Candyman

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Σε συμπαραγωγή με τον Καναδά 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Τρόμου

* * ½

Σκηνοθεσία: Nia DaCosta

Πρωταγωνιστούν: Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett, Colman Domingo, Kyle Kaminsky, Vanessa Williams, Brian King, Miriam Moss, Rebecca Spence, Carl Clemons-Hopkins, Christiana Clark, Michael Hargrove, Rodney L Jones III, Heidi Grace Engerman και ο Tony Todd.

ΣΥΝΟΨΗ: Σικάγο 1977: Μια σειρά από φρικιαστικά εγκλήματα συγκλονίζει την υποβαθμισμένη περιοχή του Καμπρίνι-Γκριν. Σικάγο 2019: Τίποτα δεν θυμίζει το Καμπρίνι Γκριν εκείνης της εποχής καθώς έχει έρθει όπως λέμε «η ανάπτυξη». Εκεί όπου ζουν πλέον ευκατάστατοι millennials, θα μετακομίσει σε ένα πολυτελές λοφτ ένα νέο ζευγάρι: ένας εικαστικός καλλιτέχνης και η διευθύντρια μιας γκαλερί. Καθώς ο ήρωας μας μοιάζει να έχει χάσει την καλλιτεχνική του έμπνευση, συναντά τυχαία μια παλιά κάτοικο της περιοχής η οποία τον εκθέτει στον τρομακτικό μύθο του Candyman. Η αγωνία του ήρωα να εδραιωθεί στην καλλιτεχνική σκηνή του Σικάγο τον ωθεί σε μια μακάβρια συναλλαγή, με ανταλλάγματα που ανοίγουν τις πύλες σε ένα πολύπλοκο παρελθόν που απειλεί την πνευματική του ισορροπία. Ένα νέο κύμα τρόμου θα εξαπλωθεί και θα τον φέρει αντιμέτωπο με το άγνωστο παρελθόν του και με ένα φρικτό πεπρωμένο. 

Ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης του Get Out Τζόρνταν Πιλ βρίσκεται πίσω από αυτή την  κινηματογραφική αναβίωση του τρομακτικού αστικού μύθου του «Candyman» που πρωτοείδαμε στην ομώνυμη ταινία ορόσημο του 1992 με τη Βιρτζίνια Μάντσεν. Εκείνη η ταινία σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βρετανού Μπέρναρντ Ρόουζ, βασιζόταν στο διήγημα του συγγραφέα Κλάιβ Μπάρκερ με τίτλο “The Forbidden”. Αυτή τη φορά ο Τζόρνταν Πιλ επιχειρεί να «εκσυγχρονίσει» το μύθο και να τον προσαρμόσει στη σύγχρονη πραγματικότητα της μαύρης κουλτούρας, συνδέοντας τον τρόμο με την πολιτική ανάλυση και μετατρέποντας έναν ανατριχιαστικό αστικό μύθο σε αλληγορία για τον ρατσισμό και τη φυλετική βία στη σύγχρονη Αμερική. Το καταφέρνει; Η απάντηση είναι όχι απόλυτα. Στην προσπάθεια του να πει πολλά πράγματα μαζί, ανακατεύει τόσο την πλοκή που ανάμεσα στις πολλές ανατροπές και τα σεναριακά «ευρήματα» χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μπάλα!

Ευτυχώς την παρτίδα σώζει η, όπως αποδεικνύεται εδώ, πολύ ταλαντούχα σκηνοθέτης Νία ΝταΚόστα που εντυπωσιάζει τόσο με την εικαστική της αντίληψη όσο και με τον αλάνθαστο ρυθμό με τον οποίο σκηνοθετεί αυτή τη μοντέρνα μετενσάρκωση του μύθου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι η Νία ΝταΚόστα αυτή τη στιγμή σκηνοθετεί το σίκουελ της Captain Marvel, όντας η πρώτη μαύρη γυναίκα που σκηνοθετεί για την Marvel.

Συνοψίζοντας, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον Τζόρνταν Πιλ να αποφύγει την καλλιτεχνική μετενσάρκωση του σε δημαγωγό α λα Όλιβερ Στόουν και να επιστρέψει στις καλές μέρες του Get Out. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 26.08.21