The Sting - Το κεντρί Blu-ray

Σειρά στις κλασσικές κυκλοφορίες της Universal για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της παίρνει το απολαυστικό και πολυβραβευμένο «Κεντρί» (Πρωτότυπος τίτλος «The Sting») που το 1973 κέρδισε 7 oscar (Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, μουσική, κοστούμια, μοντάζ και σκηνικά) ενώ ήταν υποψήφιο για 3 ακόμη ( Ά ανδρικού ρόλου για την υπέροχη ερμηνεία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ήχου και φωτογραφίας).

Σήμερα, 40 σχεδόν χρόνια μετά, η ταινία, αναγεννημένη μέσα από την ψηφιακή της επεξεργασία σε blu ray, έρχεται να συστήσει στο νεανικό κοινό της εποχής μας τους μικροαπατεώνες ήρωές της, το Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης και την απέραντη γοητεία της νύχτας και του τζαζ υπόκοσμου. 

Η ιστορία αφορά δύο μικροαπατεώνες στο Σικάγο των γκάνγκστερ, τον Τζόνι Χούκερ και τον «μάγο της απάτης» Χένρι Γκόντορφ που αποφασίζουν να εκδικηθούν το δολοφόνο του φίλου τους Λούθερ, καταστρώνοντας ένα σατανικά έξυπνο σχέδιο. Η επιτυχία όμως είναι αμφίβολη, καθώς ο δολοφόνος τυχαίνει να είναι ο αρχηγός συμμορίας και αδίστακτος γκάνγκστερ Ντόϋλ Λόνεγκαν που με την βιτρίνα του τραπεζίτη διαφεντεύει την πόλη

Η ταινία είχε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία σε oλόκληρο τον κόσμο και έκανε διάσημες τις ragtime μελωδίες του Scott Joplin όπως τις διασκεύασε για την ταινία ο Marvin Hamlisch. Βέβαια οι συνθέσεις του Joplin είχαν γραφτεί 25 χρόνια νωρίτερα από τη δεκαετία του 30 που εκτυλίσσεται η ταινία. Ήταν η δεύτερη συνεργασία του δίδυμου Νιούμαν Ρέντφορντ μετά τους Δύο Ληστές, πάλι υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Τζορτζ Ρόι Χιλ. Το δίδυμο της ταινίας βασίζεται σε αληθινούς μικροαπατεώνες του Σικάγο που έδρασαν μέχρι τη δεκαετία του 20 τους αδελφούς Γκόντορφ που ωστόσο κατέληξαν στο Σινγκ Σινγκ.

Να σημειωθεί τέλος ότι το 2005 η ταινία είχε την τιμή να περιληφθεί για συντήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου «λόγω της πολιτιστικής, αισθητικής και ιστορικής σημασίας της» .

Είδος: Αστυνομική περιπέτεια.

Σκηνοθεσία: George Roy Hill

Πρωταγωνιστούν: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning, Ray Walston Harold Gould

Διανομή: Sony Pictures Home Entertainment Hellas

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Ήχος: DTS-HD MASTER AUDIO 5.1
  • Εικόνα: 16Χ9 (1.85:1)
  • Υπότιτλοι: Ελληνικοί
  • Δίσκοι: 1 BD

Παροχές:

  • 100 Years of Universal: Restoring the Classics (9:11)
  • 100 Years of Universal: The 70's - (10:59)
  • The Art of The Sting - The Perfect Script, Making a Masterpiece, The Legacy (56:21)
  • Theatrical Trailer (2:15)