Free Guy

Παραγωγή: ΗΠΑ 2021 

Συμπαραγωγοί: Καναδάς/Ιαπωνία 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια  Φαντασίας

* * *

Σκηνοθεσία: Shawn Levy

Πρωταγωνιστούν: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi, Utkarsh Ambudkar, Camille Kostek, Aaron W Reed, Joe Keery, Lil Rel Howery και ο Alex Trebek.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Guy είναι ένας ταπεινός ταμίας τράπεζας που ζει εκπέμποντας θετικότητα και αισιοδοξία. Χαρούμενος και ζωηρός όπως είναι, σοκάρεται όταν ανακαλύπτει ότι δεν είναι παρά ένας εφεδρικός παίκτης ενός ιδιαίτερα βίαιου open-world videogame, του Free City. Τότε ο Guy αποφασίζει να γίνει ο ήρωας της δικής του ιστορίας, να γίνει ο τύπος που θα σώσει τον ίδιο του τον κόσμο, προτού να είναι πολύ αργά.

Αυτός ο τυπάκος ο Guy που ορίζεται ως free-ελεύθερος από τον τίτλο της ταινίας κουβαλάει την αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ετερόφωτης ύπαρξης, όντας ευχαριστημένος μέχρι που ανακαλύπτει την ελευθερία της βούλησης. Ο Ryan Reynolds δεν αποδεικνύει απλώς ως Guy την πλούσια κωμική του φλέβα αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα καθώς μοιάζει να ερμηνεύει ένα γλυκό απλοϊκό χαρακτήρα και ταυτόχρονα  να τον παρατηρεί από έξω καθώς αυτός συνειδητοποιεί (με λίγη εξωτερική βοήθεια) τις παραμέτρους της υπόστασής του.

Η ζωή σαν video game, με λίγους και εκλεκτούς να κινούν τα νήματα και με την πλειοψηφία να ανήκει στο είδος των NPC των non playable characters, ποτέ δεν ήταν πιο χαρούμενα ελκυστική και ταυτόχρονα πικρόχολα σαρκαστική όσο στη νέα ταινία του Σον Λέβι δημιουργού του franchise της Νύχτας στο Μουσείο, όπου στο σενάριο έχει βάλει το χεράκι του ο Ζακ Πεν του Ready Player One. Πολλές οι εκλεκτικές συγγένειες της ταινίας με θρύλους όπως το Truman Show ή το Matrix αλλά και ιδιαίτερη η πολύχρωμη αισθητική της που παραπέμπει στα Lego Movies, με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Τάικα Γουαιτίτι να κλέβει την παράσταση στο ρόλο του κακού μεγιστάνα των ψηφιακών παιχνιδιών. Ενός «κακού» με όλα τα χαρακτηριστικά ενός enfant terrible της silicon valley, που πουλάει στις μάζες video games που προπαγανδίζουν την τυφλή βία ερχόμενος σε σύγκρουση με την νεαρή κατασκευάστρια ενός «φιλειρηνικού» λογισμικού που της έκλεψε και που η ίδια προσπαθεί να ανακτήσει μπαίνοντας στον κόσμο του Guy ως avatar με καταλυτικά αποτελέσματα.

Συνολικά, το Free Guy, χωρίς να πρωτοτυπεί ιδιαίτερα θεματικά, παραμένει ένα αξιολάτρευτο καλοφτιαγμένο ψηφιακό παραμύθι που κρύβει αρκετούς σινεφίλ άσσους προς ανακάλυψη.  

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.08.21