UNICEF και Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η Πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF για την Ελλάδα, Έλενα Παπαρίζου,έκανε την εκκίνηση την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου για ένα viral challenge στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με σύνθημα το #ΑνΤονΚόσμοΆλλαζα.

Προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του θεάματος, των καλών τεχνών, εκπαιδευτικοί, YouTubers, μικροί και μεγάλοι, μοιράστηκαν μέσα από αναρτήσεις και βιντεάκια τί θα άλλαζαν στον κόσμο σήμερα για κάθε παιδί!

Ενδεικτικά η Έλενα Παπαρίζου μας καλεί όλους να διασφαλίσουμε ότι «κάθε παιδί μεγαλώνει σε μια υγιή οικογένεια», η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα τονίζει την σημασία της «ασφάλειας, συναισθηματική και όχι μόνο, εκπαίδευση καθώς και αγάπη και αποδοχή» η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη οραματίζεται έναν «πιο πράσινο και πιο δίκαιο κόσμο όπου τα παιδιά θα ζουν με ασφάλεια χωρίς διακρίσεις», η Έλενα Ράπτη καλεί για «μηδενική ανοχή στην σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών» Η Ελεονώρα Ζουγανέλη εύχεται όλα τα παιδιά «να ζουν όμορφα, ουσιαστικά, ελεύθερα, να είναι ασφαλή και να μοιράζονται το φως τους με όλους εμάς»,  ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Δέσποινα Καμπούρη και ο Χάρης Σιανίδης μας καλούν να διασφαλίσουμε «ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις», η Βίκυ Σταυροπούλου υπογραμμίζει την σημασία της «υγείας και της αγάπης» στην καθημερινότητα ενός παιδιού, ο Νίκος Κοκλώνης  μας καλεί να αλλάξουμε ό,τι κάνει τα παιδιά να φοβούνται και να υποφέρουν, ο YouTuber Σάκης Καρπάς καλεί για μια κοινωνία όπου «τα παιδιά είναι και νιώθουν ασφαλή» και η δημοσιογράφος Μαρία Ηλιάκη εύχεται «όλα τα παιδιά του κόσμου να βρίσκουν κάθε μέρα ένα λόγο για να χαμογελούν». Επίσης, η διάσημη TikToker Άννα Μπαλάν καλεί να διασφαλίσουμε ότι τα «παιδιά με αναπηρίες μεγαλώνουν με την αγάπη που τους αξίζει και υπάρχουν τεχνολογίες που θα τα βοηθούν να ενταχθούν στην κοινωνία». Τέλος, ο Χρήστος, ο νεότερος που συμμετείχε στο challenge, καλεί όλα τα παιδιά να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία μέσα από ξέγνοιαστο παιχνίδι «μακριά από ηλεκτρονικά και οθόνες»!

Το challenge συνεχίζεται στο @unicefgreece για όσους θέλουν να μοιραστούν τόσο το όραμά τους όσο και προτάσεις παρεμβάσεων για την βελτίωση της πρόσβασης, της καθημερινότητας και της ασφάλειας κάθε παιδιού στην Ελλάδα.

Επίσης, στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, αρχαιολογικοί χώροι, νεότερα μνημεία, εμβληματικά έργα τέχνης, Δημαρχεία, Ιδρύματα και κεντρικά σημεία πόλεων σε όλη τη χώρα φωτίστηκαν κυανά ως ένδειξη στήριξης και προστασίας της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιωμάτων του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child), το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, με παρότρυνση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στην φωταγώγηση του Σαββάτου συμμετείχαν:

  • ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία,
  • το Παναθηναϊκό Στάδιο,
  • ο Λευκός Πύργος,
  • το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
  • τα εμβληματικά γλυπτά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αίγυπτο: «Ομπρέλες» στην Παραλία Θεσσαλονίκης, «Ομπρέλες» στον Φάρο Ψυχικού, «Πεντάκυκλο» στην Πλατεία Ομονοίας και «Ομπρέλες» στην Αίγυπτο,
  • το κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου,
  • το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
  • το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,
  • το Σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας, καθώς και
  • Δημαρχεία σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενων των Δήμων Ιωαννιτών, Βεροίας, Πύργου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Άργους Οριστικού, κ.α.

Η φωταγώγηση των ανωτέρω πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Γεώργιος Ζογγολόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, τα Διοικητικά Συμβούλια των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ψυχικού, Ιωαννιτών, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Βεροίας, Άργους Οριστικού, Πυλαίας-Χορτιάτη κ.α.

Παράλληλα, φέτος  η UNICEF έγινε αρωγός της πρωτοβουλίας KIDS are RIGHT, μια πρωτοβουλία του KIDOT σε συνεργασία με 10 φορείς, ο καθένας από τους οποίους διοργανώνουν 10 βιωματικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο και στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα δικαιώματα τους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι: Διεθνής Αμνηστία, Χαμόγελο του Παιδιού, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, El Sistema Greece, Iasis και Edify Kids, In Common, Ίσον, Οργάνωση Γη, Peace Journalism Lab του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα άνοιξε επίσημα το Νοέμβριο του 2020 σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία του Οργανισμού με τη χώρα μας. Το Γραφείο συνεργάζεται ήδη με Υπουργεία, φορείς για τα δικαιώματα του παιδιού, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύτερο κοινό για την κοινή επίτευξη αποτελεσμάτων καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα.

Το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί επίσημα στις αρχές του 2022,  καθοδηγούμενο από την εθνική στρατηγική της χώρας, Ευρωπαϊκές στρατηγικές παιδικής προστασίας, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς που έχουν σημαντική επίδραση στα παιδιά όπως η εκπαίδευση, η μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας και η καταπολέμηση της φτώχειας και της βίας.