Το Τανγκό των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ1 την Παραμονή Πρωτοχρονιάς

 

Παραγωγή: Ελλάδα – 2011

Διάρκεια: 98 λεπτά

* * * ½ 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης 

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Βασίλης Ρίσβας. 

Υπόθεση: Δεκαετία του 1970. Χριστούγεννα στο στρατόπεδο Βάτη στον Έβρο, όπου οι προετοιμασίες για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή καλά κρατούν. Όμως, η σκέψη του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Άνθρωπος κλειστός, αγρίμι χωρίς χαμόγελο, με μια μόνο επιθυμία. Να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, τη Ζωή, σύζυγο του συνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου. Δεν ξέρει, όμως, να χορεύει. Θα χρειαστεί τη βοήθεια του Λάζαρου Λαζάρου, ενός συνεσταλμένου νεαρού φαντάρου, που ξεχωρίζει για τη μόρφωση και την καλλιέργειά του. Η γνωριμία τους, σύντομη αλλά καταλυτική, θα γίνει αφορμή για μια σειρά γεγονότων, που θα κορυφωθούν με ένα τανγκό… Το Τανγκό των Χριστουγέννων, που θα αλλάξει τις ζωές των τριών ηρώων μια για πάντα… 

Μια από τις ωραιότερες, αφηγηματικά και οπτικά, Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας που κλείνει αύριο, αυτό το ρομαντικό Τανγκό που έκανε χιλιάδες καρδιές να ραγίσουν όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 2011, αποτελεί τη μοναδική κινηματογραφική δουλειά αλλά και επιστέγασμα μιας καριέρας 50 χρόνων για τον σπουδαίο σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη.

Στιβαρή αφήγηση, συναρπαστικό σενάριο με λεπτοδουλεμένους χαρακτήρες (επίτευγμα για Ελληνική ταινία), αριστουργηματική φωτογραφία και βέβαια το all time classic τραγούδι με τον Γιώργο Νταλάρα και το απίθανο cast με κορυφαίο τον Γιάννη Στάνκογλου, συνθέτουν μια από τις πιο αγαπημένες Ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Μια από τις λίγες παραγωγές που έχουν τη δύναμη να κοιτάξουν στα ίσια την παλιά ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία παραμένοντας ταυτόχρονα φωτεινός φάρος της δικής τους εποχής, μιας εποχής που έφερνε ένα μοντέρνο αέρα εξωστρέφειας για την πολύπαθη εγχώρια 7η τέχνη.

Απλά, αυτό το Τανγκό δεν παλιώνει ποτέ!  

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: Βαγγέλης Νάσης

Μουσική: Γιάννος Αιόλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Σκηνογραφία-Κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου

Παραγωγός: Γιάννης Εξηντάρης 

Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες την 1.12.2011 από την Village και έκανε 211 χιλιάδες εισιτήρια.

ΙΝΦΟ

Χορέψτε «Το τανγκό των Χριστουγέννων» την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην ΕΡΤ1

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, στις 22:00 

Η ταινία θα προβληθεί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς από την ΕΡΤ1 στις 22.00 ώρα Ελλάδος. Θα είναι επίσης διαθέσιμη και δορυφορικά μέσω ERTWORLD αλλά και διαδικτυακά μέσω Έρτφλιξ ( www.ertflix.gr στην επιλογή Ertworld Live).