Young Frankenstein – Φρανκενστάιν Τζούνιορ (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1974 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

* * * * ½

Σκηνοθεσία: Mel Brooks

Πρωταγωνιστούν: Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman, Peter Boyle, Cloris Leachman, Teri Garr, Kenneth Mars, Richard Haydn, Liam Dunn, Danny Goldman.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Δόκτωρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν έρχεται στην Τρανσυλβανία για να κληρονομήσει τον πύργο του παππού του. Μαζί με τον πύργο κληρονομεί τον καμπούρη υπηρέτη και την παρανοϊκή οικονόμο, που του δίνουν την έμπνευση να κάνει αυτό που έκανε και ο παππούς του, δηλαδή να δίνει ζωή. Σύντομα τα πειράματά του θα πετύχουν… μόνο που το τέρας που θα προκύψει αυτή τη φορά δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο ως τώρα.

Η διαχρονικά αστεία αυτή παραλλαγή του κλασικού μυθιστορήματος της Mary Shelley θα μπορούσε και να συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα τρόμου της Universal της δεκαετίας του 1930, τόσο τέλεια είναι η καλλιτεχνική ανασύσταση του φρικιαστικά ρομαντικού ύφους ταινιών όπως η Μνηστή του Φρανκενστάιν και άλλων κλασσικών δημιουργιών του είδους. Θα μπορούσε, αν κάθε πλάνο, κάθε σεκάνς δεν «τιναζόταν στον αέρα» από την εκκωφαντικά υπερβολική μεταγραφή αυτού του ύφους μέσα από σενάριο, ατάκες και ερμηνείες που είναι αδύνατον να αφήσουν θεατή να μην ξεκαρδιστεί από τα γέλια! 

Και μόνο η επανάληψη της κλασσικής ιαχής «Μπλούχερ!», το άκουσμα του ονόματος της οικονόμου του Πύργου που ερμηνεύει αριστοτεχνικά η μεγάλη Κλόρις Λίτσμαν, ήταν αρκετή για να στείλει το κοινό της εποχής στους διαδρόμους να κυλιέται από το γέλιο. 

Κορυφαία στιγμή της συνεργασίας Μελ Μπρουκς και Τζιν Γουάιλντερ παραμένει φρέσκια και ολοζώντανη, έτοιμη να ανακαλυφθεί από τα νεότερα κοινά, 47 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία της. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 19.08.21