Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό

 

Παραγωγή: Ελλάδα – 2019 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Μαύρη Κωμωδία

* * *

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Παππά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Σίσσυ Τουμάση, Βίκυ Παπαδοπούλου, Mari Yamamoto, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Χριστίνα Μαντέση, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Γιώργος Φουρτούνης, Έλενα Χαρμπίλα, Γιάννης Οικονομίδης, Αντώνης Κοτζιάς.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μίας μεγάλης εταιρίας. Η ζωή του θα αλλάξει για τα καλά όταν μάθει πως είναι φορέας ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου ιού, ο οποίος είναι θανατηφόρος μόνο για τις γυναίκες. Ο Άρης όμως είναι και η μοναδική ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου. Αρκεί να βρει ποια από τις πρώην συντρόφους του, του μετέδωσε τον ιό αρχικά. 

Γράφαμε για την ταινία στην ανταπόκρισή μας από το 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Η ελληνική συμμετοχή στο τμήμα Meet the neighbors είναι μια σαρκαστική αλληγορία για την προσωπική ευθύνη και τις επιλογές που καθορίζουν όχι μόνο τις δικές μας ζωές αλλά και τις ζωές των άλλων. Ο Όμηρος Πουλάκης (ιδανική επιλογή για το ρόλο, τον οποίο και χτίζει σταδιακά με απόλυτη ακρίβεια και αυξανόμενη ένταση) υποδύεται τον Άρη, ανερχόμενο executive μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας που η ζωή του πρόκειται να πάρει άλλη τροπή όταν πληροφορείται ότι είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες οπότε είναι και ο πιο κατάλληλος για να βρεθεί μέσω αυτού η θεραπεία με τη δημιουργία ενός εμβολίου. Μόνο που πρέπει άμεσα να θυμηθεί με πόσες και ποιες γυναίκες πήγε στο τελευταίο διάστημα. Η αναζήτηση αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό του, με το φαλλοκρατικό εγώ του, την αντίληψη ιδιοκτησίας που έχει για τον περίγυρο του αλλά και με τις γυναίκες που πέρασαν και δεν έμειναν, δεν τον άντεξαν ή τις εγκατέλειψε, καθώς γυναίκες γύρω του πέφτουν ξερές σαν τις μύγες και το αφεντικό του του απαγγέλλει αυτοσχέδια ποιήματα. Ναι, είναι όσο weird ακούγεται (και ακόμη περισσότερο) από άποψη αισθητικής και σκηνοθετικής σύλληψης αλλά είναι επίσης αφηγηματικά βατό και διαβολεμένα αστείο. Πρόκειται για την δεύτερη μόλις ταινία μυθοπλασίας του Γιώργου Γεωργόπουλου μετά το Tungsten του 2011, αφηγηματικά κατασταλαγμένη και προφανώς με μπόλικο inside information. Ας ελπίσουμε να βρεθεί διανομή για αυτή την ταινία που αξίζει ανακάλυψη και απόλαυση. Έστω και για την υπέροχη Κόρα Καρβούνη καθώς, ως εκπαιδεύτρια σκύλων, περιφέρεται αγριεμένη με την καραμπίνα στις εξοχές σε ένα cameo χολιγουντιανών προδιαγραφών!»

Που να φανταζόμασταν ότι δύο χρόνια αργότερα θα αποδεικνυόταν τόσο προφητική με ένα εντελώς αλλόκοτο τρόπο! Και όμως: να που σήμερα, η ταινία βγαίνει στις αίθουσες εν μέσω πανδημίας με τους θεατές που θα τη δουν να πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπο με μάσκα. Αν δεν ζούσαμε σήμερα αυτό τον εφιάλτη πανδημίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο το παραπάνω ακούγεται weird (όπως Greek Weird Wave), όμως σήμερα φαντάζει εντελώς δυνατό και σχεδόν ρεαλιστικό. Η διαφορά με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε είναι ότι ναι μεν το φιλμ είναι όσο weird ακούγεται (και ακόμη περισσότερο) από άποψη αισθητικής και σκηνοθετικής σύλληψης αλλά είναι επίσης αφηγηματικά βατό και διαβολεμένα αστείο.

Τον Άρη υποδύεται ιδανικά ο Όμηρος Πουλάκης, καταλαμβάνοντας κάθε πλάνο αυτής της σαρκαστικής αλληγορίας για την προσωπική ευθύνη και τις επιλογές που καθορίζουν όχι μόνο τις δικές μας ζωές αλλά και τις ζωές των άλλων (Να κάτι ακόμη πιο επίκαιρο τη στιγμή που μιλάμε!)... 

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 15.07.21 

 

Οι Συντελεστές αναλυτικά

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος Σενάριο: Γιώργος Γεωργόπουλος, Μαρία Φακίνου Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος Μουσική: Kid Moxie (Έλενα Χαρμπίλα) Art Direction: Μυρτώ Σταμπούλου Ενδυματολόγος: Βασιλεία Ροζάνα Σκηνογραφία: Μυρτώ Σταμπούλου, Κατερίνα Μαΐστρου Μακιγιάζ: Μαρία Ρωμανιουδάκη Ήχος: Γιάννης Αντύπας Sound Design - Mixing: Σπύρος Αραβοσιτάς Διεύθυνση Παραγωγής: Μίκα Τουρκάκη VFX: Yafka Post Production: Authorwave Post Production Manager: Πάνος Μπίσδας Colorist: Γρηγόρης Αρβανίτης Συμπαραγωγοί: Πάνος Μπίσδας, Μίνως Νικολακάκης, Κώστας Γεωργόπουλος Παραγωγοί: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Σωτήρης Τσαφούλιας, Αντώνης Κοτζιάς, Γιώργος Γεωργόπουλος, Ιωάννα Σουλτάνη Παραγωγή: Multivision, Faliro House, Green Dragon, Yafka, Soul Productions, Authorwave  

Σημείωμα σκηνοθέτη

Όταν ξεκίνησα να γράφω τον “Δυσάρεστο” φανταζόμουν μία ταινία που αποπνέει τη μελαγχολία του να συναντάς ανθρώπους που κάποτε ήταν σημαντικοί για σένα. Μία σκοτεινή βουτιά στον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων. Ένα σχόλιο για τον τρόπο που βλέπουμε το παρελθόν μας. Με την ιστορία ενός, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενου ήρωα, τοποθετημένη σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αδυναμία έκφρασης συναισθήματος, ο ανταγωνισμός, η διαμεσολαβημένη επικοινωνία. Αυτός ήταν ο στόχος.

Από όταν τελείωσε όμως η ταινία, και μέχρι να βγει στους κινηματογράφους, ο κόσμος άλλαξε. Και άλλαξε τόσο πολύ που η ίδια η ταινία μάλλον επανανοηματοδοτείται. Και δεν ξέρω με ποιο τρόπο. Δε μπορώ να φανταστώ πλέον πως θα εκλάβει ο θεατής μία ταινία με βασικό θέμα την εξάπλωση ενός επικίνδυνου ιού όταν ο ίδιος θα πρέπει να φοράει μάσκα προκειμένου να τη δει. Αλλά έτσι είναι μάλλον το σινεμά. Οι ταινίες ουσιαστικά ανεξαρτητοποιούνται και παίρνουν άλλου τύπου ζωή όταν πλέον βγουν στον κόσμο. Κάποιες φορές με ομαλό τρόπο και κάποιες άλλες με έναν τρόπο τελείως απροσδόκητο. 

Φεστιβάλ / Βραβεία:

26ο Austin Film Festival, Οκτώβριος 2019 (Texas, U.S.), Official Selection - World Premiere

60ο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, Νοέμβριος 2019 (Βραβείο Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου)

Βραβεία Ίρις - Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020: Υποψηφιότητες, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Taormina International Film Festival 2020 (Italy), Official Selection

Raindance Film Festival 2020 (UK), Official Selection, Best International Feature.