Le Jeune Ahmed – Ανάμεσά μας

 

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία 2019 

Διάρκεια: 84’ 

* * * 

Σκηνοθεσία: Jean-Pierre & Luc Dardenne 

Πρωταγωνιστούν: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen. 

ΣΥΝΟΨΗ: Σε μια μικρή βέλγικη πόλη, ζει με τη μητέρα του και τα αδέλφια του ο 13χρονος Αχμέντ. Άλλοτε ξένοιαστος έφηβος, έχει τώρα στραφεί προς τη θρησκεία και το φανατισμό του ιμάμη της γειτονιάς και έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά και τους φίλους του. Δεν σέβεται τη μητέρα του επειδή πίνει αλκοόλ, την αδελφή του για τα ρούχα που φοράει και τη δασκάλα του επειδή δεν είναι «αγνή». Ανάμεσα σε προσευχές και θρησκευτικές τελετές και βίντεο με τη τζιχάντ, παίρνει μια επικίνδυνη απόφαση παρακινούμενος από τον φανατικό ιμάμη, που θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων. 

Το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο κινηματογραφικό σύμπαν των διάσημων και πολυβραβευμένων αδελφών Νταρντέν εμπλουτίζεται με έναν από τους πιο σκοτεινούς και απόλυτα μυστηριώδεις ήρωές τους: ένα παιδί μόλις 13 χρόνων που το μόνο που επιτρέπει στην ψυχή του να εκφράσει είναι η αφοσίωση σε μια ακραία θρησκευτική αγνότητα και η πλήρης άρνηση του «μολυσμένου» υλικού κόσμου. Μια διπλά φορτισμένη αρνητικά παιδική ψυχή μετατρέπεται σε δυνητικό μάρτυρα, σε αποφασισμένο δολοφόνο που ζει και αναπνέει μόνο για να «τον βοηθήσει ο Θεός» μέσα από τις συνεχείς προσευχές, να ολοκληρώσει τον αιματηρό σκοπό του.

Η συνήθης αποστασιοποιημένη σκηνοθετική προσέγγιση των Βασιλιάδων του Κοινωνικού Ρεαλισμού απογυμνώνει κάπως  το στοιχείο του κοινωνικού θρίλερ από την ιστορία του νεαρού Αχμέντ ωστόσο η δύναμη των ιδεών που συγκρούονται με φόντο αυτή την φύσει ανατριχιαστική περίπτωση πλύσης εγκεφάλου είναι τόση που έρχονται στιγμές που φέρνουν το θεατή στην άκρη του καθίσματος (ναι, απίστευτο για Νταρντέν).  Αυτό που ωστόσο αφαιρεί πόντους από την ταινία είναι ο βιαστικός μάλλον τρόπος που οδηγείται στο φινάλε, κλείνοντας την υπόθεση χωρίς ουσιαστικά να γίνεται αφηγηματικά πιστευτή η λύση που επιλέγεται.  Ίσως το Ισλάμ ως θέμα να μην επιτρέπει και πολλές ιδεολογικές ελευθεριότητες. Ούτε και διάθεση για συγκρούσεις.

Ο νεαρός πρωταγωνιστής όμως είναι εξαιρετικός και η παρουσία του στοιχειώνει ολόκληρη την ταινία. Μια χαμηλόφωνη απειλή, αλλά…απειλή.

Διανομή: Rosebud.21 

Από 03.06.21 στους κινηματογράφους