Χίος

Δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απογειώνει και τις πέντε αισθήσεις.

Νησί με πανέμορφη και αντιφατική φύση, ευλογημένο με ένα μοναδικό κλίμα, αρωγό στην καλλιέργεια της μοναδικής μαστίχας, γοητεύει και τον πλέον δύσκολο επισκέπτη. Κάστρα, ιστορικές μονές, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, γραφικά ψαροχώρια, κάμποι με εντυπωσιακά αρχοντικά, χωριά που αναδεύουν καλαισθησία και μεράκι, σχεδιάζουν κάτι το ξεχωριστό που θα χρειασθείτε τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ανακαλύψετε τα περισσότερα μυστικά του. Η ναυτοσύνη είναι διάχυτη παντού, όπως και το συναίσθημα του ακρίτα, που φωλιάζει βαθιά στις ψυχές των κατοίκων. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι οι "εξωτικές" του παραλίες, ειδικά στα δυτικά του νησιού, τα ξακουστά Μαύρα Βόλια, στα ανατολικά, μα αυτά που κυριολεκτικά όμως κλέβουν τις εντυπώσεις είναι τα Μεσαιωνικά χωριά του, τα περίφημα Μαστιχοχώρια, που δύσκολα θα τα συναντήσετε σε οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό νησί.

Χίος η πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα είναι η Χώρα της Χίου, που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού. Αποτελεί έναν ξεχωριστό συγκερασμό αρχιτεκτονικών ρυθμών, όπως η πλατεία Βουνακίου, που είναι το κεντρικό σημείο της πόλης. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα συγκαταλέγονται το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο πολιτισμού, το Βυζαντινό Μουσείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η μητρόπολη των Αγίων Βικτώρων, που χτίστηκε το 1881.
Η σημαντικότερη, όμως, ιστορική γωνιά είναι αυτή όπου βρίσκεται το κάστρο και οι παραδοσιακές γειτονιές του. Η είσοδος γίνεται από την Πόρτα Ματζόρε, που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο.
Ο χρόνος εκεί μέσα δείχνει να έχει σταματήσει το ταξίδι του 300 χρόνια πριν. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα περίπου και ήταν ουσιαστικό κέντρο του νησιού.
Ανάμεσα στα σοκάκια θα συναντήσετε την τούρκικη συνοικία, που συμβιώνει αρμονικά με την ελληνική. Ανεβαίνοντας στις επάλξεις του κάστρου θα θαυμάσετε το χρώμα του Αιγαίου, αλλά και την παλαιά περιοχή των Βυρσοδεψιών, τα Ταμπάκικα, με τους τέσσερις ανεμόμυλους που προσφέρουν στο τοπίο το άρωμα μιας άλλης εποχής.
Κοντά στη Χώρα βρίσκεται η περιοχή του Κάμπου, το τοπίο της οποίας θυμίζει μακρινά μέρη. Εκεί είχαν χτίσει τις επάλξεις τους οι Γενοβέζοι και οι ντόπιοι ευγενείς.

Τα καλύτερα όμως, η Χίος τα προσφέρει σε όσους αποφασίσουν να εξερευνήσουν τα ιστορικά χωριά του εσωτερικού της.
Έχοντας αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες, ξεκινήστε για την καρδιά της Χίου, που δεν είναι άλλη από ένα μοναδικό στην Ελλάδα χωριό, το Πυργί. Ένα χωριό στο οποίο οι προσόψεις των σπιτιών έχουν ζωγραφιστεί κυριολεκτικά στο χέρι, καθώς οι μάστορες χρησιμοποιούσαν για τον σχεδιασμό πιρούνι και σπάτουλα. Τα σχέδια, πραγματικό καλειδοσκόπιο χρωμάτων, συνθέτουν ευφάνταστους πίνακες ζωγραφικής. Η αρχιτεκτονική φιλοσοφία του οικισμού σχεδιάστηκε από τους Γενοβέζους και έχει φρουριακή όψη σε πολλά σημεία του.
Απολαύστε τον καφέ σας σε κάποιο καφενεδάκι της κεντρικής πλατείας και θα ζήσετε την εμπειρία ενός σκηνικού που δεν έχει ταίρι σε όλο το κόσμο.

Η Χίος, όμως, διαθέτει και τον δικό της Μιστρά, που δεν είναι άλλος από την εγκαταλελειμμένη καστροπολιτεία του Ανάβατου. Πρόκειται για έναν διατηρητέο οικισμό, ο οποίος είναι κτισμένος αμφιθεατρικά σε ένα γυμνό τοπίο που θυμίζει τη Μάνη στη Λακωνία. Τον συναντάμε 4χλμ. βόρεια από τα Αυγώνυμα. Το χωριό είναι παραδοσιακό, κτισμένο τον 11ο αιώνα, και σήμερα διαθέτει πρότυπα ρομαντικά καταλύματα με μεσαιωνική ατμόσφαιρα και στιλ.
Κλείνοντας το οδοιπορικό στον χρόνο, προτείνουμε άλλο ένα μοναδικό μεσαιωνικό χωριό της Χίου, τα Μεστά. Χτισμένο στα χρόνια του Βυζαντίου, θυμίζει αντίστοιχα μεσαιωνικά χωριά της Ιταλίας. Τα περισσότερα δρομάκια του μετά δυσκολίας ξεπερνούν τα 1-2 μ. πλάτος και το περπάτημα ανάμεσα του ίσως σας φέρει λίγο στο μυαλό εικόνες από τον Έμπορο της Βενετίας. Η πλατεία είναι ο μοναδικός ανοιχτός χώρος του οικισμού που τον βλέπει με άνεση το φως του ήλιου.

Οι καλύτεροι παραθαλάσσιοι οικισμοί και παραλίες

Νότια της Χίου στην ανατολική πλευρά, σε απόσταση μόνο λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται το κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού ο Καρφάς. Διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων, καφε-μπάρ, καταστήματα και μια υπέροχη αμμουδερή παραλία. Συνεχίζοντας σας περιμένουν η Αγία Φωτεινή, ο Καταρράκτης και η πολυσύχναστη Κώμη. Φθάνοντας στον γραφικό Εμπορειό, πέντε λεπτά με τα πόδια αρκούν για να έλθετε σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με μια από τις διασημότερες ακτές του Αιγαίου τα Μαύρα Βόλια, που αποτελούνται από δύο ξεχωριστές παραλίες την μια δίπλα στην άλλη.
Βόρεια της πόλης της Χίου σας περιμένει ο αχανής Βροντάδος με την ακτή το Τάγμα του Δεσπότη και τα λιμανάκια του Λώ και την Δασκαλόπετρα. Ακολουθούν ο Παντουκιός με την όμορφη παραλία, η καταπράσινη Λαγκάδα που θυμίζει αρκετά τοπίο του Ιονίου, το λιμάνι των Καρδαμύλων -μία ναυτική πολιτεία- το Μάρμαρο και ο Νάγος.
Στην κεντροδυτική πλευρά της Χίου ξεχωρίζουν το κοσμοπολίτικο Λίθι με την εκπληκτική παραλία του με τα κρυστάλλινα νερά και οι γειτονικές του "εξωτικές" ακτές Τραχήλι και Ελίντα. Βορειότερα ξεχωρίζουν αυτές που βρίσκονται πέριξ του Βολισσού.

Βολισσός

Άλλο ένα εντυπωσιακό χωριό στα Β.Δ. του νησιού που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, ειδικά αν το παρατηρήσετε από μακριά. Στεφανομένο με το εντυπωσιακό κάστρο πάνω από τον πολύχρωμο οικισμό, γοητεύει με την αρμονία του καθώς αγναντεύει την θάλασσα. Αξίζει να εξερευνήσετε τις τρεις γειτονιές του ξεκινώντας από αυτήν που βρίσκεται κάτω από το κάστρο και διακρίνεται για το μεσαιωνικό της χρώμα, όπου φιλοξενεί αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες. Ελάχιστα χιλιόμετρα από τον οικισμό θα δροσιστείτε στις υπέροχες παραλίες με την λεπτή άμμο και τα αρμυρίκια, Λήμνο, Λημνιά, Λευκάδια, την τεράστια του Μάναγρου και της Αγίας Μαρκέλλας μπροστά από το ομώνυμο μοναστήρι.

 

Θα πάτε

Ακτοπλοϊκώς με τα πλοία της Hellenic seaways και της NEL LINES

Αεροπορικώς με Olympic Air.

  Θα μείνετε

Χίος

Chandris Hotel, Grecian CastleMorning Star

Καρφάς

Seaview Resort & SpaErytha Hotel & Resort

Κάμπος

Mouzaliko traditional HotelΡιζικο

Πυργί

Το Πούντι

Μεστά

Medieval Castle, Anna Floradi

Βολισσός

Volissos Holiday Homes

  Θα φάτε

Δοκιμάστε όλα τα προιόντα μαστίχας, ούζο Χίου, το παραδοσιακό τυρί Μαστέλο, παστέλια και τα παγωτά Κρόνος.

Χίος: Ρακόμελο, Χότζας, Το Τσίκουδο

Καρφάς: Πελεκάνος, La Strada, Alati + Piperi, Pinaleon

Kάμπος: To Aπόμερο

Εμπορειός: Porto Emporios

Μεστά: Kάστρο, Μεσαίωνας

Aυγώνυμα: Πύργος

Βολισσός: Φάμπρικα, Γιαουζάκι και στην Λημνιά Βολισσου Ο Ζήκος, Λιμανάκι

Βροντάδος: Porto Castelo, Olympico, Μυλαράκια, Η Μουριά

Δασκαλόπετρα: Ηώς, Δασκαλόπετρα

Μάρμαρο: Θάλασσες

Πρόταση: Πραγματοποιήστε μία ημερήσια εκδρομή στο γειτονικό νησί της ναυτοσύνης τις Οινούσσες, το αποκαλούμενο και Monte Carlo του Αιγαίου. Ρομαντική ατμόσφαιρα, πολύχρωμη αρχιτεκτονική και ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό εγγυώνται την τέλεια απόδραση.

Κείμενο - Φωτογραφία: Vangelis Korros


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη