Billy Liar – Μπίλι ο Ψεύτης (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Βρετανία – 1963 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

* * * *

Σκηνοθεσία: John Schlesinger

Πρωταγωνιστούν: Tom Courtenay, Julie Christie, Wilfred Pickles, Mona Washbourne, Ethel Griffies, Finlay Currie, Gwendolyn Watts, Helen Fraser, Leonard Rossiter, Rodney Bewes, George Innes, Leslie Randall.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Μπίλι, νέος και φέρλεπις υπάλληλος γραφείου κηδειών, μπορεί να είναι χαμηλών τόνων στην καθημερινή του ζωή αλλά στην φαντασία του οργιάζει κυριολεκτικά. Καθώς συνεχώς ονειροπολεί, το μυαλό του ταξιδεύει στην Αμβροσία, ένα μυθικό βασίλειο στο οποίο είναι είτε βασιλιάς, είτε εραστής, είτε οποιοσδήποτε ήρωας που θα ανταπεξέρχονταν στις αληθινές καταστάσεις της ζωής του. Αυτό είναι όλο λοιπόν; Ο Μπίλι είναι απλά ένας ανεύθυνος ονειροπόλος που δεν ξέρει τι θέλει; Θα μπορέσει, άραγε, να βγει από αυτό το τέλμα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή αλλά και την πριγκίπισσά του; 

Ένα έξοχο δείγμα του free cinema, του ρεαλιστικού Βρετανικού σινεμά των 60s, ο Μπίλι ο Ψεύτης παραμένει αγέραστος και αστραφτερός όπως την εποχή που η Βρετανία έβγαινε από τις μακροχρόνιες συνέπειες του πολέμου και ετοιμαζόταν για την pop culture επανάστασή της ! Μια ταινία σταθμός, με έναν ήρωα αντισυμβατικό που κάθε φορά κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, καθώς προσπαθεί να βάλει τη ζωή του σε νέες ρεαλιστικές βάσεις. Το καταφύγιο όμως της φαντασίας μπροστά στην άχαρη καθημερινότητα μιας ζωής με πολύ λίγες προοπτικές διαφυγής είναι πάντα εκεί έτοιμο να καθησυχάαει την ψυχή του αλλά και να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει το όνειρο!

Εξαιρετική διασκευή, γεμάτη καυστικό χιούμορ, του θεατρικού έργου του Κιθ Γουότερχαουζ με τον ίδιο να συνεργάζεται στο σενάριο, υποδειγματικό μοντάζ, λαμπερή ασπρόμαυρη φωτογραφία και τυπική βρετανική τελειότητα στις ερμηνείες συντελούν στο σπουδαίο αποτέλεσμα μιας ταινίας που αποτέλεσε μια από τις μεγάλες επιτυχίες του συχνά υποτιμημένου Τζον Σλέσινγκερ.  Δύο περίπου χρόνια μετά, ο ίδιος υπέγραψε το «Ντάρλινγκ» που καθιέρωσε την Τζούλι Κρίστι και έκανε τους πάντες να μιλούν για μια νέα κινηματογραφική γλώσσα που καθόρισε την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του '60.

Υποψήφιο για έξι Bafta - συμμετοχή στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βενετίας. 

Διανομή: Bibliotheque 

Στις αίθουσες από 12.08.21