The Man who sold his Skin – Ο Άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του

 

Παραγωγή: Τυνησία 2020 

Σε συμπαραγωγή με: Γαλλία/Γερμανία/Βέλγιο/Σουηδία/Τουρκία 

Διάρκεια: 104’ 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Kaouther Ben Hania 

Πρωταγωνιστούν: Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw, Monica Bellucci, Saad Lostan, Darina Al Joundi, Jan Dahdoh, Christian Vadim, Marc de Panda. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ένας Σύριος φυγάς, εγκλωβισμένος στο Λίβανο, θα έρθει σε συμφωνία με έναν διάσημο εικαστικό καλλιτέχνη για να του μετατρέψει την πλάτη σε έργο τέχνης. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να βρει την πρώην αρραβωνιαστικιά του και να ζήσει επιτέλους ελεύθερα. Θα γνωρίσει φήμη και δόξα αλλά όχι και ελευθερία αφού ως ζωντανό έργο τέχνης είναι υποχρεωμένος να ταξιδεύει εκθέτοντας την πλάτη του στα μουσεία του κόσμου.

Το μεγάλο outsider της φετινής Οσκαρικής shortlist για διεθνή παραγωγή είναι ένα αναπάντεχο μείγμα κυνικού χιούμορ, κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού και ρομαντικής μαύρης κωμωδίας που σαρκάζει πάνω από όλα τους μηχανισμούς των διεθνών καλλιτεχνικών κυκλωμάτων, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την άνιση σχέση της ευημερούσας Δύσης με τον έξω κόσμο και την ματαιόδοξη εμπορευματοποίηση της μοντέρνας τέχνης.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βέλγου εικαστικού Wim Delvoye που το 2006 δημιούργησε τον Tim, ένα ζωντανό έκθεμα tattoo πάνω στην πλάτη ενός άνδρα, η Τυνήσια Καουτέρ Μπεν Χανία διηγείται την ιστορία ενός νεαρού Σύριου πρόσφυγα που προκειμένου να αποκτήσει την πολυπόθητη visa προς την ελευθερία αναγκάζεται να δεχθεί να του την κάνουν τατουάζ στην πλάτη, δίκην κινητής καλλιτεχνικής installation. Ένα γεγονός που από τη μια ενθουσιάζει το περιφερόμενο παγκόσμιο jet set της τέχνης κι από την άλλη ξεσηκώνει τις διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων. Έχει λοιπόν όρια ο σύγχρονος καλλιτέχνης ή είναι ένας Μεφιστοφελής που «μεγαλουργεί» πάνω στην εκμετάλλευση και τον πόνο του άλλου; Και από την άλλη μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας άνθρωπος για να πετύχει το σκοπό του, όσο ευγενής και καλός και να είναι αυτός;

Μια ταινία υψηλής αισθητικής που ήρθε από το πουθενά για να προκαλέσει (όπως πριν λίγα χρόνια το πολυβραβευμένο Τετράγωνο του Ρούμπεν Έστλουντ), να ειρωνευτεί και να αναδείξει τα κοινωνικά και καλλιτεχνικά αδιέξοδα ενός κατακερματισμένου από κάθε άποψη «παγκόσμιου χωριού». Αποκάλυψη ο Σύριος (αγνώστων λοιπών στοιχείων) πρωταγωνιστής Γιαχία Μαχάινι που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Βενετίας και αγνώριστη με την ξανθιά περούκα η Μόνικα Μπελούτσι στο ρόλο της ατζέντισσας που κινεί τα διεθνή νήματα. 

Διανομή: NEO Films 

Από 10.06.21 στους κινηματογράφους