Brave

Παραγωγή: ΗΠΑ– 2012

Διάρκεια:  93 λεπτά

Είδος: Animation   

Σκηνοθεσία: Mark Andrews, Brenda Chapman

Με τις φωνές των: KellyMacDonald, Julie Walters, Billy Connolly, Emma Thompson, Kevin McKidd, Craig Ferguson, Robbie Coltrane.

Στην ελληνική μεταγλώττιση συμμετέχουν οι: Ιωάννα Πηλιχού, Σάκης Μπουλάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χριστίνα Βαρζοπούλου, Κώστας Μπακάλης, Νίκος Νίκας,Τηλέμαχος Κρεβάικας, Βίνα Παπαδοπούλου, Νεφέλη Παπασταθοπούλου, Νίκος Ιωαννίδης, Χρήστος Θάνος, Στέλιος Ψαρουδάκης, Φοίβος Ριμένας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χρήστος Γλυκός.

Υπόθεση: Η Μέριντα εκτός από καταπληκτική τοξότης είναι και παρορμητική κόρη του θαρραλέου βασιλιά Φέργκους και της δυναμικής βασίλισσας Έλινορ. Αποφασισμένη να χαράξει το δικό της μονοπάτι στη ζωή και το τραχύ και μυστηριώδες τοπίο των Σκωτσέζικων Highlands, η Μέριντα αψηφά ένα αρχαίο έθιμο που θεωρείται ιερό από τους φωνακλάδες άρχοντες της χώρας: τον τεράστιο άρχοντα Μαγκάφιν, τον στριμμένο λόρδο Μάκιντος και το στρυφνό λόρδο Ντίγκουολ. Οι πράξεις της Μέριντα προκαλούν αδιόρθωτο χάος στο βασίλειο κι όταν απευθύνεται στην εκκεντρική γριά Μάγισσα για βοήθεια, μπλέκει με μια νοσηρή κατάρα. Για να σωθεί θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο της το κουράγιο και να ανακαλύψει τι θα πει πραγματική γενναιοψυχία, πριν να είναι πολύ αργά.

Εμπνευσμένο από τους θρύλους της Σκωτίας, το Brave κεντάει με λεπτομέρεια κι ευαισθησία το τραχύ και γοητευτικό τοπίο των Highlands, την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία των Σκοτσέζων και την πλούσια παράδοση τους σε μια συναρπαστική περιπέτεια με χιούμορ αλλά και συγκίνηση. Με πλήθος αυθεντικών και πρωτότυπων χαρακτήρων, με πρώτα και καλύτερα τα τρίδυμα σκανταλιάρικα και λιχούδικα αδέλφια της πρωταγωνίστριας, με καταιγιστική δράση αλλά κι αστείες σκηνές, με ανάγλυφες εικόνες της σκωτσέζικης φύσης και με όχημα την ανάγκη ενός κοριτσιού να ορίσει το πεπρωμένο του, το Brave εκτός από ένα παραμύθι με τον ακαταμάχητο αέρα του κλασικού, είναι ένα ακόμα τεχνικό επίτευγμα στον μαγευτικό χώρο του animation.

Το Brave είναι και το πρώτο παραμύθι της θρυλικής πια εταιρείας Pixar φέρνοντας μαζί του την «Εθνική Σκωτίας»  στους φωνητικούς ρόλους. Παρά τις δημιουργικές διαφωνίες που οδήγησαν στην αντικατάσταση της Μπρέντα Τσάπμαν από το Μαρκ Άντριους στα σκηνοθετικά καθήκοντα, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα θεωρείται απόλυτα επιτυχημένο και η Πριγκίπισσα Μέριντα έχει ήδη κατακτήσει με το τόξο της την ανθρωπότητα με τις εισπράξεις να ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η προβολή της ταινίας κρύβει μια μικρή, αριστουργηματική κι αξέχαστη έκπληξη για τους θεατές. Πρόκειται για την υποψήφια για ‘Οσκαρ animation ταινία μικρού μήκους της Pixar με τον ρομαντικό τίτλο “La Luna” σε σκηνοθεσία του Enrico Casarosa. Το σύντομο αυτό διαμαντάκι διατρέχει η αθωότητα του μικρού της πρωταγωνιστή που συνοδεύει τον παππού και τον πατέρα του σε μια απρόσμενη νυχτερινή αποστολή.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 20.09.12