The Shop Around The Corner - Το Μαγαζί της Γωνίας (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ- 1940 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια:  99 λεπτά

Είδος: Αισθηματική Κομεντί      

Σκηνοθεσία: Ernst Lubitsch

Πρωταγωνιστούν: James Stewart, Margaret Sullavan, Frank Morgan, Joseph Schildkraut, Sara Haden, Felix Bressart, William Tracy.

Υπόθεση: Στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο κατάστημα με είδη δώρων που ανήκει στον Ούγκο Μάτουσεκ, εργάζεται ο εργένης Αλφρέντ Κράλικ, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός και έμπειρος πωλητής. Μια μέρα παρουσιάζεται για να ζητήσει εργασία από τον Μάτουσεκ μια κοπέλα, η Κλάρα Νόβακ. Ο Μάτουσεκ την προσλαμβάνει, αλλά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Στη συνέχεια η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία ανάμεσά τους. Παρεπιπτόντως, ο μοναχικός Κράλικ έχει συνεχή αλληλογραφία με μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί αλλά δεν έχει δεί ποτέ του! Έχει προγραμματίσει ένα βραδινό ραντεβού μαζί της για να γνωριστούν επιτέλους, αλλά και να της ζητήσει να παντρευτούν. Δεν το έχει πει στον Μάτουσεκ γιατί αν το μάθει θα τον απολύσει. Το βράδυ πηγαίνει στο μπαρ όπου έχουν δώσει ραντεβού (μαζί είναι και ο φίλος του, Πίροβιτς), αλλά διαπιστώνει έκπληκτος ότι η κοπέλα που περιμένει να γνωρίσει είναι η Κλάρα! Ντροπιασμένος και φοβούμενος την ανεργία, αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην Κλάρα την ταυτότητά του. Αλλά η Κλάρα θέλει οπωσδήποτε να τον γνωρίσει γιατί και αυτή είναι ερωτευμένη μαζί του…

Ένα ακόμη σκηνοθετικό κομψοτέχνημα από το μεγάλο Λιούμπιτς που μιλάει όχι μόνο για τις αιώνιες σχέσεις εκμετάλλευσης μεταξύ εργοδότη – υπαλλήλου αλλά και για ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν νικώντας το αρνητικό κλίμα του κόσμου και την ανεργία.

Ο ουμανισμός σε όλο του το μεγαλείο σε μια ταινία διαχρονική και αξέχαστη. Και βέβαια η ταινία διασκευάστηκε το 1998 από τη Νόρα Έφρον ως «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Τόμ Χάνκς και την Μέγκ Ράιαν και εξίσου παγκόσμια επιτυχία.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 30.08.12