Πάρος

Η Πάρος είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής και κοντινή απόδραση. Συνδυάζει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, εντόνη νυχτερινή ζωή, υπέροχες παραλίες, ιδανικές για βουτιές  και  θαλάσσια sports. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό σκανδιναβικών τουριστικών οργανώσεων, όσον αφορά την Ελλάδα, η Πάρος κατατάχτηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα νησιά στην κατηγορία "καλύτερες παραλίες".


Παροικιά:Είναι ή είσοδος της Πάρου και η πρωτεύουσα του νησιού. Ολόλευκη, λάμπει κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. Προσφέρει τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών, ψαροταβέρνες με γευστικότατες θαλασσινές επιλογές και άφθονα cafe με lounge ατμόσφαιρα. Τα σοκάκια της κρύβουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, όπως σκιερές μικρές πλατείες, ταβερνάκια και πολλά καταστήματα μόδας, χειροτεχνημάτων και παραδοσιακών ειδών. Η καρδιά της είναι το λεγόμενο " κάστρο" που βρίσκεται πάνω από την προκυμαία. Ανάμεσα στα στενά δρομάκια με τα κυκλαδίτικα σπίτια θα συναντήσετε πολλά μικρά εξωκκλήσια. Επίσεις θα βρείτε  cafe με την καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Σημαντικό αξιοθέατο στην Παροικία είναι η εκκλησία της Εκατονταπυλιανής όπου κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο, συρρέουν πιστοί από όλη τη Ελλάδα.

Νάουσα: Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την γραφικότητα που εκπέμπει αυτό το παραδοσιακό ψαροχώρι που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα μέρη των Κυκλάδων, χωρίς να χάσει την αυθεντικότητα του. Τρία διαδοχικά λιλιπούτεια λιμανάκια διαμορφώνουν μια εικαστική τελειότητα που γοητεύει στο σύνολο αλλά και στην λεπτομέρεια. Το πρώτο φιλοξενεί μια μικρή ρηχή μαρίνα, το ενετικό κάστρο και πολλά cafe και μπαράκια. Σήμα κατατεθέν του και το πέτρινο νεόκτιστο γεφύρι πάνω από το μικρό χείμαρρο, που στην ουσία είναι και η είσοδος της Νάουσας. Το επόμενο λιμανάκι είναι και το ομορφότερο, που κερδίζει με την γραφικότητα του και το πιο απαιτητικό επισκέπτη. Αραξοβόλι για τις ψαρόβαρκες του οικισμού, πλαισιώνεται από ψαροταβέρνες κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Το τρίτο λιμανάκι φιλοξενεί μια μικροσκοπική βοτσαλωτή παραλία, με τα πιο ατμοσφαιρικά μπαράκια όπου τα τραπεζάκια τους ακουμπούν το κύμα. Στα σοκάκια θα συναντήσετε αρκετά μαγαζιά, ταβέρνες και χώρους πρόχειρου φαγητού. 

Πίσω Λιβάδι : Ψαροχώρι σε κοντινή απόσταση από την Μάρπησσα, διαθέτει καλές οικονομικές ψαροταβέρνες και μια αμμουδερή παραλία με αρμυρίκια. Δίπλα του βρίσκεται ένας ακόμη μικρός οικισμός, ο Λογαράς, που διαθέτει και αυτός μια όμορφη παραλία με λεπτή άμμο.

Λεύκες - Πρόδρομος - Μάρπησσα : Είναι τα τρία χωριά της ενδοχώρας της Πάρου που λάμπουν με τα ολόλευκα παραδοσιακά σπίτια τους, τις σκιερές πλατείες και τα γραφικά ταβερνάκια. Ιδανικά για στάση για φαγητό στο ταξίδι της εξερεύνησης των ακτών της Πάρου, θα σας προσφέρουν μια εναλλακτική πρόταση χαλάρωσης. Στις Λεύκες αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο.

Καλύτερες παραλίες : Απέναντι από την Παροικία υπάρχουν με εύκολη οδική πρόσβαση οι παραλίες Λιβάδια και Μαρτσέλο. Με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο συναντάμε την παραλία του Παρασπόρου (περίπου 2 χιλ.) με την χρυσή αμμουδιά. Στο νότιο άκρο του νησιού σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Αλυκή θα βρείτε την παραλία του Φάραγκα (προτεινόμενη). Απέναντι από την Νάουσα θα συναντήσετε την περιοχή που βρίσκεται η παραλία Κολυμπήθρες που χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα γεωλογικά σχήματα των βράχων που την περιβάλλουν. Δίπλα από τις Κολυμπήθρες υπάρχει και η μικρή αμμώδης παραλία του Μοναστηρίου με τα κρυστάλλινα νερά. Ανατολικά και με φόντο τα βουνά της Νάξου θα συναντήσετε την ακτή Πούντα που είναι κατάλληλη για όλα τα θαλάσσια sports. Η παραλία που αποτελεί τον πόλο έλξης του νησιού είναι η Πούντα με το πασίγνωστο ομώνυμο club. Άρτια οργανωμένες παραλίες είναι του Λογαρά, η Νέα χρυσή ακτή και η Σάντα Μαρία πολύ κοντά από την Νάουσα.

 

 

 

Θα πάτε

Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr) από λιμάνι Πειραιά

Blue Star Ferries (www.bluestarferries.gr) από λιμάνι Πειραιά

Aegean Speed Ferries (www.aegeanspeedlines.gr) από λιμάνι Πειραιά

 

Olympic Air (www.olympicair.com) από αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

 

Θα μείνετε

Hotel Pandrosos (www.pandrossoshotel.com) στην Παροικιά

Hotel Agnanti (www.parosagnanti.gr) στην Παροικιά

Hotel Antirides (www.antirides.gr) στη Νάουσα

Hotel Asteras Paradise (http://www.asterasparadise.com/) στη Νάουσα

Minois Village (www.minoisvillage.gr) στον Παράσπορο

Hotel Saint George (www.saintgeorgehotel.gr) στη Χρυσή ακτή

 

Θα φάτε

Franca Scala restaurant (δημιουργική μεσογειακή κουζίνα) στην Παροικιά

Happy Green Cows (χορτοφαγία) στην Παροικιά

Damianos Tavern (ψαροταβέρνα) στη Νάουσα


Κείμενο : Vangelis Korros

Φωτογραφία : Nick Zacharopoulos - Vangelis Korros

 


View Larger Map