È stata la mano di Dio – Το Χέρι του Θεού

Παραγωγή: Ιταλία  2021 

Διάρκεια: 130 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *   

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Πρωταγωνιστούν: Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri, Massimiliano Gallo, Betty Pedrazzi, Biagio Manna, Ciro Capano.

ΣΥΝΟΨΗ: Νάπολη, μέσα δεκαετίας του ’80: ο 17χρονος Φαμπιέτο Σκίζα ζει μια ανέμελη ζωή με τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδελφό του. Ο Φαμπιέτο έχει επίσης ένα πολύ μεγάλο σόι που αγαπάει εξίσου τη ζωή και τα μέλη του απολαμβάνουν να ανακατεύονται ο ένας στις περίπλοκες σχέσεις του άλλου. Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν όμως, μετά την άφιξη του θρυλικού Μαραντόνα στη Νάπολη, θα ανατρέψουν τη ζωή του Φαμπιέτο, επηρεάζοντας καθοριστικά το μέλλον του.

Ο διασημότερος σήμερα Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, μετά από μια σειρά πολυσυζητημένων αλλά όχι και τόσο επιτυχημένων ταινιών (Youth, Loro) αλλά και τις τηλεοπτικές του επιτυχίες Young Pope και New Pope, επιστρέφει στη γενέτειρά του τη Νάπολη για την πιο προσωπική ταινία της μέχρι τώρα καριέρας του. Μια ταινία-ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το παρελθόν, μια επιστροφή σε ένα μαγικό κόσμο εφηβείας που σημάδεψε την καλλιτεχνική του πορεία. Το Χέρι του Θεού ωστόσο δεν είναι μια ακόμη νοσταλγική γλυκόπικρη ηθογραφία παρά τις άπειρες χιουμοριστικές σκηνές οικογενειακών συγκεντρώσεων που περιλαμβάνει. Είναι ένα ξανακοίταγμα του παρελθόντος, με κάποια πικρία που καλύπτεται πίσω από ένα ενίοτε κυνικό χιούμορ και με μια αίσθηση απώλειας ενός παράδεισου με τίμημα τη δόξα μιας πολλά υποσχόμενης τότε καριέρας.

Περπατώντας κατά κάποιο τρόπο στα βήματα του Φελίνι, ο Σορεντίνο μας παρουσιάζει το δικό του Amarcord, μέσα από την ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας από την καλή πλευρά της Νάπολης την οποία έχει εμπλουτίσει με στοιχεία από τα δικά του νεανικά χρόνια. Το Χέρι του Θεού του τίτλου δεν είναι παρά ο από μηχανής θεός του αρχαίου δράματος που επεμβαίνει για να ρυθμίσει τη ζωή του ήρωα μιας τραγωδίας που θα ήθελε να είναι κωμωδία.

Μαγική ατμόσφαιρα, υπέροχη ανασύσταση της εποχής, πολύ και καλό χιούμορ, εξαιρετικές ερμηνείες συντελούν σε μια ταινία που απολαμβάνει κανείς σαν ένα ποτήρι ναπολιτάνικο κρασί.

Μια ταινία για την αγάπη και την απώλεια, το σινεμά και το ποδόσφαιρο, μια ταινία για το παρόν όταν ακόμη ήταν θολό και ακαθόριστο μέλλον. Μια ταινία γεμάτη από τον ενθουσιασμό, τη χαρά, τον πόνο, και τις ανασφάλειες ενός έφηβου που θα γινόταν διάσημος.

Απολαύστε ελεύθερα! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 02.12.21