Κάννες 2021: Χρυσός Φοίνικας για το Titane …με πολλά απρόοπτα

 

TITANE

Και η 74η και για πρώτη φορά θερινή βερσιόν του Φεστιβάλ των Φεστιβάλ πέρασε στην Ιστορία, βραβεύοντας μια ταινία τρόμου σκηνοθετημένη από γυναίκα και έχοντας ένα Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής (τον Spike Lee) που τα έκανε θάλασσα μπερδεύοντας το premier prix με το premier film, ανακοινώνοντας έτσι πρόωρα και εκτός σειράς το Χρυσό Φοίνικα!

Μετά το περσινό ακυρωμένο Φεστιβάλ που αρκέστηκε κατ’ ανάγκη να δώσει την «ετικέτα» του σε μια σειρά ταινιών για να τις ενισχύσει στην περαιτέρω πορεία τους, το φετινό θερινό φεστιβάλ συνέχισε, όπως είχαμε επισημάνει και παλιότερα, τη «στροφή» του σε νέα ονόματα, νέες ανακαλύψεις και νέες αντιλήψεις περί κινηματογραφικής γραφής, φέρνοντας ένα αέρα ανανέωσης και αντανακλώντας ευρύτερα προβλήματα της παγκοσμιοποιημένης μας εποχής. Φυσικά στο κόκκινο χαλί συνέχισε να γίνεται παιχνίδι ανάμεσα στις νέες τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας μετά την πανδημία και τις κοσμοπολίτικες φωτογραφήσεις αλήστου καλλιτεχνικής μνήμης αστέρων που κάνουν ένα passage για να γίνεται ντόρος στα κουτσομπολίστικα έντυπα και media, απονέμοντας και κανένα βραβείο για το glamour του πράγματος.    

Για να ανακεφαλαιώσουμε, ό,τι είπαμε και πέρυσι ισχύει και φέτος: Όσο θα υπάρχουν νέοι άνθρωποι με επείγουσες ανάγκες καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και παλιές καραβάνες που δεν καταθέτουν τα όπλα, τόσο θα υπάρχουν ταινίες που θα κάνουν αίσθηση και θα ξεχύνονται κάθε χρόνο από την Κρουαζέτ σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ghahreman (A Hero)

Φέτος λοιπόν τα τρία κύρια βραβεία του Φεστιβάλ μοιράστηκαν σε πέντε (!) εντελώς διαφορετικού ύφους και προβληματισμού ταινίες που αναμένεται να συζητηθούν. Όπως φυσικά αναμένεται να χαλάσει κόσμο και η Benedetta, η νέα ταινία-σκάνδαλο του Paul Verhoeven που τραβάει σε αισθησιακά άκρα μια αληθινή, καταγεγραμμένη ιστορία λεσβιακού ερωτικού πάθους μεταξύ καλογραιών σε μοναστήρι του 17ου αιώνα. Η Virginie Efira και η Δάφνη Πατακιά βάζουν φωτιά στην οθόνη και στα media που μιλούν για βλασφημία ενώ η ταινία έφυγε με άδεια χέρια από την Κρουαζέτ.

Ακολουθεί παρακάτω το Palmares του Φεστιβάλ.

Χρυσός Φοίνικας

Titane της Julia Ducournau

Ένα μακάβριο βίαιο θρίλερ από την δημιουργό του Raw. To trailer αφήνει στόματα ορθάνοιχτα!

GRAND PRIX

ΕΞ ημισείας στους:

Asghar Farhadi για το δραματικό Ghahreman (A Hero) και

Juho Kuosmanen για το Hytti nro 6 (Compartment Number 6)

Ο διάσημος Ιρανός δημιουργός του Χωρισμού και του Εμποράκου τσιμπάει αυτή τη φορά το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο του Φεστιβάλ όπως εξάλλου και ο γνώριμος στις Κάννες 43χρονος Φινλανδός δημιουργός της «Πιο ευτυχισμένης μέρας στη ζωή του Όλι Μάκι».

Βραβείο της Επιτροπής (Prix Du Jury)

Και αυτό το βραβείο φέτος απονεμήθηκε εξ ημισείας σε 2 ταινίες:

Στο δράμα του Ισραηλινού δημιουργού των Συνώνυμων Nadav Lapid, Ha’Berech (Ahed’s Knee) και στην νέα ταινία του πολυβραβευμένου Ταϊλανδού Apichatpong Weerasethakul Memoria, μια αγγλόφωνη διεθνή συμπαραγωγή με την Tilda Swinton.

 

DRIVE MY CAR

Εκτός από τα παραπάνω κύρια βραβεία απονεμήθηκαν κι άλλα πολλά ακόμη βραβεία (σύνολο γύρω στα 30!), τα σημαντικότερα από τα οποία παρατίθενται ως εξής:

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Στον Leos Carax, για την Annette με τον Adam Driver και την Marion Cotillard.

Βραβείο Σεναρίου

Στον Ryûsuke Hamaguchi για το τρίωρο Drive My Car.

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου

Στον Caleb Landry Jones για το ρόλο ενός μαζικού δολοφόνου στο θρίλερ Nitram του Αυστραλού Justin Kurzel

NITRAM

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου

Στην Renate Reinsve για την δραματική κομεντί του Joachim Trier Verdens verste menneske (The Worst Person in the World) από τη Νορβηγία

Βραβείο Caméra d'Or

Η Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απονεμήθηκε φέτος στην Antoneta Alamat Kusijanović από την Κροατία για την ταινία της Murina.

Το τμήμα Un Certain Regard (Ένα κάποιο βλέμμα)

Un Certain Regard Award: Unclenching the Fists, Ρώσικο γυναικείο δράμα της Kira Kovalenko που εξελίσσεται στη Βόρεια Οσσετία του Καυκάσου

Jury Prize: Grosse Freiheit (Great Freedom) του Sebastian Meise, gay δράμα στη μεταπολεμική Γερμανία με τον ανερχόμενο Γερμανό σταρ Φραντς Ρογκόφσκι.

GROSSE FREIHEIT

Το τμήμα Cinéfondation

1ο βραβείο στην ταινία The Salamander Child του Theo Degen

Το τμήμα Semaine de la Critique (Εβδομάδα της Κριτικής)

Το μεγάλο βραβείο του τμήματος (Grand Prix Nespresso)
πήγε στο Αιγυπτιακό (ελληνικής συμπαραγωγής) Feathers, μια δραματική οικογενειακή παραβολή, σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Omar El Zohairy.

Το τμήμα DIRECTORS’ FORTNIGHT

Europa Cinemas Label: A Chiara, η νέα ταινία του γνωστού στους Έλληνες σινεφίλ Jonas Carpignano

Society of Dramatic Authors and Composers Prize: Les Magnetiques (Magnetic Beats), Γαλλογερμανικό δράμα του Vincent Maël Cardona.

Queer Palm

Η νέα ταινία της Catherine Corsini με τίτλο La Fracture (The Divide) και με πρωταγωνίστρια τη Valeria Bruni Tedeschi

Short Films Palme d’Or

All the Crows in the World σε σκηνοθεσία Tang Yi

Το Βραβείο, τέλος της Οικουμενικής Επιτροπής πήγε στον Ryûsuke Hamaguchi για το Drive My Car ενώ με τιμητικό Φοίνικα βραβεύτηκαν η Jodie Foster και ο Marco Bellocchio.

Παρακάτω κάποια trailer για να μας ανοίξουν την όρεξη…

TITANE

BENEDETTA

HA’BERECH (AHED’S KNEE)

ANNETTE

NITRAM

GROSSE FREIHEIT