Marley

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία- 2012

Διάρκεια:  145 λεπτά

Είδος: Μουσικό Ντοκιμαντέρ      

Σκηνοθεσία: Kevin McDonald

Με τη συμμετοχή των: Bob Marley, Rita Marley, Ziggy Marley, Bunny Wailer, Chris Blackwell, Τζαμαϊκανών πολιτικών  και άλλων παραγόντων της μουσικής βιομηχανίας.  

Υπόθεση: Πρόκειται για την απόλυτη ιστορία της ζωής του Μπομπ Μάρλεϊ, μουσικού, επαναστάτη και τελικά μύθου, από τα πρώτα του βήματα μέχρι την ανάδειξή του σε διεθνή σούπερ σταρ. Γυρισμένο με τη βοήθεια της οικογένειας Μάρλεϊ, το φιλμ παρουσιάζει για πρώτη φορά σπάνιο αρχειακό υλικό, συγκλονιστικά αποσπάσματα από ζωντανές εμφανίσεις και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με ανθρώπους που πέρασαν πολλά χρόνια δίπλα του. Η οικουμενική απήχηση του Μπομπ Μάρλεϊ που σπάνια συναντάται στην ιστορία της μουσικής, και ο ρόλος του ως τραγουδοποιού-προφήτη των δεινών του δυτικού κόσμου στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα φαινόμενα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Κέβιν Μακντόναλντ (Μία ημέρα τον Σεπτέμβρη, Ο Tελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας, Αγγίζοντας το κενό), με την παρότρυνση και βοήθεια του Κρις Μπλάκγουελ (ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Island), ζωντανεύει στην οθόνη τη ζωή αυτής της μυθικής bigger than life μορφής της μουσικής, που η τέχνη και οι ιδέες της άγγιξαν διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και συνεχίζουν να έχουν έρεισμα ακόμα και σήμερα σε όλο τον κόσμο, το ίδιο δυναμικά σαν να ήταν ο Μπομπ ακόμα ζωντανός.

Ο θάνατός του τον Μάιο του 1981, άφησε ένα τεράστιο κενό στη μουσική ρέγκε το οποίο δεν αναπληρώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα αλλά έγινε και το εφαλτήριο για μια πρωτοφανή μετά θάνατον διεύρυνση της βάσης των οπαδών του. Η διαρκής αύξηση της δημοτικότητας του Μπομπ Μάρλεϊ, δεν είναι ένα απλό ποπ φαινόμενο. Το άλμπουμ-συλλογή “Legend” που κυκλοφόρησε το 1983, ένα από τα 17 άλμπουμ με πωλήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατομμυρίων στην ιστορία της μουσικής, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να πουλά  εντυπωσιακά, με περίπου 250 χιλιάδες πωλήσεις το χρόνο. Στο facebook και στο twitter οι επίσημες σελίδες του Μπομπ Μάρλεϊ έχουν περισσότερους από 33 εκατομμύρια οπαδούς, γεγονός που τον καθιστά εκτός από θρυλικό μουσικό και σπουδαίο πνευματικό ηγέτη και ίνδαλμα για μεγάλη μερίδα της νεολαίας.

Όπως δήλωσε ο δημιουργός του φιλμ “Όταν βρισκόμουν στην Ουγκάντα για τα γυρίσματα του Τελευταίου Βασιλιά της Σκωτίας, ένα πράγμα που με εντυπωσίασε όπου και αν πήγαινα, ήταν ότι συναντούσα παντού όλες αυτές τις φωτογραφίες του Μπομπ Μάρλεϊ και τους στίχους από τα τραγούδια του σε σημαίες, γκράφιτι, τοίχους και σκεφτόμουν πόσο θαυμάσιο ήταν αυτό! Τα ερωτήματα λοιπόν στα οποία ήθελα διακαώς να δώσω απάντηση με την ταινία ήταν: γιατί ο Μάρλεϊ έχει ακόμα τέτοια απήχηση σε όλο τον κόσμο; γιατί τόσος κόσμος ακόμα ταυτίζεται με τη μουσική του σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι με οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη; Ήθελα επίσης να κάνω μια ταινία πιο προσωπική και να εξετάσω: ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος; γιατί έγινε τόσο επιτυχημένος; ποιο ήταν το μήνυμα που έδωσε στους ανθρώπους;”

Διανομή: OXYTOCINEMA/MICROCOSMOS

Στις αίθουσες  «Ααβόρα» και «Μικρόκοσμος» από 13.12.12