De Gaulle – Ντε Γκωλ

Παραγωγή: Γαλλία  2020 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Ιστορικό Δράμα

* * ½

Σκηνοθεσία: Gabriel Le Bomin

Πρωταγωνιστούν: Lambert Wilson, Isabelle Carré, Olivier Gourmet, Catherine Mouchet, Pierre Hancisse, Sophie Quinton, Gilles Cohen, Laurent Stocker, Alain Lenglet, Philippine Leroy-Beaulieu, Tim Hudson, Nicolas Vaude, Philippe Laudenbach, Clémence Hittin, Félix Back. Lucie Rouxel.

ΣΥΝΟΨΗ: 1940: Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκωλ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

Η ταινία του Γκαμπριέλ Ντε Μπομέν αποδίδει με γνησιότητα ένα κρίσιμο κεφάλαιο της Γαλλικής Ιστορίας του 20ου αιώνα, χωρίς να αποφεύγει τις κακοτοπιές μιας παρωχημένης και  ελαφρά στομφώδους αφήγησης και χωρίς να καταφέρνει να δώσει το απαιτούμενο συναισθηματικό βάθος στον βασικό της ήρωα. Μένοντας στην ηρωική επιφάνεια των γεγονότων παραδίδει ένα αξιοπρεπές θέαμα που πολύ θα ήθελε να είναι το Γαλλικό αντίστοιχο του περίφημου Darkest Hour πλην όμως αναλώνεται ανάμεσα στο βερμπαλιστικό πολεμικό θέαμα και το δράμα εποχής που ευτυχώς διαθέτει τρεις αξιόλογους ερμηνευτές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Αν και η ταινία είχε σχετικά μεγάλη επιτυχία φθάνοντας σχεδόν το 1 εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, δεν είναι ακριβώς η ταινία που θα δικαιώσει έναν τόσο σπουδαίο ηγέτη όπως ο Ντε Γκωλ.

Διανομή: NEO Films

Στις αίθουσες από 12.08.21