Malignant – Η Ενσάρκωση του Κακού

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Σε συμπαραγωγή με Κίνα/Ρουμανία 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Τρόμου   

* *  

Σκηνοθεσία: James Wan

Πρωταγωνιστούν: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young, Michole Briana White, Jacqueline McKenzie, Ingrid Bisu, Paula Marshall, Jake Abel.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Μάντισον παραλύει όταν αρχίζει να βλέπει σοκαριστικά οράματα με φρικτές δολοφονίες. Το μαρτύριό της κλιμακώνεται όταν ανακαλύπτει ότι οι εφιάλτες της δεν είναι παρά τρομακτικές αλήθειες.

Όπως δήλωσε ο Μαλαισιανός μετρ του σύγχρονου horror Τζέιμς Γουάν «…Ανάμεσα στον Aquaman και τις ταινίες του σύμπαντος του Conjuring ένιωσα ότι θέλω να καθαρίσω τον ουρανίσκο μου και να αφήσω λίγο τις ταινίες με υπερήρωες και φαντάσματα και να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Είχε μεγάλη σημασία για εμένα να κάνω κάτι πρωτότυπο. Κάτι τολμηρό. Η Ενσάρκωση του Κακού είναι εμπνευσμένη από τις ταινίες που αγάπησα όταν ήμουν μικρός. Είναι μία αναφορά στο στυλ των θρίλερ του ’80 και του '90 δια χειρός Μπράιαν Ντε Πάλμα και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Ήθελα να το κάνω με τον δικό μου τρόπο. Ήταν η ευκαιρία να δοκιμάσω καινούρια πράγματα, όπως να εξερευνήσω νέα θέματα και ιστορίες, ενώ πειραματίζομαι με διαφορετική αισθητική. Ποιος ξέρει πότε θα βρω την ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι τέτοιο ξανά;» 

Αν πάντως τη βρει αυτή την ευκαιρία καλό θα είναι να βάλει λιγότερα και όχι τόσο ετερόκλητα υλικά στο κινηματογραφικό του mixer γιατί το αποτέλεσμα θα είναι βαρύ, δυσλειτουργικό και δύσπεπτο σαν αυτό το giallo που αλληθωρίζει προς τον Ντάριο Αρτζέντο και τα κλασσικά του αλλά και προς τα slasher movies της δεκαετίας του 80 με μια τάση μεταφυσικής προσέγγισης που μόνο ντε Πάλμα και Κρόνενμπεργκ δεν θυμίζει. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία έχει τις στιγμές της, είναι στρωτή αφηγηματικά και διαθέτει μια πρωτοτυπία στους φόνους αλλά το θέμα εξελίσσεται συχνά αθέλητα σε παρωδία. Κάτι σαν Αλμοδοβάρ τρόμου. Ίσως αργότερα κάποιοι το επανεκτιμήσουν ως cult. Προς το παρόν οι φαν του είδους θα διασκεδάσουν. Μέχρι εκεί… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 02.09.21