Σπανός: Μια παράσταση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δωδώνης

Tη μουσικοθεατρική παράσταση «Σπανός», βασισμένη στην ομώνυμη βυζαντινή σατιρική ακολουθία, ανεβάζει η καλλιτεχνική ομάδα «Οθόνιον» στις 8 και 9 Αυγούστου, στις 21:00, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού. 

Ο Δήμαρχος Δωδώνης, κύριος Χρήστος Ντακαλέτσης σχολιάζει για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ: «Η αρχική σύλληψη της ιδέας του Δήμου Δωδώνης, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να αναδείξουν το Αρχαίο Θέατρο, μετατρέπεται πλέον στον κορυφαίο θεσμό του Αυγούστου που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Το Φεστιβάλ Δωδώνης, ο μικρός μας ‘θησαυρός” επιτρέψτε μου να πω, έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να φιλοξενείται χωροταξικά, ως επί το πλείστον στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, δηλαδή στον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο. Δεδομένου του καλλιτεχνικού προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ αλλά και εξαιτίας του πλεονεκτήματος του Δήμου μας να βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, φιλοδοξούμε ότι και φέτος οι εκδηλώσεις μας θα καταστούν πόλος έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες όλης της Ηπείρου». 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση αξιοποιεί ως βασικό άξονα το κορυφαίο βυζαντινό έργο που επιγράφεται Ακολουθία του ανοσίου τραγογένη σπανού. Πρόκειται για μια μοναδική σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου σε μορφή εκκλησιαστικής ακολουθίας, που είναι γραμμένη σε δημώδη γλώσσα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Λογοτεχνικά, η παράδοση του Σπανού φθάνει έως τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος είχε συνθέσει μια ομάδα σατιρικών ύμνων. Μέσα από τη σύμβαση του ενυπνίου η παράσταση είναι ένας ποιητικός στοχασμός για τη μοναξιά και τη δοκιμασία στην έρημο, το ευάλωτο και εύθραστο του εαυτού, του διαφορετικού ανθρώπου που θεωρείται «μη φυσιολογικός» και στιγματίζεται συλλογικά.  Ένας σπανός ταπεινός καλόγερος ζει απομονωμένος σε ένα αντρικό μοναστήρι. Το καθαρό του πρόσωπο και η ευγένεια τον κάνουν στόχο σε μια ομάδα μοναχών οι οποίοι τον πειράζουν με αστεία και δοκιμάζουν την πίστη του στον Θεό. Ένα βράδι, ενώ προσευχόταν, ο μοναχός κοιμάται. Στον ύπνο του, μέσα σε όνειρο, εμφανίζονται τα μέλη της μοναστικής κοινότητας να επιτελούν μια παράξενη λειτουργία ειδικά για αυτόν και μάλιστα τον εξαναγκάζουν να λάβει μέρος. Είναι η ακολουθία για τον σπανό καλόγερο που είναι τόσο διαφορετικός και θεωρείται λειψός από τους υπόλοιπους «κανονικούς» μοναχούς. 

 

Συντελεστές παράστασης

Σύλληψη, κείμενο, σκηνοθεσία:  Ιωσήφ Βιβιλάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός

Μουσική: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης

Φωτισμός: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη

Ήχος: Αλέξανδρος Παπαευθυμίου

Ερμηνευτές

Σπανός: Στεφανία Γουλιώτη

Παίκτης σκιών Α΄: Άθως Δανέλλης

Παίκτης σκιών Β´: Νικόλας Τζιβελέκης

Βοηθός παικτών: Κατερίνα Μιχαλάκη

Χορός ψαλτών - τραγουδιστών

Κορυφαίος πρωτοψάλτης: Αχιλλέας Χαλδαιάκης

Μέλη χορού-μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Μηλιώτης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου, Θεολόγος Παπανικολάου, Γιάννης Πλευρίτης, Χάρης Τρασάνης, Ηλιάνα Φιλέα, Νίκος Χαλδαιάκης

 

ΙΝΦΟ

Υπουργείο Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

«Σπανός»

Παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη βυζαντινή σατιρική ακολουθία 

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

8 & 9 Αυγούστου στις 21.00

Προκράτηση θέσεων στην πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτισμού

στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://digitalculture.gov.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ