ΚΑΝΝΕΣ 2012: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Και νικητής κατά κράτος ο Έρωτας! Με πρόεδρο τον λεπτολόγο της ανθρώπινης ύπαρξης Ιταλό σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι, η Κριτική Επιτροπή του διασημότερου Φεστιβάλ της Υφηλίου έδωσε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού τμήματος, το Χρυσό Φοίνικα, σε έναν άλλο επίσης βαθύ αναλυτή της ανθρώπινης ψυχής, τον Αυστριακό δημιουργό Μίκαελ Χάνεκε για την τελευταία του ταινία "Amour", τίτλο που περικλείει τα πάντα! Ένα υπερήλικο ζευγάρι (οι μεγαλειώδεις Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά), η ιστορία του έρωτά τους, το χτύπημα της μοίρας και ο ακατανίκητος δεσμός των ψυχών τους.

Ο Χάνεκε, μετά τη "Λευκή Κορδέλα" που επίσης είχε τιμηθεί με το Χρυσό Φοίνικα το 2009, καταθέτει ακόμη ένα αριστούργημα που αποθεώθηκε τόσο από τους Κριτικούς όσο και από το κοινό του Φεστιβάλ, χαρίζοντάς του μια αξιοζήλευτη θέση στην Ιστορία της 7ης Τέχνης. Περιττό να ειπωθεί ότι πρόκειται για την πιο " οπωσδήποτε" ταινία της επόμενης περιόδου!

Άλλα και τα υπόλοιπα βραβεία πήγαν, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, σε ταινίες με καλή φήμη και αποδοχή που θα κυριαρχήσουν στις οθόνες κατά την επόμενη περίοδο.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στον Ματέο Γκαρόνε (για 2η φορά μετά τα Γόμορρα του 2008) για τη σκοτεινή του κωμωδία "Reality" με ήρωα ένα Ναπολιτάνο μικροαπατεώνα που συμμετέχει στο Ιταλικό Big Brother. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας (και μεγάλη ανακάλυψη του Γκαρόνε) Ανιέλο Αρένα δεν παραβρέθηκε στο Φεστιβάλ για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εδώ και είκοσι χρόνια ισοβίτης για φόνο(!).Τα γυρίσματα έγιναν κατά τη διάρκεια των ημερήσιων αδειών του από τη φυλακή. Ποτέ λοιπόν δεν είναι αργά για να ανακαλυφθεί ένα μεγάλο ταλέντο. Εξάλλου στην περίπτωση του Ανιέλο μπορεί η φυλακή να είναι και ο καλύτερος δάσκαλος!

Το τρίτο βασικό βραβείο του Φεστιβάλ, το Βραβείο της Επιτροπής, απονεμήθηκε στο "Angels' Share". Πρόκειται για τη νέα ταινία του παλαιού γνώριμου του Φεστιβάλ Κεν Λόουτς (11 συμμετοχές, Χρυσός Φοίνικας το 2006 για το "Ο Άνεμος χορεύει το Κριθάρι") μια ακόμη ιστορία για τους αγώνες των καθημερινών ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ο αγαπημένος μας "κακός", ο Δανός Μαντς Μίκελσεν τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το ρόλο  ενός παιδαγωγού που η ζωή του μετατρέπεται άδικα σε κόλαση από την στιγμή που η μικρή κόρη του καλύτερού του φίλου τον καταγγέλλει ότι την κακοποίησε σεξουαλικά. Η ταινία με τίτλο "The Hunt"  είναι ένα σκληρό κοινωνικό δράμα που σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ σε Ευρωπαϊκά και πιο καλλιτεχνικά μονοπάτια.

Οι πρωταγωνίστριες της ταινίας του Ρουμάνου Κρίστιαν Μουντζίου "Πέρα από τους Λόφους" Κριστίνα Φλούτουρ και Κοσμίνα Στράταν τιμήθηκαν για τις ερμηνείες τους στην ταινία, γεγονός αναμενόμενο αν θυμηθούμε την προηγούμενη ταινία του δημιουργού "4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Ημέρες" (Χρυσός Φοίνικας του 2007). Δύο καλόγριες, ένα Ορθόδοξο μοναστήρι, ένας εξορκισμός και πολύ μυστήριο σε μια επική ταινία διάρκειας 2μιση ωρών που τιμήθηκε επίσης στις Κάνες με το βραβείο σεναρίου.  

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο Μεξικανό ποιητή απέραντων τοπίων και εσωτερικών αναζητήσεων Κάρλος Ρεϋγάδας για το αυτοβιογραφικό Post Tenebras Lux (Λατινικός όρος για τη στιγμή που βγαίνει κανείς στο Φως μετά από την παραμονή σε σκοτεινό μέρος).

Πολλές άλλες ταινίες, μικρότερου βεληνεκούς ή και ειδικότερου ενδιαφέροντος, τιμήθηκαν στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ για τις οποίες θα επανέλθουμε προσεχώς.  

Τάσος Ντερτιλής.