Βαβέλ –Από τη σιωπή στην έκρηξη

Παραγωγή: Ελλάδα  2020 

Διάρκεια: 73 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

* * *

Σκηνοθεσία: Μελέτης Μοίρας

ΣΥΝΟΨΗ: Αθήνα, Φεβρουάριος 1981. Μια παρέα ανθρώπων μαθαίνουν στο ελληνικό κοινό ότι τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά, έχοντας για μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την ένατη Τέχνη. Αυτή είναι η ιστορία της Βαβέλ, του θρυλικού περιοδικού κόμικς και των διεθνών φεστιβάλ που διοργάνωνε. 

Τι ήταν η Βαβέλ και ποια η σημασία της για την πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας της μεταπολίτευσης;

"Πως είναι κάποιοι φοιτητές που με τα λεφτά των διακοπών κάνουν μια τρέλα; Κάναμε μια τρέλα..." Φλεβάρη του 1981 εμφανίζεται στα περίπτερα η "τρέλα" της Νίκης και της Εύης Τζούδα, η "τρέλα" μιας δημιουργικής παρέας: το πρώτο τεύχος "ΒΑΒΕΛ -Περιοδικό Κόμικς (και όχι μόνο)". Τιμή ΔΡΧ. 60. Έσβησε, "δεν έκλεισε", 27 χρόνια αργότερα, έπειτα από 246 τεύχη αλλά και 14 Φεστιβάλ –γιορτές– ΒΑΒΕΛ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Θα προλάβει να εισάγει το ελληνικό κοινό στα ενήλικα κόμικς, να καλλιεργήσει μια ουσιαστική, σε βάθος, σχέση με την Ένατη Τέχνη, να συστήσει την εναλλακτική κουλτούρα, να πληροφορήσει για τις ευρύτερες καλλιτεχνικές τάσεις, να φιλοξενήσει στις σελίδες του και να φέρει στην Ελλάδα μερικούς από τους σημαντικότερους διεθνώς κομίστες, να δώσει το πρώτο βήμα σε μια νέα ταλαντούχα γενιά Ελλήνων δημιουργών∙ να σημαδέψει μια εποχή ολόκληρη. Μα πέρα από όλα να αποδείξει πως η συλλογικότητα, η αγάπη, η συντροφικότητα, η επίμονη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας, η αισθητική σύμπνοια κι η πίστη στην ιδέα, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την υλοποίηση μιας "τρέλας".

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της  αλλά και τον σκηνοθέτη Μελέτη Μοίρα που κατάφερε να τους μαζέψει όλους για αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, ο κόσμος της Βαβέλ ήταν όλα τα παραπάνω.   

Το «ΒΑΒΕΛ –από τη σιωπή στην έκρηξη» είναι χτισμένο γύρω από τις διηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν όλη τη διαδρομή του θρυλικού περιοδικού και του φεστιβάλ του, πολύχρωμο, ζωντανό και ταυτόχρονα νοσταλγικό για μια εποχή καλλιτεχνικά δημιουργική που μοιάζει σήμερα μακρινή αλλά όχι ξεχασμένη. 

Διανομή: Weird Wave 

Aποκλειστικά στην αίθουσα Ανδόρα από τις 18.11.21 

Babel - From Silence to the Explosion / Documentary / Trailer / Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Έκρηξη from Meletis Miras on Vimeo.

Οι συντελεστές

Σενάριο: Μελέτης Μοίρας

Camera: Κώστας Καπερνάρος, Χρήστος Τόλης, Εύη Τσάδαρη, Γιάννης Καπερνάρος

Μονταζ & Colour Grading: Μιχάλης Καλλίγερης

Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης / Cello: Νίκος Παπαϊωάννου / Mix: Χρήστος Παραπαγίδης

Sound Design: Σωτήρης Λάσκαρης / Open Studio

Illustrator: Σώτος Ανάγνος, Νατάσα Πολύζου

B & W Photos: François L'Hotel

Poster: Σταύρος Κούλας, Σώτος Ανάγνος

Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Τελική Λήθη/ Δε Φαιναλ Θολούθιον» του Κωστάκη Ανάν. Απαγγελία από τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.

Photo's archives: Κώστας Κουτσαφτίκης

Video's archives: Μιχάλης Ασθενίδης

Παραγωγή: World Sound

 

Μαζί θα προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία του Μελέτη Μοίρα με τίτλο, Silence.