Μαργαριτάρι του Νότου''. Ιδρύθηκε από τους Αλμοραβίδες στα τέλη του 11ου αι. και είναι η μεγάλη πόλη των Βερβέρων. Η εικόνα του χιονισμένου Άτλαντα στις παρυφές της, την κάνει αγαπημένο θέρετρο όλο το χρόνο. Είναι από τις περισσότερο κοσμοπολίτικες πόλεις όλης της Αφρικής και ίσως η πιο in απ' όλες, με πολλές δυνατότητες διασκέδασης και έντονο lifestyle. Διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία -όπως το θρυλικό La Mamounia, - και αμέτρητα bar και cafe. Η νυχτερινή του εικόνα είναι γεμάτη αντιθέσεις αφού την ανατολίτικη εικόνα της πλατείας Jemaa El Fna ανταγωνίζεται η εικόνα των σύγχρονων clubs.
Η πρωινή ξενάγηση ξεκίνησε από τα εντυπωσιακά ανάκτορα Bahia και El Βabi. Συνεχίστηκε με την επίσκεψη στους τροπικούς κήπους Majorelle που διαθέτουν ένα πολύ καλό μουσείο Ισλαμικής τέχνης. Οι κήποι είναι μια όαση δροσιάς μέσα σε παραδεισένιο περιβάλλον. Διαμορφώθηκαν το 1920 από το Γάλλο ζωγράφο Μαζορέλ. Έχει φτάσει πια μεσημέρι στο Μαρακές και καταφύγαμε στη δροσιά της Μεντίνας και του σκιερού παζαριού στα σοκάκια της. Εκεί το παζάρι είναι μια απολαυστική διαδικασία. Όταν φθάσει το απόγευμα η καρδιά της ζωής συγκεντρώνεται στην ''πλατεία των θαυμάτων'', Jemaa El Fna ή στο πάρκο Menara και τις λίμνες του. Για φαγητό και ποτό ιδανικό είναι το εστιατόριο Comptoir, με ήχους έθνικ με ανατολίτικη χροιά. Ιδανικό μέρος για άριστο φαγητό και διασκέδαση είναι και ο πολύχωρος ''ΦΑΝΤΑΣΙΑ'' λίγο έξω από την πόλη.

Πλατεία των θαυμάτων Jemaa El Fna.

Εκεί που χτυπά η καρδιά του Μαρακές, κοντά στα ανάκτορα Bahia και το Βασιλικό παλάτι, θα συναντήσετε μια από τις πλατείες- θρύλους ολόκληρης της Αφρικής. Είναι ο τόπος συνάντησης των εμπόρων ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Μόλις σουρουπώσει, η πλατεία αποκτά μυθικές διαστάσεις και χιλιάδες επισκεπτών συρρέουν για να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Τεράστια σε έκταση, περιβάλλεται από cafe, εστιατόρια και κάθε λογής καταστημάτων. Στο κέντρο της αμέτρητοι πωλητές φαγητού, μαγειρεύουν και ψήνουν κάθε πιθανή και απίθανη γεύση του Μαρόκου. Όλος ο χώρος κατακλύζεται από ένα λευκό πέπλο καπνού, που αυξάνει το μυστήριο που εκπέμπει. Καθισμένους κατάχαμα θα συναντήσετε δεκάδες ταχυδακτυλουργούς, μάγους, γητευτές φιδιών, χαρτορίχτρες με εντυπωσιακές φορεσιές, αλλά και πολλούς ζογκλέρ.

Εσσαουίρα. Η πόλη των καλλιτεχνών.

Μικρή ομορφιά σημαίνει το όνομα της και θα την συναντήσετε στις ακτές τού Ατλαντικού. Μόλις φθάσετε στις παρυφές του λόφου που την περιβάλλει με την πανοραμική θέα, η απαλή αύρα του ωκεανού θα σας δροσίσει από τα καυτά χάδια του Μαρακές. Τα κάτασπρα σπίτια της λάμπουν και η μεγάλη παραλία με την χρυσή άμμο, μαγνητίζει τους επισκέπτες από όλο το Μαρόκο. Το ηλιοβασίλεμα της θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα της Αφρικής. Περιβάλλεται από ψηλά τείχη και χωρίζεται σε τρεις γειτονιές. Φθάνοντας έξω από την επιβλητική πύλη της μαρίνας, θα σας εντυπωσιάσουν οι πολύχρωμες ψαρόβαρκες που αλιεύουν τα ψάρια από τον Ατλαντικό. Μόλις την διασχίσετε ένα Κυκλαδίτικο σκηνικό θα σας υποδεχθεί, με συνοδεία το πέταγμα χιλιάδων γλάρων, που προσδίδουν μια ποιητική νότα στην ατμόσφαιρα. Περιπλανηθείτε στις επάλξεις του κάστρου, στα σοκάκια, με τις αμέτρητες galleries, τα cafe και τα καταστήματα αναμνηστικών, έχοντας για συντροφιά τους ήχους της reggae και rock μουσικής. Η ομορφιά της Εσσαουίρα έχει εμπνεύσει πολλούς εκφραστές των καλών τεχνών, όπου αποτελούν ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού της που αριθμεί τις 120.000 περίπου κατοίκους. Κορυφαία παραδείγματα ο Τζίμι Χέντριξ που έζησε εδώ αρκετά χρόνια, ο Όρσον Γουέλς που γύρισε τον Οθέλο, ο R Goals o σκηνοθέτης της ταινίας " Τσάι στην Σαχάρα", με επταετή διαμονή στην πόλη και αρκετοί άλλοι. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται σημαντικά Rock Festivals καθιστώντας την Εσσαουίρα αξιαγάπητη στην νεολαία.

 Θα πάτε

Aεροπορικώς με Alitalia μέσω Ρώμης.

 Θα μείνετε

Casablanca

Sheraton Casablanca Hotel & Towers 

Hayatt Regency Casablanca 

Rabat

Sofitel Rabat Jardin Des Roses 

Belere Hotel Rabat 

Fez

Ramada Fez 

Marrakesh

Kempinski Hotel Monsour Eddahbi 

Essaouira

Heure Bleue Palais 

 Θα φάτε

Casablanca: Casablanca restaurant, Al Mounia, Rick' cafe.
Rabat: Dimarjat, Le Grand Comptoir, Riad Oudaya.
Marrakesh: Dar Marjana, Riad Monceau, Riad Kniza, Dar Moha.
Essaouira: Riad Al Madina, L'Atlantique, L'Atelier Aux Aromes(ξενοδοχείο Sofitel Mogador), Le Patio.
Fez: Palais De Fez, Al Fasia, Dar Saada.

Δοκιμάστε το παραδοσιακό κουσκούς, το χαριρα(hirira) που είναι σούπα με κρέας και ρεβίθια, το μεσού ψητό αρνάκι στην σούβλα, ajvar κρύα σαλάτα με πιπεριές και μελιτζάνα, bisteeya πίτα με κοτόπουλο. Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα Μαροκινό κρασί που είναι όλα υπέροχα.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros, Nick Zacharopoulos


View Larger Map