Annette – Ανέτ

Παραγωγή: Γαλλία  2021 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο/Γερμανία/ΗΠΑ/Ιαπωνία/Μεξικό/Ελβετία 

Διάρκεια: 141 λεπτά

Είδος: Δραματικό Μιούζικαλ   

* * * *

Σκηνοθεσία: Leos Carax

Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Devyn McDowell, Angèle, Natalia Lafourcade, Ron Mael, Russell Mael.

ΣΥΝΟΨΗ: Ένας αντισυμβατικός και αυτοκαταστροφικός stand-up κωμικός και μια διεθνούς φήμης σοπράνο ζουν έναν παθιασμένο έρωτα, αποκτούν ένα μυστηριώδες κοριτσάκι μ' ένα ξεχωριστό πεπρωμένο, την Ανέτ, αλλά η σχέση τους αρχίζει να καταρρέει όταν η καριέρα του πρώτου παίρνει την κάτω βόλτα.

Ο Λεός Καράξ παίρνει το αγαπημένο του θέμα, παθιασμένο αντισυμβατικό love story όπου boy meets girl και μετά όλα δεν πάνε καλά, και δημιουργεί ένα παραμυθένιο μεταμοντέρνο magnus opus με βάση το μιούζικαλ που έγραψαν οι Αμερικανοί αδελφοί Μάελ, οι θρυλικοί Sparks. Φτιάχνοντας την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, μας προσφέρει μια εκπληκτικής φόρμας κινηματογραφική κατασκευή που θολώνει τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το θέαμα, που αποστασιοποιείται και ταυτόχρονα παθιάζεται με τους χαρακτήρες της, που αναδίδει μια ανάσα μουσικότητας ανάμεσα στη σκοτεινή οπερέτα του Στίβεν Σόντχαιμ και τη ροκ όπερα των 70s όπως θα τη φαντάζονταν ο Μπρεχτ αλλά και ο Λαρς φον Τριρ.

Το θέμα οφείλει τα μέγιστα σε κλασσικές ιστορίες αυτοκαταστροφικού πάθους όπως το Ένα αστέρι Γεννιέται ή το Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη του Σκορσέζε μόνο που αυτή τη φορά η αυτοκαταστροφική μανία του άνδρα φθάνει στα άκρα με τη βία του να γίνεται αντικείμενο #metoo καταδίκης και την κορύφωση να οδηγεί σε μια τραγική έξοδο άνευ από μηχανής θεών.

Πάνω από όλα όμως η Ανέτ είναι σινεμά με Σ κεφαλαίο! Είναι θέαμα, μουσική, ρομάντζο και φυσικά δύο παγκόσμιοι σταρ εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους: ο Άνταμ Ντράιβερ που κατακτά κυριολεκτικά την οθόνη με τον επιβλητικό του όγκο και τη σκοτεινή του λάμψη που πάει γάντι στον χαρακτήρα και η Μαριόν Κοτιγιάρ που εδώ λες και γεννήθηκε για να ερμηνεύσει μια εύθραυστη ντίβα της όπερας.

Μια ταινία εμπειρία. Αλλά μήπως και ποια ταινία του Λεός Καράξ δεν είναι εμπειρία ! Μια λαμπερή προσθήκη στο σύμπαν του ιδιόρρυθμου δημιουργού των Εραστών της Γέφυρας και του Holy Motors, που σε δέκα χρόνια από σήμερα θα είναι κλασική…ή θα έχει γίνει ήδη ντεμοντέ. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 02.09.21 

 

Ακούστε το υπέροχο σάουντρακ της ταινίας εδώ:

https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kinBGXyunP6DJc47ovkcCz5J4kaSo24Z4 

https://open.spotify.com/album/53wesmaEPq7E4NwxNB8yET?si=_8iKgztJQqKnxEdTw5Vqxg&dl_branch=1