Τα Τζουμέρκα της άνοιξης

Φύση μαγικά σμιλεμένη κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Στρογγούλας που την θαυμάζεις εκστασιασμένος, ορμητικοί καταρράκτες δίπλα σχεδόν σε κάθε βουνοκορυφή, τοξωτά γεφύρια, σπήλαια, ποτάμια, παραδοσιακά χωριά με πετρόχτιστη αρχιτεκτονική, όλα αυτά φλερτάρουν ανοιχτά με ένα θεατρικό σκηνικό. Τα Τζουμέρκα προσφέρουν τα πάντα στον υπερθετικό βαθμό.
Η είσοδος στην περιοχή γίνεται συνήθως από το χωριό Πλάκα όπου και θα συναντήσετε το ομώνυμο ιστορικό γεφύρι πάνω από τις καταπράσινες όχθες του Αράχθου, που είναι το μεγαλύτερο μονότοξο στα Βαλκάνια. Το κεφαλοχώρι της περιοχής είναι τα Πράμαντα αμφιθεατρικά κτισμένα κάτω από τον επιβλητικό όγκο της Στρογγούλας. Κερδίζει τις εντυπώσεις με την πανέμορφη γραφική του πλατεία, τις βρύσες και την πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το ορεινό καταφύγιο. Νότια από το χωριό βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Συνεχίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση, μας περιμένουν τα Άγναντα με τις πλατέιες-μπαλκόνια, τους νερόμυλους, τα παραδοσιακά σπίτια και την ολοπράσινη φύση που τα αγκαλιάζει.

Καταρράκτης, εμβληματική φύση
Ακόμα και αν δεν το βλέπετε είναι σίγουρο ότι θα το "ακούσετε" καθώς πλησιάζεται, μίας και ο ήχος του νερού που πέφτει από τους δύο δίδυμους καταρράκτες είναι εκκωφαντικός. Θα τους ανταμώσετε πάνω από το χωριό. Μπορείτε να τους θαυμάσετε με χαλαρωτική διάθεση απολαμβάνοντας καφέ η φαγητό από το περίπτερο που υπάρχει στην αρχή του μονοπατιού. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο πρότυπος τουριστικός οικισμός, το δασικό χωριό Κέδρος.

Μελισσουργοί το τέλος... μιας διαδρομής
Ν.Α. από τα Πράμαντα και αρκετά κοντά σε αυτά στο τέλος του δρόμου, συναντάμε ένα από τα ωραιότερα χωριά των Τζουμέρκων τους Μελισσουργούς. Το τοπίο με τα ελατοδάση και η γύρω κοιλάδα που τους περιβάλλει θεωρείται ιδανικό. Οι κατοικίες διακρίνονται για την ιδιαίτερη πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους. Θα συναντήσετε πέτρινες βρύσες και δύο υπέροχες πλατείες. Η γραφικότερη είναι η κεντρική με την άπλετη θέα στα Τζουμέρκα, τα υπεραιωνόβια πλατάνια και την επιβλητική τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Δίπλα της θα συναντήσεται μια μικρότερη αλλα εξίσου γραφική και με ακόμα ομορφότερη θέα.

Ματσούκι ένας κρυμμένος παράδεισος
Θα το συναντήσετε κατευθυνόμενοι προς Συρράκο-Καλαρρύτες στρίβοντας δεξιά μετά το χωριό Χριστοί. 'Ενα χωριό άγνωστο στο ευρύ κοινό κλέβει την παράσταση από την είσοδο του. Όλοι οι μικροί καταρράκτες και τα ποταμάκια που διασχίζουν τον οικισμό πέφτουν με ορμή, σχηματίζοντας μια φυσική πισίνα κάτω από την μεταλλική γέφυρα. Απίστευτα γραφικό με τον παλιό νερόμυλο, την κυκλική πλατειούλα του με την υπέροχη θέα, τα λιθόστρωτα ανηφορικά καλντερίμια και τα παραδοσιακά σπίτια του. Το μεγάλο του όμως ατού είναι οι ήχοι απο το κελάιδισμα των πουλιών και των νερών που πέφτουν, καλύπτοντας κάθε άλλο ήχο. Αξίζει να κάνετε ένα μικρό κύκλο μόνο και μόνο για να απολαύσετε αυτή την μαγεία της Ηπειρώτικης φύσης.

Συρράκο-Καλαρρύτες: Ιδεατές εικόνες στην αναζήτηση της τελειότητας 
Θεωρούνται όχι άδικα, δύο από τους ωραιότερους χαρακτηρισμένους σαν παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας. Ακόμα και η προφορά των ονομάτων τους ακούγεται σαν μουσική. Αν ψάξουμε στο βάθος του μυαλού μας κάπως έτσι θα έχουμε φαντασθεί τα χωριά των παραμυθιών μας. Η απομόνωση τους μπορεί να χαρακτηρισθεί και σαν ευλογία. Τα δύο χωριά που είναι το ένα απέναντι από το άλλο, έχουν εξοστρακίσει τα αυτοκίνητα από τα καλντερίμια τους. Εντυπωσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική, γεφύριαβρύσες, ανθοστόλιστες πολύχρωμες προσόψεις, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία, λαογραφικά μουσεία και όλα αυτά πλαισιωμένα με τις κατάφυτες βουνοπλαγιές των τζουμέρκων. Η πλατεία στους Καλαρρύτες θα σας ταξιδέψει σε Αναγεννησιακές εικόνες, ενώ σε αυτή του Συρράκου, ξεχάστε καλύτερα το φως του ήλιου, αφού είναι καλυμμένη εξ ολοκλήρου από πλατάνια. Οι οικισμοί επικοινωνούν και μεταξύ τους, αλλά θα χρειασθεί να διασχίσετε ένα μονοπάτι σχετικά εύκολο, να κατεβείτε στο βάθος της χαράδρας, να περάσετε πάνω από ένα γεφυράκι το ρέμα του Χρούσια και εν συνεχεία να ανηφορήσετε προς το χωριό που επιλέξατε. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα περίπου, αλλά αξίζει τον κόπο.


Προβολή Tzoumerka, Greece σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Διαμονή

Στα Πράμαντα στους Ορίζοντες Τζουμέρκων. www.orizontestzoymerkon.gr
Από τα καλύτερα ξενοδοχεία ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Σε προνομιούχο θέση χαρίζει μοναδική θέα στις κορυφές των Τζουμέρκων και της Στρογγούλας.Πολύ άνετοι κοινόχρηστοι χώροι με υψηλή αισθητική. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα με πετρόκτιστη εσωτερική διακόσμηση, τζακούζι, τζάκι και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Εξαιρετική κουζίνα με σημείο αναφοράς το πρωινό όπου θα δοκιμάσετε μία πανδαισία από Ηπειρώτικες πίτες και οικολογικά προϊόντα της περιοχής.
Στο Συρράκο  Casa Calda. www.casacalda.gr 
Ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό αρχοντικό που έχει κτισθεί το 1864 στην καρδιά ενός θεατρικού φυσικού σκηνικού, προσφέρει μία φιλική οικογενειακή ατμόσφαιρα και ζεστή φιλοξενία. Η αυλή του με τα λουλούδια θα μας κεράσει εικόνες από τις γειτονιές μίας άλλης εποχής, ενώ το κάθε ένα από τα πέντε παραδοσιακά του δωμάτια έχει να αφηγηθεί και μία διαφορετική ιστορία. 

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros