Bacurau

Παραγωγή: Βραζιλία  2019 

Σε συμπαραγωγή με τη Γαλλία 

Διάρκεια: 131 λεπτά

Είδος: Δραματικό Γουέστερν  

* * * *

Σκηνοθεσία: Juliano Dornelles & Kleber Mendonça Filho

Πρωταγωνιστούν: Bárbara Colen, Thomas Aquino, Silvero Pereira, Sônia Braga, Udo Kier, Thardelly Lima, Rubens Santos, Wilson Rabelo, Carlos Francisco, Luciana Souza, Karine Teles, Antonio Saboia, Buda Lira, Clebia Sousa, Danny Barbosa, Edilson Silva.

ΣΥΝΟΨΗ: Μερικά χρόνια από σήμερα: Στο Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή Βραζιλιάνικη ενδοχώρα, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για την κηδεία της Καρμελίτα, της αξιοσέβαστης γερόντισσας του χωριού, που έφυγε πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια. Λίγες μέρες αργότερα, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες καθώς το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί κάπου όχι πολύ μακριά… 

Bacurau 17 χλμ. Αν πας, πήγαινε εν ειρήνη...

Κατ’ αρχήν τι σημαίνει Bacurau για τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα;

Σύμφωνα με τον συνσκηνοθέτη Ζουλιάνο Ντορνέλες σημαίνει η τελευταία ευκαιρία να γυρίσεις σπίτι: «Είναι ένα νυκτόβιο πουλί με εξαιρετικό καμουφλάζ όταν κάθεται πάνω σ’ ένα κλαδί. Είναι μια σύντομη, δυνατή λέξη που επικαλείται κάτι μυστήριο, που είναι εκεί, στο σκοτάδι, ζωντανό αλλά που δεν το βλέπει κανείς, κάτι που θα το παρατηρήσεις μόνο αν θέλει το ίδιο να το παρατηρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το χωριό Bacurau: ξέρει από σκοτάδι, ξέρει πώς να μην προκαλεί την προσοχή. Για την ακρίβεια προτιμά να περνά απαρατήρητο. Το λέει ακόμα και στην ταμπέλα, στον δρόμο. Αν πας εκεί, να πας ειρηνικά». 

Ειρηνικά επιστρέφει εκεί η ηρωίδα μας Τερέζα για την κηδεία της γερόντισσας αλλά αυτό που βρίσκει δεν είναι καθόλου ειρηνικό. Είναι ένα σκηνικό που βράζει, ένας μικρόκοσμος του οποίου έχει ανατραπεί η ισορροπία από εξωτερικούς παράγοντες και που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακαθόριστης-ίσως μεταφυσικής ίσως και όχι-απειλής. Όταν αυτή η απειλή γίνεται πραγματικότητα, το αίμα αρχίζει να κυλάει άφθονο και το γουέστερν γίνεται θρίλερ και συναντά το κλασικό cinema novo της Βραζιλίας του 60 με τους cangaceiros, τους παράνομους πιστολέρο που ίσως να είναι τελικά οι «καλοί» της υπόθεσης.

Μια απίστευτα πλούσια σε εικόνες και νοήματα ταινία, που επικεντρώνοντας τη δράση της στη φτωχή ενδοχώρα της αχανούς Βορειοανατολικής Βραζιλίας, μας παραδίδει ένα σαρωτικό και απόλυτα ειρωνικό πορτραίτο ενός μεταμοντέρνου ιμπεριαλισμού, αδίσταχτου και αιμοσταγούς όπως στις παλιές καλές μέρες της σφαγής των Ινδιάνων. Μόνο που τα πράγματα εδώ αντιστρέφονται και οι κάπως αλλόκοτοι χωρικοί του Bacurau ξέρουν πώς να απαντήσουν στις «προκλήσεις» του πολιτισμού.

Σινεφίλ απόλαυση από τον δημιουργό του επίσης εξαίρετου Aquarius που είχαμε δει παλαιότερα, τον Κλέμπερ Μεντόζα Φίλιου που εδώ συνεργάζεται για πρώτη φορά σκηνοθετικά με τον μέχρι τώρα σκηνογράφο του Ζουλιάνο Ντορνέλες.

Πέρα από το Χόλιγουντ και την Ευρώπη, υπάρχει ένα άλλο σινεμά που αναδύεται, με διαφορετικό βλέμμα, αισθητική και ιδεολογία, ένα σινεμά δυστοπικό και επείγον που η ζοφερή πραγματικότητα των χωρών παραγωγής του, του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην τρέχουσα παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή.  

Διανομή: Cinobo 

Σε επιλεγμένες αίθουσες από 26.08.21 και σύντομα αποκλειστικά στην πλατφόρμα www.cinobo.com