Γενεύη - Μοντρέ - Γκστάαντ

Γενεύη

Η ευρύτερη περιοχή της λίμνης της Γενεύης έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μερικά από τα εντυπωσιακότερα σκηνικά του Ελβετικού τοπίου που ασκεί διαχρονικά μία ακαταμάχητη έλξη στους φυσιολάτρες, τους φαν των σπορ του χιονιού, των ταξιδιάρικων ψυχών, αλλά και στους κοσμοπολίτες, όσοι πια έχουν σήμερα τις αντοχές να αποκαλούν τους εαυτούς τους με αυτόν τον τίτλο, τις δύσκολες μέρες που όλοι σήμερα βιώνουμε στην πατρίδα μας. Επειδή όμως όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα, ας αφήσουμε πίσω τις αρνητικές σκέψεις και ας ταξιδέψουμε έστω και νοερά σε αυτά τα πανέμορφα μέρη.

Όσοι επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Γενεύη εντυπωσιάζονται από τη συνύπαρξη τόσο πολλών γνωστών ονομάτων στον χώρο της μόδας και των αξεσουάρ, ειδικά στα είδη πολυτελείας και τα ακριβά ρολόγια. Σε αυτό συντελεί και η παράδοση που θέλει την Ελβετία να είναι η πατρίδα της τέχνης της ωρολογοποιίας.
Κάθετα από τον σιδηροδρομικό σταθμό, η Rue du Mont Blanc είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Η πραγματική όμως Μέκκα των καταναλωτών είναι η Rue du Rhone, που βρίσκεται στην απέναντι όχθη της λίμνης. Ο δρόμος είναι μια διαρκής πασαρέλα ανθρώπων από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι έρχονται για να ψωνίσουν, να κάνουν μπίσνες, αλλά και να απολαύσουν την αύρα που εκπέμπει η λίμνη της Γενεύης, με τα πάρκα της, το σιντριβάνι της και τις ατμοσφαιρικές γειτονιές της.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο συχνότερος επισκέπτης της είναι η ομίχλη, που της προσδίδει έναν τόνο μυστηρίου και ρομαντισμού. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την πόλη είναι η βόλτα με τα πλοιάρια μπροστά από την βόρεια όχθη Quai du Mont Blanc. Οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Αξίζει να δείτε...

Την παλαιά πόλη

Είναι η ομορφότερη γωνιά της Γενεύης. Έχει κτιστεί γύρω από την κορυφή του λόφου και βρίθει από ιστορικά κτίρια, όπως της Όπερας. Αρτιστική γειτονιά σε όλες τις εκφάνσεις της, αποτελεί πόλο έλξης για την νεολαία, αλλά και τους βιβλιοφάγους αφού υπάρχουν βιβλιοπωλεία με ιστορικά και σπάνια βιβλία όπως και αρκετά καφέ, ταβέρνες κ.α.

Το ρολόι των λουλουδιών

Το σήμα κατατεθέν της πόλης και σύμβολο της βιομηχανίας ρολογιού, είναι το διάσημο ρολόι των λουλουδιών, το οποίο θα συναντήσετε στην απέναντι όχθη, στους κήπους Anglais. Συνεχίζοντας κατά μήκος της Quai Gustave-Ador, σας περιμένουν η μαρίνα με τα σκάφη και το μεγάλο πάρκο της πόλης.

Το μουσείο Ρολογιού Patek Phillippe και το μουσείο Τέχνης και ιστορίας

Το μουσείο φιλοξενεί μία πλούσια διαχρονική συλλογή από Ελβετικά ρολόγια, αλλά και 7000 βιβλία σχετικά με την ωρολογοποιία. Το μουσείο τέχνης και Ιστορίας παρουσιάζει μία πολυσήμαντη έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα, εκθέματα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

Η γειτονιά του Carouge

Είναι μία παραδοσιακή μεσαιωνική συνοικία, αλλά με έντονα τα μεσογειακά χαρακτηριστικά στην αρχιτεκτονική. Στα κοσμοπολίτικα σοκάκια της θα συναντήσετε παραδοσιακές ταβέρνες, μπαράκια, καταστήματα μόδας και galleries. Η πρόσβαση γίνεται με την χρήση του τραμ 12 και 13.

Μοντρέ

Απέχει μία ώρα με το τρένο, από την Γενεύη, μέσω μίας μαγικής & ατμοσφαιρικής διαδρομής δίπλα από τις όχθες της λίμνης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν το Μοντρέ Ελβετική Ριβιέρα, λόγω του ήπιου κλίματος του. Μια βόλτα στην παραλίμνια λεωφόρο (βουλεβάρτο) είναι αρκετή για να αισθανθείτε τη μεσογειακή ατμόσφαιρα που εκπέμπει, απολαμβάνοντας παράλληλα τα άνετα πάρκα με τα πολύχρωμα λουλούδια, τα πεύκα και τους φοίνικες.


Η βόλτα στις όχθες της λίμνης κλέβει την καρδιά των επισκεπτών αφού αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία που αναζωογονεί, χαλαρώνει και κεντρίζει τις αισθήσεις. Η λίμνη εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση από το προάστιο του Vevey, μέχρι τον πολιτιστικό και ιστορικό θησαυρό της περιοχής που είναι το κάστρο Chillon. Περπατώντας θα συναντήσετε ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια με υπέροχη θέα στη λίμνη, καφετέριες, λούνα παρκ, παγοδρόμια, το παλαιότερο καζίνο της Ελβετίας, αλλά και αρκετά πιάνο ή τζαζ μπαρ. Το Μοντρέ είναι η πόλη της μουσικής και της κουλτούρας. Ανάμεσα στους σπουδαίους καλλιτέχνες που διάλεξαν το Μοντρέ σαν τόπο διαμονής ήταν ο Τσάρλυ Τσάπλιν και ο Φρέντυ Μέρκουρι. Εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής είναι και οι παραδοσιακές κατοικίες που χρονολογούνται από την εποχή της Belle Epoque, όπως το ανάκτορο Fairmont Le Montreux.

Σπουδαίο αξιοθέατο είναι και το κάστρο De Chillon, πού προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες στην Ελβετία. Θα το συνενώσετε αγέρωχο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, κτισμένο πάνω σε ένα βραχώδες νησάκι. Αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον λόρδο Βύρωνα, τον Ζαν Ζάκ Ρουσό, τον Βίκτορα Ουγκό και αρκετούς άλλους.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το μουσείο Audiorama, στην περιοχή Territer. Φιλοξενεί φωνογράφους, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και όλες τις τεχνολογίες multimedia από τα πρώτα χρόνια παραγωγής τους μέχρι σήμερα.

Το σημαντικότερο πολιτιστικό δρώμενο του Μοντρέ είναι το διεθνές μουσικό του φεστιβάλ, όπου κάθε χρόνο συμμετέχουν τα διασημότερα ονόματα τής διεθνούς μουσικής σκηνής. Ονόματα όπως των Santana, Sting, Fredie Merkuri, Phil Collins, Ella Fitzgerald, Alicia keys κ.α. είναι τα καλύτερα παραδείγματα της σπουδαιότητάς του.

Αξίζει να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή με το τρένο στο Rochers De Naye στα 2.042 μέτρα για να απολαύσετε μία μοναδική θέα της λίμνης και των Άλπεων, αλλά και να ασχοληθείτε με την ορεινή πεζοπορία, το paragliding και διάφορα extreme sports.

Εναλλακτικά πάλι χρησιμοποιώντας το σιδηρόδρομο, μπορείτε να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό παραμυθένιο χωριό του Gruyeres, που τους χειμερινούς μήνες λάμπει κάτω από τον αστερισμό του χιονιού. Στα παραδοσιακά σοκάκια του απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και το σημαντικότερα αξιοθέατα του είναι το κάστρο του που κατασκευάσθηκε το 1270, το μουσείο φανταστικής τέχνης HR Giger και το μουσείο τεχνών της περιοχής των Ιμαλαΐων, Tibet Museum.

Γκσταάντ

Το Γκστάαντ ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Saanenland και συμβολίζει την αρμονία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη. Ευλογημένο από τη φύση, με πλούσια ηλιοφάνεια ακόμα και τον χειμώνα (Saanenland σημαίνει ηλιόλουστη χώρα), κερδίζει τις εντυπώσεις με το ''καλημέρα'', αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων από το μικρό ιστορικό κέντρο του χωριού.

Σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε με το πολυτελές τρένο Goldenpass Panoramic, που είναι μία μοναδική εμπειρία από μόνο του. Ξεκινώντας από το Montreux, οι επιβάτες καθισμένοι σε άνετα καθίσματα απολαμβάνουν από τα μεγάλα παράθυρα ένα ταξίδι πολλές φορές πάνω από τα σύννεφα, αφού η λίμνη της Γενεύης τέτοια εποχή είναι συνήθως συννεφιασμένη. Βγαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό, όλοι κατευθύνονται στον κεντρικό πεζόδρομο που διασχίζει το χωριό.

Τα πάντα είναι χιονισμένα, άμαξες με ευτυχισμένα πρόσωπα διασχίζουν τον δρόμο και τα ξύλινα σαλέ με τις ανθοστόλιστες προσόψεις και τα στολισμένα έλατα απογειώνουν τη διάθεση. Στον ορίζοντα δεσπόζει το σύμβολο του χωριού, το πολυτελές ξενοδοχείο θρύλος, το Gstaad Palace. Με σχήμα παραμυθένιου πύργου, ξεχωρίζει ακόμα και από μακρινή απόσταση.

Αξίζει να το επισκεφθείτε, ακόμα και για ένα καφέ στα σαλόνια του, που δεν θα κοστίσει πάνω από 5 έως 6 ευρώ. Απέχει γύρω στα 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού. Στο Γκστάαντ θα βρείτε επώνυμες μπουτίκ ρούχων, ρολογιών και αξεσουάρ, μέχρι φθηνά μαγαζιά που πωλούν προϊόντα τοπικής παραγωγής. Αξίζει να επισκεφθείτε και το παγοδρόμιο του χωριού που βρίσκεται δυτικά του κεντρικού πεζόδρομου.

Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του Γκστάαντ είναι το υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στην κορυφή Les Diablerets στα 3000μ. με πίστες μήκους 14χλμ. Είναι ο απόλυτος παράδεισος του σκι. Οι εκπληκτικές πλαγιές με το άριστης ποιότητας χιόνι είναι μια πραγματική απόλαυση για όλους τους σκιέρ, ανεξαρτήτως της δυνατότητάς τους. Το τεράστιο αυτό οικοδόμημα φαντάζει πάνω στην ολόλευκη κορυφή σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το τελεφερίκ του χιονοδρομικού κέντρου, όπως και το ένα από τα δύο εστιατόρια, έχουν σχεδιασθεί από τον διάσημο Ελβετό αρχιτέκτονα Mario Botta. Από τις βεράντες των εστιατορίων θα μπορέσετε να θαυμάσετε το αποκαλυπτικό θέαμα πάνω από 24 κορυφών των Άλπεων. Επίσης μπορείτε να κάνετε μια μικρή ξενάγηση στην περιοχή με το 20θέσιο snowbus (www.glacier3000.ch)

Info Gstaad

Οι ημερήσιες κάρτες σκι για το συγκρότημα κοστίζουν 59 ευρώ το άτομο, ενώ για την ευρύτερη περιοχή του Γκστάαντ αρχίζουν από 79 ευρώ για 2 ημέρες και φθάνουν τα 222 ευρώ για μία εβδομάδα. Για να επισκεφθείτε το Glacier 3000 θα πρέπει να φθάσετε στον οικισμό του Col du Pillon στα 1.546μ. Η ανάβαση με τα πανοραμικά τελεφερίκ κοστίζει 57 ελβετικά φράγκα. Στον σταθμό των εναέριων βαγονιών για τις πίστες Reusch (κόκκινη διαδρομή) και Col du Pillon θα φθάσετε με το λεωφορείο Postauto, που ξεκινάει από το Γκστάαντ.

Θα πάτε

Aεροπορικώς με Swiss International (www.swiss.com)

Θα μείνετε

Γενεύη

Hotel Montbrillant (www.montbrillant.ch)

Auteul Manotel (www.manotel.com)

Hotel longemalle (www.longemalle.ch)

Nash Ville (www.nashvillegeneva.com)

Mοντρέ

Royal Plaza Montreux & Spa (www.royalpaza.ch)

Eden Palace Au Lac (www.edenpalace.ch)

Γκστάαντ

Alphorn (www.gstaad-alphorn.ch)

Bernerhof (www.bernerhof-gstaad.ch)

Arc-En-ciel (www.arc-en-ciel.ch)

Θα φάτε

Γενεύη

Chez Jacky, Les Brasseurs, Le chat-Botte, La Perle du Lac

Μοντρέ

Paradise Chalet, Au Museum

Γκστάαντ

La Begatelle, Michael's Stallbelzli

Useful info - Swiss pass

Η κάρτα απεριόριστων διαδρομών στην Ελβετία που σας επιτρέπει απεριόριστα ταξίδια με υπεραστικά τρένα, λεωφορεία, ποταμόπλοια, τράμ και λεωφορεία σε πάνω από 41 πόλεις της Ελβετίας, special τρένα όπως το goldenpass panoramic και glacier express, 50% έκπτωση σε ορεινά τρένα και οδοντωτούς, τελεφερίκ, καθώς και ελεύθερη είσοδο σε πάνω από 400 μουσεία. Καλύπτει περίοδο 4-8-15-22-30 ημερών και ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για 4 ημέρες για δύο άτομα κοστίζει 226 Ελβετικά Φράγκα ο καθένας. (www.swisstravelsystem.ch)

Κείμενο - Φωτογραφία: Vangelis Korros


View Larger Map