No Time to Die

Παραγωγή: Βρετανία  2021 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ 

Διάρκεια: 163 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια    

* * * *  

Σκηνοθεσία: Cary Joji Fukunaga

Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Lashana Lynch, Ralph Fiennes, Christoph Waltz, Ana de Armas, Ben Whishaw, Naomie Harris, Jeffrey Wright, Billy Magnussen, David Dencik, Rory Kinnear, Dali Benssalah, Eliot Sumner, Rae Lim, Lourdes Faberes, Priyanga Burford.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Τζέιμς Μποντ έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στη Τζαμάικα που θα διακοπεί απότομα όταν ένας παλιός γνώριμος, ο Φίλιξ Λέιτερ της CIΑ, θα εμφανιστεί για να ζητήσει τη βοήθειά του. Η αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα που έχει απαχθεί θα αποδειχθεί πιο σκοτεινή απ’ ό,τι έδειχνε και θα οδηγήσει στα ίχνη ενός μυστηριώδους «κακού», ο οποίος έχει στην κατοχή του μια επικίνδυνη, νέα τεχνολογία.

Εδώ είμαστε λοιπόν Τζέιμς, με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας. Κι εκεί που σκεφτόταν κανείς ότι ύστερα από τη μεγάλη αλλαγή που βίωσε η ανθρωπότητα τι θα μπορούσε να προσθέσει στην παγκόσμια συλλογική εμπειρία ένας ηλικιωμένος Βρετανός πράκτορας «στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος», έρχεται το No Time To Die να δώσει μια γροθιά στο στομάχι με ένα συγκλονιστικά συναισθηματικό και οπτικά μεγαλειώδες κλείσιμο πάνω από μισού αιώνα κινηματογραφικής ιστορίας. Και μάλιστα δια χειρός Αμερικανού σκηνοθέτη για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς (ο ικανότατος Κάρι Τζόσι Φουκουνάγκα που έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2014 από το πετυχημένο τηλεοπτικό θρίλερ «True Detective») και με τη συνεργασία Αμερικανίδας σεναριογράφου!

Ένας ερμηνευτής τόσο αξιόλογος όπως ο Ντάνιελ Κρεγκ αποχαιρετά με μεγαλοπρέπεια το ρόλο που του χάρισε την παγκόσμια φήμη εδώ και δεκαπέντε χρόνια, προσθέτοντας στο χαρακτήρα που ερμήνευσε σε πέντε ταινίες, ένα απίστευτο συναισθηματικό βάθος και μια σεξπηρική νότα τραγικού, πολύ μακριά από τον σκληρό και γοητευτικό πράκτορα εκτελεστή των πρώτων ταινιών της σειράς. Όσο για την ιστορία, για την οποία πολύ λίγα μπορούμε να αποκαλύψουμε, θα λέγαμε ότι οι σεναριογράφοι που την επινόησαν (δεν βασίζεται σε έργο του Ίαν Φλέμινγκ) είτε είχαν το κληρονομικό χάρισμα για να τοποθετήσουν τον αγαπημένο μας πράκτορα στο μέσον μιας παγκόσμιας υγειονομικής συνομωσίας ή (το πιο πιθανό) είχαν την ευκαιρία στο διάστημα της μακράς καθυστέρησης της προβολής να «πειράξουν» λίγο την πλοκή, αφού όπως είχε ακουστεί παλιότερα υπήρξαν συμπληρωματικά γυρίσματα. Σε κάθε περίπτωση λίγο μας ενδιαφέρει, αφού έχουμε να κάνουμε με μια από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας περιόδου της σειράς που συνδυάζει σε ιδανικές δόσεις δράμα και δράση, συναίσθημα και αδρεναλίνη, διαθέτει υπέροχο μοντάζ και μια αριστουργηματική μουσική γέφυρα με το παρελθόν που κλείνει την ταινία, δίνοντας νέο νόημα στον τίτλο της.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι διαθέτει μια από τις καλύτερες (και μακροσκελέστερες) εισαγωγές όλων των εποχών σε ταινία Μποντ, με τον Τζέιμς, συνοδευόμενο από τη Μαντλέν Σουάν (για πρώτη φορά γυναίκα του Μποντ συνεχίζει το ρόλο της σε δεύτερη ταινία) να έρχεται στη γραφική Ματέρα της Ιταλίας για να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι με το μελαγχολικό ομώνυμο τραγούδι της Μπίλι Έϊλις. Ένα τραγούδι από τα σίγουρα οσκαρικά φαβορί του 2022 σε μια κούρσα που πιστεύουμε ότι θα φέρει κι άλλες υποψηφιότητες για την 25η ταινία Μποντ.

Αυτό ωστόσο που γνωρίζουμε είναι ότι ο Τζέιμς Μποντ θα επιστρέψει. Μας διαβεβαιώνουν οι παραγωγοί στους τίτλους τέλους και δεν έχουμε παρά να τους πιστέψουμε και να περιμένουμε. Αυτό που γνωρίζουμε επίσης είναι ότι η σκέψη ο επόμενος Μποντ να είναι γυναίκα έχει εγκαταλειφθεί ρητά αν και η εκπληκτική Λασάνα Λιντς που εδώ έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Πράκτορα 007 επί τη αποχωρήσει του Τζέιμς Μποντ τα καταφέρνει περίφημα. Το θέμα είναι λοιπόν ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά το ποιος θα αναλάβει τα πρακτορικά καθήκοντα μετά τον Κρεγκ. Υπομονή, we have all the time in the world…

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 30.09.21 

 

ΙΝΦΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ (Από τις σημειώσεις της παραγωγής)

Η παραγωγή του No Time To Die ήταν θηριώδης και τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά και χρονοβόρα. Η 25η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ με προϋπολογισμό 250 εκατ. δολάρια δεν θα άξιζε τίποτα λιγότερο. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στα κρύα και απομονωμένα δάση της Νορβηγίας και σε παραδοσιακά χωριά της Αυστρίας, προτού μεταπηδήσει στο θερμό, μεσογειακό κλίμα της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ματέρα. 

Ένα σημαντικό κομμάτι των γυρισμάτων έγινε και στην Τζαμάικα που αποτέλεσε σανατόριο και καταφύγιο του εμπνευστή του Μποντ, του συγγραφέα των κλασικών ιστοριών του 007, του Ιαν Φλέμινγκ. Άλλωστε μέρος των γυρισμάτων του «Dr. No» (1962) και του «Live And Let Die» (1973) είχαν γυριστεί στην Τζαμάικα. Φυσικά το Λονδίνο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γεωγραφία της κατασκοπικής δράσης, και ο Τζέιμς Μποντ αυτή τη φορά θα έρθει πιο κοντά από ποτέ με την πρωτεύουσα της Αγγλίας. 

Το No Time To Die σηματοδοτεί τα 60 χρόνια κινηματογραφικής ζωής για τον πράκτορα 007. Αυτή η ιστορία είναι και η πιο προσωπική για τον 007, καθώς κορυφώνει με σπάνιο τρόπο την αναβίωση του ήρωα στις τέσσερις τελευταίες ταινίες. Ο Τζέιμς Μποντ δεν έχει χρόνο να πεθάνει και θα ζει για πάντα. Και η κινηματογραφική του κληρονομιά θα παραμείνει εμβληματική. Το No Time To Die μας δίνει τον Τζέιμς Μποντ στην καλύτερή του περιπέτεια, με την πιο απροσδόκητη πλοκή, με την πιο ευφάνταστη σκηνοθεσία, με την πιο συγκλονιστική ιστορία. Μισός αιώνας κατασκοπείας, γοητείας και περιπέτειας, οδηγούσαν εδώ. 

Ο Ντάνιελ Κρεγκ δήλωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα πάιξει τον θρυλικό ρόλο του 007. Ο ηθοποιός κράτησε τον ρόλο για 14 χρόνια. Αυτό του δίνει το ρεκόρ του ηθοποιού με τα περισσότερα χρόνια εμπειρίας στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Στη δεύτερη θέση είναι ο Ρότζερ Μουρ που έμεινε στο ρόλο για 12 χρόνια, από το Live and Let Die (1973) μέχρι το A View to a Kill (1985). 

Ο Ντάνιελ Κρεγκ στα 51 του, γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία Μποντ. Ο Ρότζερ Μουρ ήταν 57 στο A View to a Kill (1985). 

Όσον αφορά τον αριθμό ταινιών, ο Κρεγκ έρχεται τρίτος, καθώς ο Σον Κόνερι και ο Ρότζερ Μουρ έχουν από 7 ταινίες στο ενεργητικό τους. 

Ο σκηνοθέτης Cary Joji Fukunaga που αντικατέστησε τον Danny Boyle στη θέση του σκηνοθέτη, είναι γνωστός για την τηλεοπτική σειρά True Detective (2014). Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικάνο σκηνοθέτη ταινίας με τον Μποντ. 

Ένας από τους λόγους που ο Ντάνιελ Κρεγκ εγκαταλείπει τον ρόλο είναι πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σκηνές δράσης λόγω της ηλικίας του. Επιπλέον, η σύζυγός του, Ρέιτσερ Γουάιζ του ζήτησε να μην επαναλάβει τον ρόλο, καθώς αγωνιούσε για τη σωματική του ακεραιότητα. 

Το Νο Time To Die δεν βασίζεται σε ιστορία του Ian Fleming όπως και το “Tomorrow Never Dies’ (1997), το “Die Another Day” (2002) το”Skyfall” (2012) και το “Never Say Never Again” (1983). 

Η σεναριογράφος Phoebe Waller-Bridge γίνεται η πρώτη γυναίκα που υπογράφει σενάριο του Μποντ μετά την Johanna Harwood που δούλεψε στα Dr. No (1962) και From Russia with Love (1963).