West Side Story

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Διάρκεια: 156 λεπτά

Είδος: Musical

* * *

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez, Rita Moreno, Brian d'Arcy James, Corey Stoll, Mike Faist, Josh Andrés Rivera, Iris Menas, David Aviles Morales, Sebastian Serra, Ricardo Zayas, Carlos E. Gonzalez, Ricky Ubeda, Andrei Chagas, Adriel Flete, Jacob Guzman.

ΣΥΝΟΨΗ: Εμπνευσμένο από το πρωτότυπο θεατρικό μιούζικαλ του 1957, το West Side Story μεταφέρει την πλοκή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στους σκληρούς δρόμους του Upper West Side, στη Νέα Υόρκη. Ενώ η φυλετική έχθρα μεταξύ των συμμοριών Jets και Sharks, Λευκών και Πορτορικανών, φουντώνει συνεχώς, ο Τόνι ερωτεύεται την αδερφή του εχθρού του Μπερνάρντο, τη Μαρία. Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών γίνονται όλο και πιο βίαιες, η αγάπη του Τόνι και της Μαρία, που ανθίζει μέρα με τη μέρα, απειλεί να χωρίσει στα δύο τη γειτονιά.

Το West Side Story είναι ένα μνημείο της Αμερικάνικης Τέχνης του 20ου αιώνα: Ένα θεατρικό musical που σάρωσε τα Oscar στο πέρασμά του στη μεγάλη οθόνη το 1961. Τα ανεπανάληπτα τραγούδια του όπως το America, I feel Pretty, Somewhere αποτέλεσαν ακρογωνιαίους λίθους της αμερικάνικης μουσικής παράδοσης ενώ ο Ελληνικής καταγωγής Τζώρτζ Τσακίρης έγινε διάσημος κερδίζοντας ένα Oscar για το ρόλο του Μπερνάρντο. Ένα ρόλο που αναλαμβάνει 50 χρόνια αργότερα ο (επίσης υπέροχος) David Alvarez ενώ ο πολυπράγμων Baby Driver Άνσελ Έλγκορτ αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τόνι. Όπως και να το κάνουμε, παρά τις τεχνικές βελτιώσεις που έφερε στην 7η τέχνη η σύγχρονη τεχνολογία, η νέα αυτή βερσιόν αν μπει δίπλα δίπλα με το αγέραστο αριστούργημα του Ρόμπερτ Γουάιζ, απλά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Χωρίς να ξεφεύγει ουσιαστικά από το πρωτότυπο musical, χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο, μια νέα άποψη που να περικλείει τη γνώση αυτού του μισού αιώνα που χωρίζει τις δύο βερσιόν, η ταινία του αγαπημένου μας κατά τα λοιπά Σπίλμπεργκ παραμένει μια λαμπερή προθήκη επίδειξης σκηνοθετικής μαεστρίας και χορογραφίας που κόβει την ανάσα. Όλα στην υπηρεσία μιας ασφαλούς αναπαραγωγής ενός κλασσικού έργου, με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις. Κάτι σαν αγωνία ενός Διευθυντή Ορχήστρας να μην προδώσει το κλασσικό έργο που διευθύνει. Άλλο όμως αγάπη και αφοσίωση κι άλλο ειδωλολατρία.

Παρόλη την παραπάνω γκρίνια μη νομίζει κανείς ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που απολαμβάνει κανείς στο νέο φιλμ του Σπίλμπεργκ. Πρώτα από όλα η Ρίτα Μορένο, αυτός ο αειθαλής θρύλος της Αμερικάνικης Τέχνης, που στο πρωτότυπο ερμήνευε το κορίτσι του Μπερνάρντο (το οποίο τώρα απογειώνει εξίσου καλά η νεαρή Αριάνα Ντε Μποζ) ενώ στην ταινία του Σπίλμπεργκ γίνεται η ηλικιωμένη και σοφή Πορτορικάνα χήρα του μπακάλη της γειτονιάς, ένας ρόλος αρχικά ανδρικός που μετατράπηκε σε γυναικείο και επεκτάθηκε ειδικά για εκείνην. Κατόπιν έχουμε τις άψογες χορογραφίες του Τζάστιν Πεκ που εκτελούνται αλάνθαστα από το ταλαντούχο νεαρό καστ. Και βέβαια έχουμε μια εκπληκτική ανασύνθεση της  Νέας Υόρκης του 50 από το team του σχεδιασμού παραγωγής που είναι δεδομένο ότι θα ταξιδέψει προς τα Oscar. Όπως φυσικά και τα υπόλοιπα επί μέρους στοιχεία του φιλμ, μοντάζ, σκηνοθεσία, φωτογραφία κλπ.

Συνολικά όμως το φιλμ αποπνέει μια κάπως πνιγηρή αίσθηση σεβασμού, μια αγωνία να μην ξεφύγει κάτι και χαλάσει την αναπαράσταση. Και αυτό πολλοί θα το βρουν αφόρητα συντηρητικό. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση αυτού του φιλμ και ενός μεταμοντέρνου musical όπως το La La land…Για να μη θυμηθούμε το Moulin Rouge. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 09.12.21